STAD – Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

 

STAD – 08 mei 2018 Lammerstraat, Sint-Pietersnieuwstraat – de KrookHet Wintercircus – ofte Nouveau Cirque – werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en brandde in 1923 volledig af, met uitzondering van de voorgevel aan de Sint-Pietersnieuwstraat, waarin de poortopening boven het huidige café De Ploeg.

Sint-Pietersnieuwstraat – kant Walpoortstraat – poort Wintercircus

Na de heropbouw bood het Wintercircus plaats aan 3.400 toeschouwers. De hoofdingang verschoof toen naar de Lammerstraat. Na WOII sloot het Wintercircus de deuren. Was het de opkomst van de populaire cinema dat haar de das om deed? Garage Mahy – toen exclusieve merkgarage voor Renault – nam vervolgens haar intrek in dit massieve gebouw. Mahy moest uiteindelijk verhuizen – dat deed ze in 1978, naar de Brusselsesteenweg – maar liet er nog lang haar collectie oldtimers staan. (Lees in Archief 2015 van deze blog: De oldtimers van Mahy en het ‘Wintercircus’)

Wintercircus – garage

Nadat die collectie van het stadsbestuur weg moest in 1997, kocht sogent in 2005 de site. Mahy had eerder een poging ondernomen om een oldtimer-museum in te richten in het Wintercircus. Maar het toenmalige stadsbestuur vond dit geen geschikte locatie!? Mahy verhuisde zijn collectie daarop naar Leuze. Over een gemiste kans voor stad Gent gesproken! In 2012 werd dan beslist om er een multifunctionele ruimte van te maken, met o.a. een multifunctionele ruimte, concertzaal, horeca, de Startersfabriek

Al bij al bleef het Wintercircus vele decennia onderbenut en verwaarloosd. De renovatie verloopt in fazen. Thans zijn graafwerken aan de gang met het oog op het installeren van een ondergrondse concertzaal. F.D.

De Nouveau Cirque of Nieuwen Cirk was ooit de opvolger van een houten Cirk(Lees ook op deze blog: De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus)

Meer informatie over het Wintercircus: sogent en inventaris.onroerend erfgoed

Wintercircus – zicht van het Miriam Makebaplein bij de bibliotheek

Tv-reporter Paul Jambers maakte in 1997 een reportage over de oldtimers van Mahy. Lees hierover in het persblog.be – Archief 2015

Bekijk onze video en lees ons verslag over automuseum Mahymobiles

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT