persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STRATEN – 15 december 2018 UPDATE – De Stad besliste dat de oostelijke zijde van de Afrikalaan niet langer woongebied, maar economisch gebied wordt. De voormalige woonwijk van de Lübeckstraat wordt daardoor een KMO zone. Maar dit blijkt nog niet voor morgen te zijn.
Intussen opende op het terrein een nieuwe tijdelijke invulling: een kinderboerderij, een bouwspeelplaats, speelpleinwerking … Dit, onder het beheer van Graal vzw. Met haar project ‘De Levensbloem’ introduceert die vzw nieuwe manieren om, dixit: “lokale samenhang in verbinding met de natuur te creëren, op ecologische en duurzame wijze.”
Vorig jaar schreef de vzw haar geloofsbrief voor de wijk. De kleuterschool die er nog gevestigd is, blijft voorlopig open.
STRATEN – 20 november 2016 – Uniforme paviljoenwoningen, opgetrokken in vuilwitte en vaalgele betonnen platen, kenmerken een van de meest afgelegen woonwijken van de stad. Die staat er – niet voor lang meer – aan het eind van onherbergzame Afrikalaan en Amerikalaan. De Vliegtuiglaan ligt vlakbij – feitelijk een expressbaan aan de voet van de haven, met haar Weba, haar Decathlon en haar sporencomplex voor vrachttreinen. De Lübeckwijk is een eiland tussen stad en haven.
Klik op rechterkant van fotoboek om fotoplaatjes te bekijken
Nu wenkt de sloophamer en sinds de wijk leeg staat, voelt ze aan als een spookdorpje.
De huisjes waren ooit noodwoningen ontstaan uit barakken van na de oorlog, die begin de jaren ‘60 vervangen werden door de huidige paviljoenen. Ze staan er al meer dan een halve eeuw. Nu wachten ze op de sloophamer.
Eerder dit jaar gaf eigenaar WoninGent de bewoners tot het einde van het jaar de tijd om de paviljoenen te verlaten. Daarbij stelde de woningmaatschappij uitwijkmogelijkheden uit het eigen patrimonium voor. Op enkelen na, zijn alle bewoners al vertrokken.
Volgens hln.be bestonden de bewoners vooral uit 70-plussers, en hadden die het moeilijk om de wijk te verlaten. De emoties laaiden op. Tegen de zomer kwam er nog filmploegen langs om human interest reportages te maken. Ook een facebook community zag het licht.
Een oude boom verplant je niet zo gemakkelijk, en de bewoners waren erg gehecht geraakt aan hun plekje. Het drama werd nog groter toen daar vorige zomer een bewoonster stierf in een woningbrand.
Inventaris Onroerend Erfgoed weet dat de wijk ontstaan is uit de wildgroei van 700 “barakken”, die – dixit – “de stad ontsierden”. Ze vloeiden voort uit de woningnood die ontstond na de wereldoorlog. Om van deze bidonville af te geraken, besloot de Stad te regulariseren door ze te vervangen door paviljoenen. Dit was een tijdelijke regeling. Er werd ook een deftige weg aangelegd – die als een lus geënt is op de Afrikalaan.
Omdat die noodwoningen er een halve eeuw na de “tijdelijke regeling” nog altijd stonden en renoveren geen optie was, moeten ze daar nu weg. Er komen geen andere woningen in de plaats, want het gebied staat op de kaart voor economische activiteiten, niet voor wonen.
De wijk is nu leeg, met uitzondering van een paar woningen en met uitzondering van het schooltje. Het schooltje blijft, voorlopig toch, totdat er een nieuw wordt opgetrokken aan de Nieuwe Dokken.
Al die gelijkaardige paviljoenen op elkaar gepakt, hoe mooi is dat? Misschien niet mooi van buiten, maar wel van binnen – zo ontdekte An Denteneer. Ze slaagde toegang te krijgen tot enkele paviljoenen waar ze de interieurs mocht fotograferen en publiceerde die op vice.com. F.D.
Lübeck is een Noord-Duitse havenstad, een vrije Hanzestad. Het Gentse havengebied staat bol van straatnamen die verwijzen naar overzeese bestemmingen.
Lees ook op deze blog: