STAD – De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina


De Krook van juni 2015 tot juni 2016

STAD 10 juni 2016 – Het ‘Project De Krook’ bestaat uit de bouw van de nieuwe multimedia bibliotheek en de renovatie van het nabijgelegen ‘Wintercircus’.

Terug naar hoofdpagina

Bibliotheek

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Schelde verbindt de Zuid aan de kant van de Kuiperskaai met het plein voor de nieuwe bibliotheek. De kaaimuur werd eveneens vernieuwd.

Sinds eind april werd gestart met de voorbereidingen van de verhuizing. Thans wordt de inhoud van het magazijn ingepakt – een boekenrij van 4,5 km lang. En dit is nog maar het begin. In de rekken staan minstens een half miljoen boeken   en liggen tal van elektronische dragers.

Terug naar hoofdpagina

Krist Biebauw
Krist Biebauw

Het gaat niet zo maar over een verhuizing. De visie van de nieuwe (sinds 2011) directeur Krist Biebauw, los van het ter beschikking stellen van informaticahulpmiddelen.

bibliotheekgent.wordpress.com:  “Waar het voor mij vooral om zal draaien, is   mensen inzichten doen krijgen door zelf verschillende zaken uit onze collectie met mekaar in verband te brengen. En die vervolgens ook te linken aan informatie en deskundigen buiten de bibliotheek. (…)   Tegenwoordig is er, onder andere door de komst van het internet, een overvloed aan informatie. (…)   Kennis staat niet gelijk aan allerlei verschillende weetjes, maar aan de verbindingen tussen die weetjes, zodat er een betekenisvol geheel ontstaat.”

Terug naar hoofdpagina

Eerst bib-beleving - pic studio nunu
Eerst bib-beleving – pic studio nunu

“Waarom doen we nu zo weinig met een gegeven als de Syrische burgeroorlog?   Wie begrijpt nog wat er daar gebeurt? Daar kunnen we onze collectie op oriënteren, we hebben alle bronnen om dat te doen. Dan denk ik aan kranten en tijdschriften maar ook aan romans en films die een groot stuk van de achtergrond van dat conflict kunnen schetsen. Op dit moment brengen we die dingen niet in een coherent geheel naar voren, maar in de toekomst moeten we dat dus wel beginnen doen.”

Van 17 tot en met 19 juni houdt de bibliotheek een verkoop van 30.000 overtollige boeken, dvd’s en cd’s in de Leopoldskazerne…

Terug naar hoofdpagina

Wintercircus

In het Wintercircus wordt kantoorruimte voorzien voor start-ups in de creatieve industrie, en is er ruimte voor horeca/detailhandel.   Stadsontwikkelingbedrijf Sogent,     eigenaar van het Wintercircus sinds 2005, is op zoek naar een bijkomende toekomstige erfpachter of huurder voor het gebouw. Het overdekte middenplein wordt een publieke ruimte. 

Terug naar hoofdpagina

Wintercircus met rechts de nieuwe bibliotheek
Wintercircus met rechts de nieuwe bibliotheek

De stad Gent gaat er als cofinancier investeren in een concertzaal. Die komt in een – speciaal daartoe uitgegraven – kelder, onder de “middenpiste” van het Wintercircus. De concertzaal zal plaats bieden aan vijfhonderd toeschouwers. De werken zouden in het najaar van 2018 klaar moeten zijn.

Terug naar hoofdpagina

“Uit een marktbevraging blijkt dat er voor de uitbating van de pop- en rockzaal maar één kandidaat was. Het gaat om een tijdelijke vereniging van concertorganisator   Democrazy en Kunstencentrum  Vooruit,  met wie sogent in gesprek is.” Dixit het persagentschap ‘Belga’.

Lammerstraat - De Krook - Wintercircus
Lammerstraat – De Krook – Wintercircus

Het ‘Wintercircus’, opgetrokken in 1894 en toegankelijk via de Lammerstraat, was de opvolger van het houten circus De ‘Drie Sleutels’, gebouwd aan de Kattenberg en de Sint-Amandstraat. Vandaar dat men ook sprak van “de ouden en nieuwen cirk. In 1944 sloot het ‘Wintercircus’ de deuren. Tien jaar later nam Garage Mahy haar intrek in het gebouw. Inmiddels is Mahy daar ook al twintig jaar weg en staat het gebouw al even lang leeg.

 

 

Lees ook op deze blog:

Achter de stadsbibliotheek bij De Krook (2019-2020)

 

 

Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

 

 

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

 

 

 

Lees ook in het Archief 2015 van deze blog:

Tijd verglijdt; Ook in Gent

De Oldtimers van Mahy en het Wintercircus

in juni 2015
De bibliotheek in juni 2015
De bibliotheek in juni 2016
De bibliotheek in juni 2016
Lammerstraat - trappendoorgang Platteberg - tussen de bibliotheek en het Wintercircus
Lammerstraat – trappendoorgang Platteberg – tussen de bibliotheek en het Wintercircus
Eerste bib-beleving - pic studio nunu
Eerste bib-beleving – pic studio nunu
De krook?

Vanwaar de naam ‘De Krook’? En ‘Waalse Krook’? De ‘krook’ is een oud woord voor kreuk of vouw, verwijst naar de bocht die de Muinkschelde op dat punt maakt. Het ‘Waalse’ in de Waalse Krook zou verwijzen naar de talrijke Waalse schippers die in de 18de en 19de eeuw constant naar en door Gent voeren. Met hun schepen transporteerden zij steenkool uit de mijnen van Henegouwen naar Gent en de Scheldemonding. Sinds 2013 werd de benaming ‘Waalse Krook’ vervangen door ‘De Krook’.

Zicht op de krook (kromming van de Schelde) vanuit de Walpoortstraat
Zicht op de krook (kromming van de Schelde) vanuit de Walpoortstraat

Een lezer in het terziele gegane ‘gentblogt.be’: “Ik heb daar aan der Walpoortbrug ,over de Ketelvest, nog staan kijken na schooltijd aan Sint-Barbara naar de voorbij varende schepen met veel rook en in de zomer een open stuurhut waarna ze meestal met veel moeite, de bocht namen aan de Waalse Krook”

“Inderdaad, als kind stonden we ons vaak te vergapen aan de binnenschepen (lichters, vrachtschepen). Aan de Waalse Krook was het steeds spannend. Er was toen een ambtenaar die niets anders moest doen dan in de bocht van de Waalse Krook de binnenschepen die vanuit de twee richtingen kwamen, in de gaten te houden. En daarna te begeleiden, zodat de beide schepen niet tegen elkaar zouden botsen in de bocht. Wat soms toch gebeurde.” F.D.

De Krook en Wintercircus
De Krook en Wintercircus

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook