VOLK – Arno, ooit ‘een-beetje-veel’ Gents


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

UPDATE 23.04.2022: Arno overleden

VOLK  10 augustus 2017 – Arno was in zijn begindagen als artiest met Gent verbonden, samen met zijn Blankenbergse bandmakker van het eerste uur, die de pleinnaam K/Couter als familienaam had, naast zijn voornaam Paul. Dit, en meer, gelezen op de blog ‘Het Jaar van Jeroen

Terug naar hoofdpagina

 

En wat valt nog te leren over de jaren 1970, Arno en Gent? Dat diens eerste manager Gerard ‘Bobo’ Beke – citaat in 1972 – “die tegenwoordig trouwens café ’t Kanon in Gent uitbaat” – het een goed idee vond om een lp uit te brengen. Die werd op één middag in mei 1972 ingeblikt in de kantine van het Sint-Barbaracollegewaar men doorgaans opnames maakte van koorzangers. De bandnaam: Freckleface.

Vervolgens stelt de opsteller: de plaat klonk “vlak”. De ontgoochelde bandmakkers stichtten terstond Tjens Couter! Couter van Couter en Tjens van Hintjens, vanzineigen. Naderhand werd dit TC Matic. Later doet Arno het solo.

Terug naar hoofdpagina

Meerseniersstraat – hoek Grootkanonplein – café ’t Kanon
Savaanstraat – Sint-Barbara

Terug naar hoofdpagina

En Tjens Matic? Onder die naam trad Arno tijdens de laatste Gentse Feesten op de Kouter op, tijdens het Boomtown Festivalverwijzend naar het repertoire uit beide periodes: Tjens Kouter en TC Matic?

Arno sprak, in de boekskes en op tv, bij gelegenheid parler-vrai over allerlei kwesties, ook al leek de eigenaar van het gesproken woord meestal gelijk tegen massa’s slaaptekort te zitten vechten. Voor de tv-makers moeten Arno’s studioprésences als een hellend vlak zijn – in de trant van ‘als de geest is uit de fles’ – wat er uitkomt is onvoorspelbaar.

Terug naar hoofdpagina

Arno in Deinze 2017 -pic Caroline De Meyer
Arno in Deinze 2017 – pic Ann Depreitere

Terug naar hoofdpagina

Met of zonder toestemming van die Arno, heeft ooit ‘iemand’ een een hilarische video gemaakt waarin hij/zij beelden van wijlen Jacques Brel – als een marionnette – koppelt aan het – op zich al – hilarisch muziekstuk Putain Putain. Die ‘iemand’ noemt zich ‘TheMelanchooly’Of althans: die heeft het op Youtube gezet. En die plaatste daar als ondertitel: “Arno loin d’être une “Brel”, un européen convaincu avant l’heure”, want het liedje gaat vooral over: nous sommes quand même tous des Européens. De video begint overigens met de Eurovisie-tune en testbeeld van de oude Franse staatszender ORTF.

Voor het overige staat het lied stijf van de onzin. Incluis de opmerking over zijn klintje.

Terug naar hoofdpagina

Arno coverde bijwijlen wijlen Brel, maar de genoemde video heeft daar in de verste verte niets met imitatie te maken. Putain Putain heeft ook niets met Gent te maken, zelfs niet met de ‘Glazen Straat’, noch in het officiële videokleed, noch in officieuze, noch in de video die de gemanipuleerde beelden van Brel toont. 

Had Brel dan eventueel iets met Gent te maken? Met uitzondering van het lied Entre les tours de Bruges et Gand? Nada.

Arno’s latere gitaarkompaanJean-Marie Aerts – was van Zeebrugge, maar had wel iets met Gent: hij studeerde in de stad.

Terug naar hoofdpagina

Desondanks brengt persblog.be – Verhalen uit en over Gent de video over Arno/Brel hier toch, want het is een Must See! Omdat het zo hilarisch is en omdatil fallait oserzoals iemand commentarieerde op Youtube. En omdat hij tijdens de Gentse Feesten op de Kouter was.

En tot slot, een citaat uit de About’ van de site ‘Het Jaar van Jeroen’, waar we een pollepel van de mosterd haalden. Dixit: “Wat is ‘Het Jaar Van Jeroen’, hoor ik jullie denken. Tot nu toe was ‘Het Jaar Van Jeroen’ een wekelijks terugkerend item over muziek in het fantastische radioprogramma Democrazy On Air, wekelijks te beluisteren op Urgent.fm, elke donderdag van 19u tot 21u, of ook te volgen op Facebook.”

Niet een beetje Gents, die Arno? Nu nog een beetje, ooit een-beetje-veelF.D.

Jacques Brel in Putain Putain – pic Youtube

Arno Hintjens – Putain Putain

Je ne suis pas une communiste/ Je ne suis pas une cycliste/ Je ne suis pas une catholique/ Je ne suis pas une footballiste/ allez allez circulez avec ton cue d`un pede/ j`aime les femmes, j`aime les garçons/ et comme j`ai déjà dit, j`aime les zizi`s/ putain putain c`est vachement bien/ nous sommes quand même tous des européens/ ne korte dikke doet alles in stikken/ ne lange dunne doet deugd van binnen/ `k heb een klintje maar `k schiet verre/ il y a des gens qui parlent beaucoup/ mais ne disent rien du tout/ il y a des gens qui crèvent de faim/ putain putain c`est vachement bien/ nous sommes quand même tous des européens/ jolie demoiselle prend mes mains/ le samedi soir tout le monde prend un bain/ the rich may be rich, the poor may be poor/ they all beat the shit of each other/ putain putain c`est vachement bien/ nous sommes quand même tous des européens

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT