STRATEN – Groeten uit de Brugsepoort; Fonteineplein en Pierkespark


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN 03 april 2016 – Dat alle wegen naar Rome leiden,  was tweeduizend jaar geleden een waarheid. Dat er heel wat wegen naar het Fonteineplein in de Brugse Poort leiden, is ook vandaag nog een feit. Het Fonteineplein is de plek in de Brugse Poort waar 7 straten samenvloeien: Slinke Molenstraat, Balsamierenstraat, Violierstraat, Zonnebloemstraat, Boerderijstraat, Kastanjestraat en Blazoenstraat. De wegen komen van de Rooigemlaan, de Bevrijdingslaan, de Meibloemstraat.

Terug naar hoofdpagina

In tegenstelling tot de Bevrijdingslaan,   waar de commerce welig tiert en de   passage vrij intens is, ligt het plein er op een maandagmorgen verlaten, maar zonnig bij. Videobeelden (onderaan deze pagina) van een volksfeest in 2008 wijzen er ons op dat dit niet altijd zo is. Ook de twee frituren en het café getuigen dat er in de regel aardig wat volk moet rondlopen. En de supermarkten, op het plein en om de hoek in de Blazoenstraat, de apotheek en het speelpleintje staan er natuurlijk ook niet voor niets.

Fonteineplein - Brugse Poort
Fonteineplein – Brugse Poort

Op de hoek met de Blazoenstraat staat een blok dat schril afsteekt tegen de rest van de bebouwing. Grote parking erbij. In deze futuristisch-ogende kubus zetelt het evenementenbureau ‘Fast Forward’. En verder ook: muziekeventsorganisator ‘Nasty Mondays’, cateringservices ‘First in Line’ en megafuiforganisator ‘United Colors of Ghent’.

De Kastanjestraat wijst in de richting van het Pierkespark. Het is daar waar de kringloopwinkel staat, maar ook is daar de pleisterplaats van ‘de Vieze Gasten’.

Pierkespark - 'Bij de Vieze Gasten' - Brugse Poort
Pierkespark – ‘Bij de Vieze Gasten’ – Brugse Poort

De Vieze Gasten zijn uitgegroeid tot een  socioculturele ‘fabriekje’. Begin de jaren 70 waren zij een reizend gezelschap dat furore maakte met zijn sociaalgeëngageerde straatoptredens en cabaret. Hun muziek bracht in 1974 een radiohit op: ‘Het Apekot’. Meer over hun geschiedenis lees je op wikipedia.  Hun huidige programmatie vind je op hun site.

Terug naar hoofdpagina

 

Fonteineplein Pierkespark     Klik rechts op foto voor meer beelden                                         

 
Fonteineplein - Brugse Poort
Fonteineplein – Brugse Poort
Pierkespark - Kringloopwinkel - Brugse Poort
Pierkespark – Kringloopwinkel – Brugse Poort

Van de aanpalende Aambeeldstraat gaat het naar de Weverstraat, die dan uitmondt in het plein genoemd naar Emilius Seghers – een negentig jaar geleden in de hemel opgenomen bisschop – maar het plein is beter bekend van zijn ‘Bank van de Post’. Rechts ervan ligt de Phoenixstraat en links de Bevrijdingslaan.     De Phoenixstraat verwijst naar de verdwenen fabriek waar staal werd bewerkt, ondermeer tot stoommachines, en uitgroeide tot het tweede grootste staalverwerkend bedrijf van België.

Phoenix gravure 1885 - pic nl.wikipedia.org
Phoenix gravure 1885 – pic nl.wikipedia.org

Tegen het gloren van de 20e eeuw stelde het bedrijf 400 mensen tewerk. De ‘Phoenix’ is een van de vele fabrieken die zich tijdens de Industriële Revolutie in de Brugse Poort vestigden en in de loop van de jaren 1900 teloor ging, wat de oorzaak was van een armoedeval voor de wijkbewoners – die het tevoren ook al niet breed hadden. De wijk trekt ook vele migranten aan. Zo’n tien jaar geleden startte de Stad met een herwaarderings-programma onder de slogan ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’. F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT