STAD – De ‘Foto van de Dag’: 15 stadszichten tussen 2005 en 2015


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 25 februari 2022 De ‘Foto van de Dag‘ was een concept van de ter ziele gegane stadsblog Gentblogt.
Gedurende jaren zamelde de redactie foto’s in van lezers, zodat ze elke dag een verse prent kon brengen van een of ander stadszicht.

Exact 7 jaar geleden stopte stadsblog ‘Gentblogt’. Die pionier in het genre hield op te bestaan in februari 2015. En dit, na tien jaar noeste arbeid van meerdere vrijwilligers. De start was in 2005 dus, wat erg vroeg was om actief te zijn in sociale media.
Net als deze ‘persblog.be‘, die in het voorjaar van 2015 begon, werd ‘Gentblogt‘ niet gesponsord noch gesubsidieerd.

Gentblogt: reeks ‘Foto van de Dag’

We gingen kijken naar hun collectie. De zichten zijn van 7 tot 17 jaar geleden: tussen 2005 en 2015. Naast de datum waarop de foto werd gepubliceerd staat de naam van de auteur.

1 7 september 2014 (Kris Goubert)

De foto toont het uitzicht van bovenop de viaduct B401, ofte de fly-over, ter hoogte van de Sint-Lievenslaan (links). De kijkrichting is die naar de stad.
Midden op de weg staat gelijk een mobiel plashokje. Werd de foto genomen op de ochtend, of de avond, van een autovrije dag? Het lijkt er sterk op. De traditie van een opendeur op de fly-over bestaat nog steeds.

2 4 september 2014 (David Knockaert)

Deze foto toont een zonsondergang of -opgang op de Sint-Michielshelling. Lees ook op deze blog: Ode aan de Sint-Michielshelling

3 5 maart 2014 (Ivan Deboom)

Commentaar van de redactie: “De “kleurdozen” aan het Rabot. 10 jaar geleden nog bewoond, nu worden ze gesloopt. Wat zal er in 2025 staan? Woontorens in dezelfde grijze sfeer?”
De verwijzing naar ‘2025’ is uit de lucht gegrepen. De gebouwen die er nu staan, zijn in elk geval een verbetering ten aanzien van de wolkenkrabbers die er toen stonden. Het getoonde ansicht werd iconisch. Lees op deze blog: Rabot: “Dikke nekkentorens”

4 1 november 2013 (Micheline Permanne)

Deze foto werd gebracht als nagedachtenis aan schrijver Karel van de Woestijne. Het gebouw staat in Zwijnaarde. Het opschrift op de gevel komt uit het oeuvre van de auteur. Lees op deze blog: Karel van de Woestijne: van Sleepstraat naar Leebeekstraat

5 21 juni 2012 (Ghent authentic)

De redactie: “De vele historische gebouwen die Gent rijk is gaven en geven fotografen alle mogelijkheden mooie foto’s voor ‘de foto van de dag’ aan te leveren. O.a. de Sint Baafsabdij is daar een goed voorbeeld van.” Lees op deze blog over Sint-Baafsabdij

6 2 april 2012 (Femke Baeke)

De redactie van Gentblogt: “De bouw van het nieuwe Sint Pietersstation leverde door de jaren heen heel wat foto’s op.” Met ‘nieuwe’ zal men hier allicht ‘vernieuwde’ bedoelen. De werken zijn nog steeds aan de gang. Vooral de achterkant van het gebouw, aan de kant van het Koningin Mathildeplein, is fel veranderd.

7 11 april 2011 (Joris Dierickx)

De redactie van Gentblogt: “De Blaarmeersen is een populaire plaats voor foto’s. Heel wat zonsopgangen of zonsondergangen, zomerfoto’s, passeerden hier op Gentblogt. Maar af en toe kwamen er foto’s binnen die de aandacht extra prikkelden. Zo ook deze foto van Joris Dierickx, vroeg in de morgen.” Lees ook op deze blog: Het leven zoals het is, aan de Blaarmeersen

8 27 oktober 2010 (Arnold Van Herreweghe)

Een zekere Manu gaf op de foto een commentaar: “Acec site, er hangt sinds kort een boompje bovenaan de appartementen net achter de beschermde gevel, de ruwbouw is dus min of meer klaar. Benieuwd naar de verdere uitloop!”
Nu, twaalf jaar later, is die site aan Dok Noord enorm verbouwd. De site was origineel van Werkhuizen Carels, later ACEC en nog later Pauwels Trafo.

9 22 januari 2009 (Marc Careel)

Het commentaar op de foto van ene Frans: “Het beeld van het Oud Begijnhof zoals we die tientallen jaren hebben gekend. Nu gelukkig heropgebouwd. Hetzelfde met de huisjes tegen de Sint-Niklaaskerk?” Wat dit laatste betreft: de afgebroken huisjes zullen allicht niet meer heropgebouwd worden. Lees ook op deze blog: Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof

10 16 september 2008 (Thierry)

De achterkant van de oude stadsbibliotheek, gezien vanuit het Koning Albertpark. Thans zijn daar grote bouwwerken aan de gang waarbij het Administratie Centrum Zuid, het gebouw ernaast, wordt uitgebreid met het gebouw op de foto.

11 30 januari 2008 (Hendrik Braet)

Het café Fatima in de Struifstraat, bij de Oude Houtlei en het Ingelandgat, dankt zijn naam aan een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima op de hoek van de straat. Lees ook op deze blog: Ingelandgat – Het “gat” in Ingeland…

12 18 december 2006 (Ignace Van der Kelen)

Het Sint-Baafsplein, bekeken vanuit het spiegelend glas van restaurant ’t Vosken.

13 23 augustus 2006 (Hans Dekeyser)

Hier zie je de Keizervest: het Monasterium van de zusters Kapucinessen, een contemplatieve kloostergemeenschap van de Franciscanerorde.

14 5 maart 2006 (Sandra van Kerckhove)

De grappige commentaar: ““Klokke Roeland wil er binnenkort (2006) op haar paasbest uitzien voor ze vertrekt naar Rome. Ze heeft alvast haar schuunste decolleté aangetrokken! Sandra van Kerckhove betrapte haar toen in het paskotje en stuurde ons deze foto op.” Ten tijde van die foto zou het nog vijf jaar duren alvorens het Emile Braunplein volledig werd heraangelegd. Lees ook op deze blog: 10j geleden veranderde het Braunplein van aanblik

15 26 mei 2005 (wijlen Arthur De Decker)

Arthur schreef: “(…) Reeds jaren wacht men op een initiatief om dit merkwaardige bouwwerk, dat volledig in de architectuur van de inliggende straten is ingekapseld, te revaloriseren. Uit het beperkt bouwtechnisch onderzoek blijkt dat de structuur van het hoofdgebouw in redelijk goede staat is, maar dat de koepel vernieuwd moet worden. Het Gentse stadsbestuur is eind vorig jaar in het bezit gekomen van dit complex. (…).”
En zie, we zijn alweer zeven jaar verder en er wordt aan het Wintercircus al jaren in gewerkt. Lees op deze blog: Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024