GENTSE ZOMER 2017 – Handjeklap

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Vorige editie↓

GENTSE ZOMER 2017 28 augustus 2017 – Deze editie bevat o.a.: Mantelzorg, handjeklap, Keizerpark, Sluizeken-Ham, Ledebergse Feesten, Begijnhoffeesten, Trein+Fiets, Fiesta Europa, Gibraltar, oldtimer kinderkoets, Zwijnaardse kortfilm, zand-VW, Jorgé, De Roos, Gwenola, Amada, BubblePost, Karel de Stoutestraat, Watersportbaan, oldtimer Bentley…

Begijnhofdries – Een kerkbaljuw waakte over de goede orde bij de ingang van de Sint-Elisabethkerk tijdens de Begijnhoffeesten
Fortlaan – Oldtimer Bentley uit het interbellum, vermoedelijk een replica van Petersen

Terug naar hoofdpagina

Begijnhofdries – Afgelopen weekend: het centrale gebeuren tijdens de Begijnhoffeesten speelde zich af in het parkje bij de Sint-Elisabethkerk. In de omliggende straten vond een uitgebreide rommelmarkt plaats

Terug naar hoofdpagina

August Van Lokerenstraat – Ajuinmarkt, Ledeberg – Afgelopen weekend: de rommelmarkt tijdens de Ledebergse Feesten
Kongostraat – Van Sluizeken tot Ham vond afgelopen zondag een grote rommelmarkt plaats – pic Saskia Van Damme
Keizerpark, Ledeberg – De spits van het schiereilandje tussen de twee Scheldearmen werd even een hoekje ‘living’ in de publieke ruimte

Terug naar hoofdpagina

Ledebergplein – Kermis, rommelmarkt, show, live muziek, fuif, eetfestijn, lichtstoet, miss & mister verkiezing… al deze ingrediënten maakten van de Ledebergse Feesten afgelopen weekend alweer een spetterend gebeuren. Onze video in de Sfeertent: Belgian Quo Band.

Terug naar hoofdpagina

Blogpersblog.be was ruim twee weken op non-actief. Voor deze rubriek is dit zelfs drie weken… Wat eerst vakantie moest worden, werd mantelzorg… Ons moeder (81) hield een beenletsel over na een val. Ook al zou je het niet zeggen, als je kijkt naar deze 6x versnelde video. 

Terug naar hoofdpagina

OudenaardeReisseizoen! De reistijd gaat nog zo snel, zodra een deuntje op de radio is waar je handjeklap op kan doen. Bompa’s Boaz.

Terug naar hoofdpagina

Koningin Maria-HendrikapleinReisseizoen! Wie de groene formule Trein+Fiets kiest, heeft het in de stations niet altijd onder de markt. Tenzij je over een kleine plooifiets beschikt. Met de fiets moeten op de trappen gezeuld worden en boven ooghoogte opgetild in de wagon.

Terug naar hoofdpagina

Koningin Maria-Hendrikaplein – trein + fiets

KouterFiesta Europa – dat een groot deel van de week bestreek – zit er op. Van op de kiosk klonk het van “Love is in the  Air“, maar tussen de stands hing er look-, kaas-, paté- en worstlucht, mijn gedacht!  

Fiesta Europa houdt een zomertournee van ca. een half jaar, en verschijnt wekelijks in een andere Vlaamse gemeente.

Terug naar hoofdpagina

Kouter – Fiesta Europa

Gibraltar Reisseizoen! Mieke Thienpont van de Gentse Gidsen botste tijdens een excursie op het officiële gemeentebord dat Gibraltar aan de Schelde aanduidt. Het ligt in de buurt van Bossuit, bekend van haar kanaal tussen Leie en Schelde.

Terug naar hoofdpagina

ForelstraatTe koop op de rommelmarkt van een paar weken geleden: een oldtimer onder de kinderkoetsen, zijnde de voorloper van de hedendaagse multifunctionele buggy.

Terug naar hoofdpagina

Forelstraat

Heindriesstraat, Zwijnaarde – Tien jaar geleden werd een kortfilm gedraaid in onze toenmalige woning. Edgard – eerder in deze blog verschenen in het artikel ‘Edgard wil patiënt een gezicht geven‘ – was scenarioschrijver en regisseur. De film ‘Out‘ staat integraal op Youtube.

Terug naar  hoofdpagina

Heindriesstraat Zwijnaarde

Stad – Lezer Piet De Vuyst reageerde op het artikel over Arno, ooit ‘een-beetje-veel’ Gents vanuit zijn stek in Ecuador: “Inderdaad, met hem nog leuke momenten meegemaakt in een appartement in de Vlaanderenstraat en een concert georganiseerd samen met The Kids in de Vooruit enz. Leuke tijd was dat toen in Gent. (…) Het was een prachtige tijd waar Arno een van de vele talentvolle vrienden was en waarbij we momenten meemaakten zoals een optreden in een Brusselse bar waar enkelen van die vrienden aanwezig waren. Hoe fel zijn de tijden veranderd!”

Terug naar hoofdpagina

Achterkant Vooruit

OostendeReisseizoen! Aan het strand van Oostende kwamen we niet Evangelina tegen, wel Anna en andere figuren uit de Disneywereld tijdens ons bezoek aan het zandsculpturenfestival van Sand Magic. Een buitenbeentje is de oldtimer VW-bus in een “zanduitvoering”.

Terug naar hoofdpagina

Sand Magic – pic Jonas Bassier

Stad – Lezer Geert Van Damme reageerde op ons artikel in DeWereldMorgen Community over Stropkes slachtoffer van sabelslijpers en pilaarbijters. Hij vindt dat we te kort door de bocht gaan in onze samenvatting en bracht vervolgens zelf het naaldje van de draad in twee ferme hoofdstukken op zijn eigen blog Gandavum2.

Terug naar hoofdpagina

Gandavum2

Oudburg – KraanleiPatersholZoals bekend, werden de Patersholfeesten werden uitgebreid met ‘Oudburg Feest’ en met de Kraanlei als ‘Strandlei.Tijdens die feesten hield de jonge kunstenaar Jorgé een expositie. Hij houdt van abstract. Zijn werken zijn “vanuit een energetische beleving”.

Terug naar hoofdpagina

Jorgé

Wolterslaan – Emile Moysonlaan, Sint-AmandsbergSlijterij , buurtkroeg of gewoon café De Rooscommuniceert de jongste tijd nogal wat over wat haar kleine keuken dagelijks te bieden heeft. Zo maar een voorbeeld uit de maand augustus: Yves tovert risoni met rode pesto, Griekse salade en een varkensbrochette op je bord, dan weer: penne met gestoofde radicchio, walnoot en een gorgonzolasaus.

Terug naar hoofdpagina

Wolterslaan

Donkersteeg – Voldersstraat – De eigenares van Bretoens pannenkoekenhuis Gwenola is niet meer. Haar café-chantants tijdens de Gentse Feesten waren een populaire traditie geworden. Deze gingen echter afgelopen juli niet door. Het verhaal begon in 1963 aan de Voldersstraat. Later kwam er ook een aan de Donkersteeg. De zaken blijven open. Wat ze met Bretagne te maken hebben, las men lang geleden al in Het Nieuwsblad.

Terug naar hoofdpagina

Donkersteeg – Gwenola in wit huis

BegijnengrachtLezer André Dewaele reageerde op een foto die we publiceerden in de facebookgroep Dat és mijn gentwaarbij we vroegen naar lezers die eventueel meer wisten over twee bizarre winkeltjes. Hij denkt dat dit nog het hoofdkwartier van Amada-jongeren is geweest.

Terug naar hoofdpagina 

Begijnengracht

Bijenstraat, Sint-Denijs-WestremDe kranten meldden al eerder de uitstap van één van de Gentse oprichters van Bubble Post – de fietskoeriers die met die gekke fietskarretjes rondrijden. Een investeringsfonds-aandeelhouder vond dat rendabiliteit van de activiteiten hoger kon. Een medeoprichter stapte op omdat hij een andere visie heeft. Bpost nam Bubble Post over.

Terug naar hoofdpagina

BubblePost

Karel de Stoutestraat Fietsend ten zuiden van de Sint-Lievenslaan – in de wijk genoemd naar Vlaamse graven boven de vertakking van twee Scheldearmen ontsproten uit de Opperschelde  – kom je in een gewoon straatje een merkwaardige gevel tegen. Op Belgiumview.com vonden we erover een commentaar. Johan De Bock: “Ik werd aangesproken door één van de bewoonsters, die mijn fototoestel zag: ‘meneer, wat valt er in een straat als deze eigenlijk te fotograferen?’. Wel, dit dus: een geveltje met art-deco invloeden. Zwaar toegetakeld, maar nog herkenbaar. (…)” Hans De Witte wist dat daar vroeger een handel in bouwmaterialen was geweest. Het was de bakermat van de NV Oostvlaamse Bouwmaterialen aan de Nieuwevaart.

Terug naar hoofdpagina

Karel de Stoutestraat – richting Maria van Boergondiëstraat – witte gevel met twee dakbogen (uiterst rechts)

Prinsenhof – Volgend weekend komen de Prinsenhoffeesten er weer aan. Ze hebben een lange traditie…

Terug naar hoofdpagina

Simon de Mirabellostraat – Prinsenhoffeesten 2002

StadLezer Sven De Schutter reageerde op artikel over DOK: ‘Wild Site’ met kakelbonte bende: “Xavier heeft (…) niets te maken met de dagelijkse werking van DOK. Hij is enkel aanwezig op DOK als bewoner (…). Daarnaast wijs ik je graag een op nuance die in het artikel ontbreekt. Cirq is zelf niet de stichter van DOK en is ook niet de organisatie die van de stad subsidies en toestemming krijgt tot uitbating. Het is zo dat in 2011 drie organisaties (ik denk CirQ, Democrazy en Ladda) samen een nieuwe vzw oprichtten, vzw DOK. Die baat dus eigenlijk DOK uit. De werking wordt gecoördineerd door Liesbeth Vlerick.”

Terug naar hoofdpagina

DOK

Watersportlaan – Verenigde-Natieslaan – Europalaan – In 1955 wordt een 2.300 meter lange roeibaan aangelegd aan de Neermeersen: de Watersportbaan. Dit is een onderdeel van een groot urbanisatieproject dat past binnen de modernistische tijdsgeest uit de jaren 1950 en 1960. Het videoverhaal schrijdt voort met een “ontroerende traagheid”. F.D.

STAM Stadsmuseum Gent op Vimeo

Vorige editie↓

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT