persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE WINTER/STAD – 09 december 2016 – Op stap langs Gentse straten botst een mens op allerlei taferelen: een Tuutjesboom in het Berouw, Lilly de Heks op de Begijnhofdries, een blikken wigwam op het Sint-Veerleplein, Jeroen Meus in gezelschap van een blote juffrouw in de stationsbuurt… Deze rubriek blijft jagen op het kleine nieuws in Gent.
Désiré Van Monckhovenstraat – Lostraat – Koningin Elisabethlaan – Je kent haar wel van naam. Zeker als je vanuit het centrum in tram 1 het station van Gent-Sint-Pieters nadert. “Van Monckhovenstraat” roept een spraaktechnologiedame dan doorheen de tram. Ettelijke keren hebben we deze lokroep van de tram-Sirene in de wind geslagen. Daar afstappen deden we nooit. Vele oudere Gentenaars kennen die straatnaam voor een andere reden, ook al hadden ze er nooit een voetafdruk achtergelaten. En wel om die reden: tijdens de aanslaggolf van de Bende van Nijvel in de jaren ’80, werd de straat permanent bewaakt door de politie, en dit, omdat de moeder van voormalig premier Wilfried Martens er woonde – zo werd gezegd.
Om het gezegde “de aanhoud(st)er wint”, eer te betuigen, wilden we die keer wel op die plek van de tram afstappen. Op het eerste zicht heeft de straat niet veel bijzonders, buiten wat art-nouveau-achtige touches. Tenzij: op de merkwaardige gevel van nr. 54 prijkt in gecementeerde letters het opschrift “Les Cytises”. Parbleu, qu’est-ce que c’est? Het is een klaversoort die oorspronkelijk veel voorkwam op het Griekse eiland Kythnos, en later haar naam leende aan de vlinderbloemenfamilie. Verder geen uitleg gevonden voor het waarom van dit opschrift op deze plek.
Vanuit de parallelle Lostraat zien we de achterkant van enkele woningen aan de straat van Van Monckhoven. Désiré was overigens een chemicus die zowat tegelijk met het Koninkrijk België het levenslicht zag. Zijn specialisatie: fotografie en astronomie. In de Lostraat worden we dit keer verwonderd door een zwart-wit affiche tegen een slaapkamer-/kotraam? In fifties-stijl beeldt die een mondaine dame en heer af. Opschrift: “Dolce & Gabbana, the one”. Miracolo! Un evento straordinario? Neen. Wél: een eau de parfum met oriëntaalse bloemengeur met moderne sensualiteit voor haar! Een geur met elegantie en sensualiteit voor hem!
Wél miraculeus, in de etalage van dagbladhandel Curd, aan de Koningin Elisabethlaan, duikt Jeroen Meus op in het gezelschap van een blote juffrouw! Que? “Dagelijkse kost” poneert Jeroen, terwijl hij niet echt naar het toastje in zijn hand kijkt, maar tersluiks naar haar boezempje lonkt. Noch Jeroen noch de juffrouw zijn te beroerd om ook nog in schreeuwerige letters hun namen te afficheren. Hoewel zij enkel haar familienaam vermeldt: Snoecks. 😉 ◊◊◊
Lievekaai – Begijnhofdries – Sophie van Akenstraat – De weersverwachting voor de genoemde straten kreeg deze week een zeer locale invulling. Hier ligt echter geen sneeuw. De Lievekaai is terecht gekomen in het oog van een papiersnipperstorm. Ook de nabije Sint-Widostraat en Braderijstraat werden er door ondergesneeuwd. Zo gek heeft Armand Pien zaliger het in zijn weerpraatje nooit mogen aankondigen. Boosdoener is Potemkino. Vergezeld van een filmploeg verbleef het productiehuis enkele dagen in Gent voor de verfilming van “Lilly de Heks redt Kerstmis”. Deze kinderfilm, in een Belgisch-Duitse co-productie, is gebaseerd op een Duits kinderboek.
Ook aan het Oud Begijnhof, heeft het papier gesneeuwd. Voor de gelegenheid kreeg de Sophie van Akenstraat een nieuw straatnaambord met vermelding ‘DostojewskistraBe’. Het inspireerde ons tot de opmerking: “Dostojew-skistraBe”. Wie Dostojew zonder ski is, weten we niet. Wel wie Fjodor Dostojewski was. (Lees in het Archief 2015 van deze blog: Filmopname “Emperor” in Gravensteen en De Spanjolen van de Sint-Michielshelling) ◊◊◊
Zwijnaardsesteenweg – Woodrow Wilsonplein – Korenmarkt – Sint-Veerleplein – Terwijl er nog échte Zwarte Pieten en een Sinterklaas rondslenterden, vermoeid leunend tegen de gevel van Carrefour Express – wegens een dag en nacht onbezoldigd overwerk – stond een meer wereldse Kerstman aan het winkelcomplex van de Zuid. Hing daar niet een grote badge rond zijn nek met het embleem van Amnesty International? Geen Kerstman die cadeautje gééft, maar eentje die centjes vrààgt.
Intussen gingen de eerste kersthutten open aan de Korenmarkt. De inhoud van de hutten bleek weinig devoot. →
→ Net als het Sint-Baafsplein maakt ook het Sint-Veerleplein zich op voor de opening van de Kerstmarkt. In een bijzondere kersthut in de vorm van een blikken wigwam, heerst al enige voorbereidende activiteit. ◊◊◊
Berouw – Bij de Tolhuislaan, in het steegje Berouw, vond in jeugdnatuurmuseum, ‘De Wereld van Kina: De Tuin’ het jaarlijkse tuutjesritueel plaats. De fopspenen worden dan aan de Tuutjesboom gehangen. De aanwezigheid van de Sint helpt de afscheidspijn te verzachten. ◊◊◊
Lievestraat – Lievekaai – Aan de Lievestraat nr. 10 staat enkel nog de gevel overeind. Dit pand werd opgetrokken tijdens de tweede helft van de 16e eeuw. Even verderop, aan de Lievekaai nr. 20 treffen we nog een renovatie aan, waar ook weer enkel de gevel bewaard blijft. Deze gevel dateert uit de 17e eeuw, maar werd in de daarop volgende eeuw al gerenoveerd. Wat er zich achter de muren heeft afgespeeld, is voor eeuwig verdampt. De panden waren redelijk anoniem en nu is het tastbare ook verdwenen. ◊◊◊ F.D.
◊◊◊
Lees ook op deze blog: