persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STRATEN – 10 maart 2018 – ‘Niet-alledaagse zichten uit Gent’ is een verzameling van random beelden die we maakten tijdens onze zwerftochten door Gent. Bij elke van de beelden brengen we duiding, afkomstig van eerder verschenen bijdragen op deze blog. Bevat: Augustijnenkaai, Meibloemstraat, Wolterslaan, Nijverheidsstraat en Tolhuislaan-Kartuizerlaan.
Wat we eerder schreven over de Augustijnenkaai (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 11 september 2017) De ‘Zuiveringsengel‘ met gasmasker op de koer van het klooster van de Augustijnen, door Tom Frantzen. Het is een aanklacht tegen chemische oorlogsvoering, natuur-verontreiniging en intellectuele pollutie…
Wat we eerder schreven over de Augustijnenkaai (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 04 september 2017) De dekenij van de Prinsenhoffeesten zette – bovenop allerlei activiteiten – weer haar grote rommelmarkt op de kaart: van Simon de Mirabellostraat tot de Augustijnenkaai.
Wat we eerder schreven over de Meibloemstraat, Brugse Poort (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 05 oktober 2017) In De Koer – het vroegere De Meibloem van de coöperatieve Vooruit – was ooit een cinema gevestigd en… die heeft de deuren heropend. De initiatiefnemers behouden dezelfde naam als toen: Cinema Rio.
Wat we eerder schreven over de Meibloemstraat, Brugse Poort (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 05 oktober 2017) In De Koer werd er gefeest op zaterdag. Een “zomerterras met randgewoel” tijdens de namiddag werd afgelost door een reeks optredens ’s avonds door – dixit de organisatoren – “een bende moeilijk te classificeren vrijbuiters”.
Wat we eerder schreven over de Meibloemstraat, Brugse Poort (Uit: GENTSE WINTER 2016-2017 op 17 januari 2017) De Koer deed dienst als platform voor de “Kastaar van de Brugse Poort”, voor velen beter bekend als De Meibloem. Yvonne Delcour ging met de prijs lopen. Deze gevierde toneelactrice en haar partner Romain Deconinck maakten zich onvergetelijk in de Minardschouwburg.
Wat we eerder schreven over de Wolterslaan, Sint-Amandsberg (Uit: GENTSE WINTER 2017-2018 op 17 januari 2018) Wie wou weten hoe de straat er ooit uitgezien heeft, kon afgelopen weekend, al of niet met een gids, op stap om de foto’s tegen de gevelramen te gaan bekijken. Die affichage kwam er, om te herdenken dat 200 jaar geleden de straat werd aangelegd. Het gros van de foto’s dateerde echter uit de jaren ’70.
Wat we eerder schreven over de Wolterslaan, Sint-Amandsberg (Uit: GENTSE WINTER 2017-2018 op 17 januari 2018) In Café De Roos, ooit socialistisch bastion, thans hip café heerste op zondag de rust. Hoewel, slechts met momenten. Het café was het baken van de zaterdag- en zondagwandelingen langsheen de fotoreportage in de straat. En als zo’n groep binnen wandelde…
Wat we eerder schreven over de Wolterslaan, Sint-Amandsberg (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 28 augustus 2017) Slijterij , buurtkroeg of gewoon café De Roos, communiceert de jongste tijd nogal wat over wat haar kleine keuken dagelijks te bieden heeft. Zo maar een voorbeeld uit de maand augustus: Yves tovert risoni met rode pesto, Griekse salade en een varkensbrochette op je bord, dan weer: penne met gestoofde radicchio, walnoot en een gorgonzolasaus.
Wat we eerder schreven over de Nijverheids-straat (Uit: ENTREPRENEUR/ STAD – Fabriek wacht op cohousing op 15 september 2017) Twintig jaar staat ze leeg, de oude fabriek langsheen de spoorlijn bij het Dampoortstation. Correctie: enkele buurtbewoners kweken er groenten in bakken. De bedrijvensite ligt op de plek waar de monniken van de Sint-Baafsabdij bijen kweekten – vandaar de naam Bijgaardehof/park. Veel later kwam er de textielfabriek Baertsoen-Buysse. Daarna: het metaalverwerkend bedrijf Malmar. Nu wordt gestart met een co-housingproject.
Wat we eerder schreven over de Nijverheids-straat (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 11 september 2017) Door een miniscuul gaatje in de muur tussen het begaan-bare en het onbegaanbare gedeelte van de oude Malmar-site, konden we tijdens Open Monumentendag van een echte, thans verborgen Roa-muurschildering genieten. Voorlopig is dit deel afgesloten voor het publiek wegens instortingsgevaar.
Wat we eerder schreven over de Tolhuislaan – Kartuizerlaan (Uit: GENTSE ZOMER 2017 op 11 september 2017) Poppetjes als begroeting van de leerlingen van methodeschool De Buurt ter gelegenheid van de aanvang van het schooljaar. En ook als waarschuwing voor de automobilisten.
Wat we eerder schreven over de Tolhuislaan – Kartuizerlaan (Uit: GENTSE ZOMER op 27 juni 2017) Historisch was het gebied één en al water en havenactiviteit. Om maar iets te noemen: de verdwenen Meerhemvaart liep zowat langsheen de plek van de Heilig-Kerstkerk. De Tolhuislaan was een doorgeschoten Leie-arm.
Wat we eerder schreven over de Tolhuislaan – Kartuizerlaan (Uit: STRATEN – Ansichten in aquarel; geduid op 25 juni 2017) De Sleepstraat behoort tot het gebied Sluizeken-Tolhuis-Ham. Het maakt deel uit van de 13e eeuwse stadsuitbreiding die leidde tot het bouwen van de tweede stadswal, met oostelijk de Spitaalpoort – later de Dampoort – en noordelijk de Muidepoort. Het gebied was moerassig, dooraderd met talrijke grachten en kanalen. Ruggengraat van dit gebied was de Schipgracht of Moere, een oude noordelijke Leie-arm – nu Tolhuislaan – samen met de weg naar de ‘Vier Ambachten‘ en de Zeeschelde.
Wat we eerder schreven over de Tolhuislaan (Uit: GENTSE WINTER/ STAD op 09 december 2016) Bij de Tolhuislaan, in het steegje Berouw, vond in jeugdnatuurmuseum, ‘De Wereld van Kina: De Tuin’ het jaarlijkse tuutjesritueel plaats. De fopspenen worden dan aan de Tuutjesboom gehangen. De aanwezigheid van de Sint helpt de afscheidspijn te verzachten.
Wat we eerder schreven over de Tolhuislaan (Uit: VOLK – Veertig jaar ‘De Buurt’ op 24 april 2016) De oprichters van de school ‘De Buurt’ vonden het in 1976 al zeer belangrijk dat ook meer aandacht ging naar de emotionele, sociale of creatieve ontwikkeling van elk kind. Voorts heeft deze school de participatie van de ouders maximaal ingevuld.
Wat we eerder schreven over de Kartuizerlaan (Uit: GENTSE WINTER/ STAD op 20 december 2016) Deze straat heeft een steegje zonder straatnaambord – “geen toegang voor onbevoegden” staat er zelfs. Merkwaardig is de mijlpaal bij de ingang van het steegje waar in Cyrillisch alfabet een bestemming aangeduid staat die 2.468 km ver is… Het lijkt er heel hard op dat naar Sint-Petersburg verwezen wordt. Die stad ligt inderdaad ongeveer zo ver van Gent verwijderd. Waarom het paaltje daar in dat steegje staat? Geplaatst als een gimmick of uit nostalgie door een ingeweken Rus die er woont? F.D.
Lees ook op deze blog:
De ‘Foto van de Dag’: 15 stadszichten tussen 2005 en 2015