STRATEN – De drieling der “slaphangersstraten”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN 19 maart 2016 – Begin vorige eeuw werden op drie locaties in de stad straten met identieke rijen bejaardenwoningen gebouwd. Het gekke is dat je als onbevangen voorbijganger in de buurt van het Sint-Pietersstation, de Brugse Poort of de Muide telkens een fata morgana lijkt te zien van een andere locatie. Het kan aardig desoriënterend werken.

Terug naar hoofdpagina

Liverpoolstraat
Liverpoolstraat bij Meulesteedsesteenweg, Muide

Deze bejaardenwoningen werden opgetrokken in de Slinke Molenstraat (zijstraat Rooigemlaan, Brugse Poort), de Prosper Claeysstraat (zijstraat Koning Albertlaan, station) en de Liverpoolstraat (zijstraat Meulesteedsesteenweg, Muide).

De aaneengesloten woningen vallen op door hun pittoreske stijl. Kenners typeren de stijl als “neo-traditioneel met tuit- en trapgevels alsook kruiskozijnen”. Ze bestaan uit één bouwlaag met slaapkamer onder het dak.

Op 8 mei 1921 bezocht  koningin Elisabeth in aanwezigheid van burgemeester Emile Braun de Prosper Claeysstraat en de gelijkaardige bebouwing in de  Slinke Molenstraat.

Een gedenkplaat aan de Koning Albertlaan – vermeldt dat Prosper Claeys Voorzitter was van het ‘Bureau van Weldadigheid en Burgerlijke Godshuizen’ en dat de Belgische Staat bouwgrond had geschonken in 1905 en dat er 42 woningen werden gebouwd in 1912. Op de gedenkplaat staat eveneens dat de bejaardenwoningen aldaar een ontwerp zijn van architect Eugène De Heem.

Prosper Claeysstraat bij Koning Albertlaan
Prosper Claeysstraat bij Koning Albertlaan

Volgens ‘inventarisonroerenderfgoed’ echter, zijn de woningen in de drie genoemde locaties een ontwerp van architect Jozef De Waele en staan de woningen aan de Slinke Molenstraat en de Liverpoolstraat er al sinds 1908.

Slinke molenstraat, Brugse Poort
Slinke Molenstraat bij Rooigemlaan

Aan de Geraniumstraat – buurt Bloemekeswijk bij de Westerbegraafplaats – stonden eveneens bejaardenwoningen, maar die zijn intussen gesloopt. Ze waren van een licht andere signatuur, maar toch vrij gelijkaardig.

Geraniumstraat - pic inventaris.onroerenderfgoed.be
Geraniumstraat – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Bijzonder detail is de bijnaam die de Prosper Claeysstraat kreeg in de volksmond. Er werd gesproken over het “Slaphangersstraatje” omdat er zo veel bejaarden woonden. F.D.

 

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN


Lees ook op deze blog:

STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT