STRATEN – Wondelgemstraat, straat van ‘büyükbaba’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN 11 april 2016 – Als ik voorbij zijn winkel loop, staat hij op de zulle. Hij zegt vriendelijk goeiedag. “Of we elkaar al ontmoet hebben?” wil ik weten. Zo ben ik. Ik kom veel mensen tegen maar ben slecht in het onthouden van gezichten en van namen. “Nee” lacht hij, maar ik zag je zo kijken. Ja, ik kijk in de regel ostentatief   in het rond. Zonder bedoelingen. Gewoon nieuwsgierigheid. “Ik kijk eens rond welke nieuwe zaken er zijn. En ik maak sowieso van alles een kiekje. Met deze mededeling stil ik eventjes zijn honger.

Terug naar hoofdpagina

Hij praat vlot Vlaams. Zo te zien is hij even nieuwsgierig en praatvaardig. Zijn opa Kutlu kwam in 1967 van Emirdag naar Gent. Hijzelf, de kleinzoon, heeft een groente- en fruitwinkel in de Wondelgemstraat. De grootvader is hier begonnen. In het Turks   is opa ‘büyükbaba’. Hij is een van de peetvaders van de straat en daarom kwam een televisiestation hem interviewen. Dit zegt ons de kleinzoon. Hij weet niet meer welke zender. Is het AVS? Is het Türk TV? Ik vind naderhand niets terug op het net. Ik ontdek wel dat er flink wat personen de naam dragen van de grootvader.

Ook voor deze jonge groenteboer is de tijd veel veranderd. De Wondelgemstraat wordt allang verbonden met geïmmigreerde Turken. Die voelen zich echter geen   migrant meer. Turken uit Emirdag vormden lange tijd de grootste migranten groep in Gent. Er wonen nu al evenveel Turken in Gent als er in Emirdag wonen – wat niet   betekent dat ze allemaal van daar afkomstig zijn. Overigens zijn er al een flink aantal onder hen die de Belgische nationaliteit   verworven hebben.

Terug naar hoofdpagina

Wondelgemstraat
Wondelgemstraat

De jonge Turk vertelt ons dat er tegenwoordig veel Bulgaren, Kosovaren, Bosniërs en Albanezen in de straat, en vooral in de zijstraten,  wonen. Dit zijn de nieuwe Belgen en de nieuwe klanten. Niettemin blijven de handelszaken in handen van Turkse Gentenaars. Of moesten we Gentse Turken zeggen?

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Grappig hoe nieuwkomers ineens minder nieuwkomers worden zodra nieuwe nieuwkomers arriveren. Het doet me denken aan de film ‘Les femmes du 6ieme Etage’, waarin poetsvrouwen met Spaanse achtergrond in een Parijs herenhuis als mindere burgers worden bekeken, totdat een nieuwe lichting Portugese immigranten zich in de stad vestigt.

Ook de problematiek van de mobiliteit leeft in de Wondelgemstraat – straat van commerce. De straat zou een eenrichtingsstraat worden. En de rijrichting zou weg van het centrum wijzen. Klanten komende van de Bloemekeswijk, Wondelgem, Evergem, zouden niet meer over de brug kunnen om de straat in te rijden. De kleinzoon van Kutlu is er niet zo gerust in. “Maar wat doe je eraan?” zucht hij. Hij wil liever niet herkenbaar op de foto.

Ik loop de hele straat uit: van het Griendeplein, langsheen de Sint-Jozefkerk tot aan de brug bij de Frans Van Ryhovelaan. De textielfamilie de Hemptinne – met een fabriek naast het Rabot – schonk de grond voor de bouw van de kerk. Architect August Van Assche tekende de bouwplannen in neogotische stijl. In 1883 volgde de inzegening. Deze architect maakte ook o.a. het ontwerp van de Sint-Jacobskerk.

Van al dat kiekjes maken, krijg je honger. Eén van de troeven van de winkelstraat is haar zaken met kip aan het spit. “Kopen maar!” denk ik dan.  F.D.


Wondelgemstraat

klik rechts op foto voor meer beelden

Wondelgemstraat, bijna drie jaar later

 

 

Lees ook op deze blog:

STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT