persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER 2017 – 03 juni 2017 – De rubriek ‘Gentse Zomer’ met zijn vaak licht badinerende – in alle geval relativerende – ondertoon, brengt o.m. gortdroog op je bord: de Poverello-maaltijd. Aangevuld met de links naar onze eerdere recensies à la Gault & Millau voor de plattebeurshouder. Ook: meer en andere Gentse nieuwsbrokken.
ALLE FOTO’S ZIJN UITVERGROOTBAAR
Komijnstraat – Daar waar tussen Ramen en Burgstraat het antieke straatnaambord ‘Commynstraet‘ hangt, ligt Poverello – goed voor een warme maaltijd tegen €1, en €0,20 voor een soep. Reserveren of legitimeren hoeft niet. Gewoon binnenstappen. Niemand stelt vragen. Ook de aangestrande toekomstige Nieuwe Belgen hebben die eetboetiek voor de plattebeurshouder ontdekt. Goeie maaltijden daar, alleen is de zaal a bit shitty. En zelf gezien: niet enkel inzake cultuur tout court, maar ook inzake tafelmanieren verschilt deze nieuwe gastenbende vaak van de habitués. Dit geeft soms wat druk op de club. Er wordt soms op gemord.
Wijlen dr. Jan Vermeire stichtte de vzw Poverello in de Brusselse Marollen, bij de Minderbroeders Kapucijnen, die o.a. hiervoor hun bruine trekken. UPDATE: Poverello serveert enkel nog maaltijden voor vijftigplussers.
Eerder gingen we lunchen in sociale restaurants (klik op de link om onze recensies te lezen): De Knoop en Eetcafé Toreke, Parnassus en Huize Triest.
Fonteineplein – Ijskelderstraat – Na afloop van een debat over ‘Drugs, in en uit de Brugse Poort‘ werd Sharelly Regina door Daniël Termont gefeliciteerd voor haar aanstelling als waarnemend directeur van de Basisschool Het Kompas – een school “voor moeilijk lerende kinderen” – in de Ijskelderstraat.
In haar vrije tijd is Sharelly ook nog traiteur van exotische hapjes op feestjes etc. (Lees het levensverhaal van Sharelly en haar culinaire kwaliteiten in het Archief 2015 van deze blog: De Curaçaose zon op je bord)
Het debat vond plaats in Café Congé aan het Fonteinplein in de Brugse Poort. Op die plek huisde voorheen Frituur Spijshuis Anna. Café Congé startte er eind vorig jaar. Uitbaters Charlotte en Frans waren eerder actief in Het Spijker aan de Pensmarkt. (Lees op deze blog: Groeten uit de Brugse Poort; Fonteineplein en Pierkespark)
Oud-Strijderslaan, Malem – Het is bekend dat Circusplaneet de ongebruikte Onze-Lieve-Vrouw-Koningin-van-de-Vredekerk voor haar werking in gebruik heeft genomen. De kerk ligt pal in het midden van de wijk – waar main street Malem – ofte de Oud-Strijderslaan doorheen snijdt: van Rooigemlaan tot aan de Leie. Aan de Leie kan je daar overigens – desgewenst – het Halenpad kiezen. Nee, niet het Hazenpad. Integendeel. Het pad verwijst zonder twijfel naar de Slag om Halen in 1914, tijdens dewelke de Belgische troepen een kleine overwinning behaalden op het Duitse invasieleger – en dit gebeurde zeker niet door het hazenpad te kiezen. Halen ligt tussen Aarschot en Hasselt. Bij het begin van WO I werd nog de cavalerie “met blanke sabel” ingezet. Die aanval te paard werd weggemaaid door de Belgische artillerie.
VOLK – Hoera, Gents schrijver Pol Hoste wordt zeventig! Vele literaire werken volgden na zijn romandebuut ‘De veranderingen‘ in 1979. Daarin beschrijft hij – tegen de achtergrond van de Gentse dokwerkersstaking – hoe het engagement van een linkse intellectueel geleidelijk wordt aangetast. In 2010 publiceerde hij één van zijn meer “experimentele” werken: ‘ De verzwegen Boon‘.
Een kleine halve eeuw geleden – in 1973 – legden dokwerkers de Gentse haven plat. Even later sloeg deze “wilde staking” over naar Antwerpen. De staking werd “wild” genoemd omdat ze niet werd gedragen door de vakbonden. Hier was dus ook een conflict met de syndicale top aan de gang. De stakers haalden bakzeil. Het verwijt volgde dat de arbeiders zich hadden laten opjutten door studenten met Amada-sympathieën – de voorloper van de PVDA.
Turrepoortsteeg – Oude Houtlei – Je pennenslijper heeft ooit een straf en waargebeurd verhaal aangehoord van een straffe madam. Het was 1995 en we bevonden ons aan de toog van brasserie ’t Oud Cambridge aan de Nederkouter. Het verhaal speelde zich echter af in bovengenoemde locatie – in een huis tussen steeg en lei. Toen ze daar eind 1970 als student ging wonen, werd ze naar eigen zeggen ’s nachts dikwijls lastig gevallen door een krassende vrouwenstem van een geest, die haar ook aanraakte als ze in bed lag. Dit heeft zo een paar nachten geduurd, tot ze naar eigen zeggen heel kwaad is geworden op de geest – en kwaad kon ze worden! – en die geest voor eeuwig de pijp aan Maarten heeft gegeven. Sinds dan heeft het nooit meer gespookt in dat huis. Einde verhaal – dat overigens niet is verzonnen. (Lees ook op deze blog: Ooit spookhuis aan het Laurentplein)
Korenlei – Na 10 jaar “radiostilte” c.q. pauze, is Radio Roeland weer – een dikke maand – in de lucht. Op de begane paden vind je de zender in het Ghent Marriott Hotel. In de ether vind je hem op 106.4 fm. De disc jockeys houden van “lekker ouderwets vinyl op een klassieke platendraaier“. Zo wordt gezegd.
Radio Roeland kwam voor de eerste keer in de ether in mei 1984 en zond toen uit vanuit het Stadhuis.
Sint-Pietersnieuwstraat – Sinds B&B Backstay verkocht is aan promotor Upgrade Estate – met vestiging aan de Burggravenlaan – worden grote werken verricht aan het belendende gebouw, dat eveneens eigendom werd van dezelfde groep. Het gebouw krijgt een opknapbeurt en er worden studentenflats in gemaakt. persblog.be vermoedt dat dit het gebouw was waar in 1980 op de gevel in graffiti het schaamteloze opschrift “Hoho, ik heb wormen” werd aangebracht, toen zanger Louis Neefs pas was overleden. Studenten uit die tijd zullen dit zich ongetwijfeld herinneren. En: de B&B is nu enkel nog bar.
Dorpstraat, Zwijnaarde – “Wie wordt de allereerste Miss Zwijntje?” schreeuwt de affiche van de Zwijntjeskermis je toe. Tijdens het weekend gaat de kogel door de Zwijnaardse Sint-Niklaaskerk, en weten we al op zaterdagavond wie het hele volgende jaar als Miss Piggy door het leven zal gaan – nog voor Willy Sommers over bruiloftsklokken en dergelijke op het kermispodium gaat zingen.
Er staan weer sterke artiestennamen op de affiche, onder meer: Kurt Burgelman, 2 Fabiola, Les Folles de Gand, en veel meer.
Belfortstraat – Hoogpoort – Tijdens de vele huwelijksplechtigheden die op het Stadhhuis plaats vinden, is in de buurt van de pui vaak een oldtimer als ceremoniewagen te zien. Dit keer troffen we een Citroën Traction Avant aan. Het model werd gebouwd voor én na WO II. De eigenaardige modelbenaming is te verklaren door het feit dat het een eerste bolide was die op voorwielaandrijving reed. En dit kon wel tellen als promotie.
Het automodel is vaak te zien in films die refereren naar WOII of naar gangsters uit het interbellum.
Overpoortstraat – Bij-Sint-Jacobs – Koestraat – Burgstraat – Zonder-Naamstraat – Citadellaan
Lees ook op deze blog: