STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018

.

Tram 1 view; Van station naar Korenmarkt

Tram view op tram 1: van het Sint-Pietersstation tot de Korenmarkt-halte aan de Sint-Niklaasstraat. Zonder woorden.

 

 

De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarkt

Denk aan ’t Galgenhuisje, Tierenteyn, de cuberdonverkoop, het Groot Vleeshuis, de vroegere vismarkt, het Schuddevisstraatje… Historische en anekdotische tekst en uitleg, én een video!

 

Kijk je ogen uit in het Citadelpark

Deze bijdrage bestaat uit vier delen: 1. De wandeling in videobeelden 2. Beschrijving van de wandeling 3. Reputatie van het park en bloemlezing uit de pers 4. Kernfeiten over het park.

 

Een ludieke én een historische uitstap naar Evergem

Hierna volgen enerzijds een ludieke uitstap naar ’t Brielken, eindpunt van de tram naar Evergem, en anderzijds een historische uitstap naar Evergem-centrum.

 

Turkse koppelbaas, belle époque en schutterstoren

Zijt ge van Sint-Amandsberg als ge… de schutterstoren niet weet liggen? Er nog nooit belle époque huizen hebt gezien? Geen weet hebt over een schandaal met een Turkse “koppelbaas” avant-la-lettre in de jaren ’60? 

 

Ode aan de Sint-Michielshelling

In onze video bekeken we de Sint-Michielshelling vanuit alle mogelijke hoeken. De aanwezigheid van deze statige brug zorgt er voor dat de mooiste kiekjes van Gent geschoten kunnen worden.

 

Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat

De straten vertellen iets over, respectievelijk: een zeppelin, de voorloper van de Dampoort en de Rietgracht. Een ontdekkingstocht in een randgemeente. Hoe goed ken jij Sint-Amandsberg?

 

EXTRA Oldtimers in Gent en omstreken

Tot onze grote verbazing ‘spotten’ we twee Austin Healy’s uit de jaren ’60 op hetzelfde ogenblik: bij Sint-Jacobs.
Uiterst zelden tot bijna nooit zie je de VW t1 Samba. Die zagen we op de Korenmarkt, dankzij Jan Hautekiet. En veel meer. Bekijk onze video.

 

Oldtimers in Gent en omstreken

De buit van onze strooptochten naar camerabeelden van oldtimers in de straten van Gent is niet zo klein. Een MGB uit 1970 tooit de cover van onze home made video. Bekijk de video en lees de commentaren.

 

Weetjes tussen Walpoort en Blandijn

Tal van kleine en grote weetjes passeerden de revue in onze stadsblog over de Sint-Pietersnieuwstraat, studentenstraat bij uitstek. We zetten ze alle op een rij.

 

Ghent by night & Gentse Feesten

Bekijk random videobeelden over nachtelijk Gent.

 

 

 

De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt: Hazewindstraatje, Schuddeveestraatje en Schuddevisstraatje. In dit verhaal pikken we een brok geschiedenis mee uit de omgeving van de steegjes.

 

Niet-alledaagse zichten uit Gent

Dit is een verzameling van random beelden die we maakten tijdens onze zwerftochten door Gent. Bij elke ervan brengen we duiding afkomstig van eerder verschenen bijdragen op deze blog.

 

Aan ’t Zuid op ‘Krokus’ dinsdag

Live street view van ’t Zuid. De hemel is blauw, er blinkt een waterzonnetje, doch er waait een fris windje.  Achtereenvolgens is het Woodrow Wilsonplein en het Graaf van Vlaanderenplein in beeld. De camerapositie is statisch. De tafereeltjes zijn dat des te minder.

 

Die ochtend in de krantenwinkel: Humor!

Leer in deze blog over Gentse straten aan de hand van humor! Bv.: Weet wat te doen als je jeuk krijgt aan de Visserij… en als iemand je onverhoeds vraagt of je een sigarenbandje wilt passen aan de Kongostraat. En veel meer.

 

Iepensteeg: groots in haar onooglijkheid

Een machinefabrikant, een filantropische wever, een beroemde schrijfster, filmmakers en een bekende tweeling hadden iets met de Iepensteeg. Langs dit klein zijstraatje van de Coupure loopt de grote tuin van een herenhuis met geschiedenis.

 

Aan de Sint-Jorisbrug en elders: miezerig!

De afgelopen week kroop het ook letterlijk in de kleren: een mistroostig, miezerig, druilerig, donker Gent. Bekijk de video aan de Sint-Joriskaai en enkele beelden van her en der.

 

Gent, Nicolaï Kossikoffstraat

Voluit vind je zijn naam als Nikolaï Kossikoff Kharkov of Kharkoff, wat verwijst naar zijn geboorteplek in (Wit-) Rusland. Hij was een industrieel fotograaf die in het interbellum leefde en voor wie de haven van Gent het favoriete onderwerp was.

 

Bijzondere beelden van Gentse straten

“Eén beeld zegt meer dan duizend woorden” luidt het spreekwoord. Tijdens zwerftochten in de stad, maakt persblog.be – Verhalen uit en over Gent menig kiekje. Hierna een tiental bijzondere beelden van Gentse straten en pleinen, met verwijzing naar eerdere bijdragen op deze blog.

 

Ansichten in aquarel; geduid

Sleepstraat - Sint-Salvatorstraat - Seleskest 2017 (24)Een gewone foto wordt een mooie ansichtkaart met behulp van een digitaal penseel. Bij het boeketje geaquarelleerde ansichten, keken we ook de historische betekenis en/of de etymologie van die straten na.

 

Het Sint-Pietersplein: Van Graaf tot Prince

1 Sint-Pietersplein - stadsloop(5)Neem een kijkje in de in’s & out’s van het Sint-Pietersplein. Haar huidige aanblik en belevingswereld, die van decennia terug en die van eeuwen geleden. O.a.: Bij Yucca & Jan Cremer, Batavia & De Vreese, Tweekerken en Pieterlingen.

 

“TV Zeven”

TV7 “persblog.be TV” is in de feiten een diashow over Gentse straten, die staat voor minutenlang kijkplezier. Kijk hier naar recente beelden van onze zwerftochten door Gent op: “TV Zeven”.

 

Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claus

Recollettenlei - Cercle Littéraire(1)In zijn tweede roman ‘De hondsdagen’ uit 1952 verhaalt Hugo Claus een tocht door Gent. We spreken over de begindagen, waardoor de indrukken van de stad vers zijn. Waar gaat Claus’ hoofdpersonage naartoe?

 

De Vijfwindgatenstraat en de verborgen toren

De Vijfwindgatenstraat is een onopvallende, bijna banale straat, wat niet van haar naam gezegd kan worden. Wie naar de betekenis op zoek gaat, trekt een blik Gentse geschiedenis open.

 

De glorie van de Veldstraat

3-- Veldstraat - Calzedonia - The Body Shop - Esprit - CenAOntdek hoe het verleden van de Veldstraat vandaag nog merkbaar is in haar ‘hotels’. Kijk naar winkels en leer welke Gentse zaken er vroeger gevestigd waren.

 

Lübeckstraat; de sloophamer wenkt

Lübeckstraat (8)De Lübeckwijk is een eiland tussen stad en haven. Deze “tijdelijke” woonwijk staat er – niet voor lang meer – aan het eind van onherbergzame Afrikalaan en Amerikalaan.

 

Twee fameuze dokters en Gentse straten

2 Jozef Guislainstraat - Jozef GuislainmuseumTwee Gentse straten worden genoemd naar beroemde Gentse artsen: Jozef Guislain en Jan Palfijn. Maar ook andere straatnamen en plaatsen hebben een band met hen.

 

Het was 1983, in Klein Turkije…

Klein Turkije - Den Bierkelder - De Rooden Hoed - 'tVliegend Peerd etc - pic panoramio.comSamen met café ’t Vliegend Peerd, ook in Klein Turkije, had De Platte Beurs de renommé het populairste studentencafé tijdens de beginjaren ‘80 te zijn.

 

Eind 70 in en rond het “miljoenenkwartier”

Miljoenenkwartier - Ros BeiaardHoe zagen de straten van quasi 40 jaar geleden er uit in en rondom het “Miljoenenkwartier”: in de Sint-Pieters-Aalstwijk en in de Sint-Pieters-Aaigemwijk en Stationswijk?

 

Leven, werken, ontspannen – Zebrastraat.be

0 Zebrastraat (6)Zebrastraat.be is veel meer dan een pop-up beach. Het is een concept waarachter een filosofie en een geschiedenis schuil gaat.  Anseele verzamelde er met zijn ’troepen’ voorafgaand aan manifestaties.

 

Francisco Ferrer; nacht, zomer, winter

Francisco Ferrerlaan zomer 2013 (14)Zomer, winter & dag en nacht aan de Francisco Ferrerlaan en het Van Beverenplein.
Waarom werd die straat naar Ferrer genoemd? En wie was hij?

 

Nieuw-Gent voor ‘dummies’

Arduinstraat - Nieuw Gent (2)In het zuiden van de stad, in de schaduw van het UZ en zich uitstrekkend tot Zwijnaarde, ligt een groot gebied met sociale woningen. Ontdek de wijk door middel van een filmpje.

 

De drieling der “slaphangersstraten”

Liverpoolstraat (2)Begin vorige eeuw werden op drie locaties in de stad straten met identieke rijen bejaarden-woningen gebouwd.
Het lijkt alsof je een fata morgana ziet.

 

De tijd is veel veranderd – Bevrijdingslaan

Bevrijdingslaan- -- - Brugse PoortIn de Phoenixstraat en de Bevrijdingslaan is de tijd veel veranderd. De foto’s van deze straten van de Brugse Poort zijn van ons. De woorden ontleenden we aan de site van de Stad Gent.

 

Groeten uit de Brugsepoort; Fonteineplein en Pierkespark

                                   Het Brugsepoort-hart klopt aan het Fonteineplein, maar vooral in het Pierkespark. Aldaar is een bekende kringloopwinkel en het lokaal van de Vieze Gasten.

 

De Gentse straten van Claus & Co

Volgens het boek ‘Avenue Claus‘ woonde Hugo Claus op veertien adressen in Gent. Omdat er van alles in dat boek geïnsinueerd werd, schoot het bij Hugo in het verkeerde keelgat.

 

Wondelgemstraat, straat van ‘büyükbaba’

Wondelgemstraat (20)Grappig, hoe nieuwkomers niet meer dusdanig bekeken worden, en zich ook niet meer zo voelen, zodra een nieuwe lichting arriveert. Een Gentse Turk informeert ons dat er nieuwelingen bijgekomen zijn.

 

Rabot: “Dikke nekkentorens” en ‘Ground Zero’

Afbraak november 2015 (2)             Wie dacht van wél, heeft het verkeerd. De “sociale” torens aan het Rabot waren nooit geliefd in Gent. En dan eerst wel voor redenen die nu niemand zou verwachten.

 

In ‘Moscou’ kennen ze nog altijd “Peetjen Kozak”

Uw correspondent in Moscou - Geen nieuws te bespeurenMocht Tram 4 met bestemming ‘Moscou’ een ‘teletijdmachine’ zijn, dan zou je naar het begin van de 19e eeuw kunnen reizen en in Gentbrugge aankomen tussen de Russische soldaten.

 

Ingelandgat-bewoners schreven geschiedenis

00 coverJozef Guislain werd er geboren. Zowat een halve eeuw daarvoor was het de woonplaats van Jean-Baptiste Van Goethem, een topman van de ‘Oostendse compagnie’.

 

 

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook