GENTSE WINTER 2016-2017 – Clair-obscur


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

0 Gravensteen (19)GENTSE WINTER  17 januari 2017

7 Gravensteen (28) - kopie

Straten in clair-obscur.  VRT over Gentse “Parking”. Nieuwjaar en mobiliteit. Minard. Groene Ooie. “Bootvluchtelingen”. Quiz-vraag over foie gras.

Terug naar hoofdpagina

Heuvelpoort – Koning Albertlaan – De Pintelaan – Sint-Pietersnieuwstraat – Donkersteeg – Ijskelderstraat – Ochtend- en avondschemering, die een veel te kleine interval hebben tijdens de winter, wat veel te korte dagen oplevert. Hoe toepasselijk is de straatnaam: Donkersteeg! Het is ook erg nat geweest. Bij momenten ook koud overigens. Maar nu zit er barkoud weer in de lucht! Was ook toepasselijk geweest: Ijskelderstraat.

Donkersteeg
Donkersteeg
 Overpoortstraat
Overpoortstraat
Koning Albertlaan - Maria-Hendrikaplein
Koning Albertlaan – Maria-Hendrikaplein
De Pintelaan - Ottergemsesteenweg
De Pintelaan – Ottergemsesteenweg

◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

Poeljemarkt – Goudenleeuwplein – Botermarkt – In haar verslaggeving over de nieuwjaarsreceptie onder het dak van de Stadshal sluit Het Nieuwsblad af met de “resultaten” van een “rondvraag” bij enkele omstanders. Jeempie jee! Heel zeker werden een handvol boeroepers, tegenstanders van het Mobiliteitsplan gepolst. Het luidde: “We staan open voor het mobiliteitsplan maar het komt te vroeg. Eerst moet er meer geïnvesteerd worden in beter openbaar vervoer”. Het klinkt als een opmerking van middenstanders die bang zijn dat hun klandizie zal wegblijven. Zouden zij gebruikers zijn van het openbaar vervoer, zodat ze met kennis van zaken spreken? Het bus- en tramverkeer is vrij oké in Gent. Enkel ’s avonds laat en op zondag niet, wat inderdaad lastig kan zijn voor fuifnummers van buiten de stad die na afloop  terug naar huis moeten. Het openbaar vervoer gebruiken is   voor het overige een attitude die enige gewenning vereist.

Veel   autoverkeer zorgt voor een sfeer van nervositeit. →

Burgervader op de nieuwjaarsreceptie
Burgervader op de nieuwjaarsreceptie
Openbaar vervoer
Openbaar vervoer
Uitgangsleven - hier: Vooruit
Uitgangsleven – hier: Vooruit

→ De stad is relaxter geworden. Dan wil je wel langer blijven hangen. Het Gents milieufront is een van de voorstanders. Tegenstanders hebben een stek op facebook.

◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

Parking”/Gent rand  – Zelden verlaten we ons geografisch redactionele pad en blijven we dus in de regio Gent. Er moet al een grote calamiteit geschieden, genre aanslagen in Brussel en Zaventem, vooraleer dit gebeurt. (Lees op deze blog: Mijnheer Michel, Brussel moet en zal bruisen!). Of op zijn minst gaat onze verslaggeving over Gentenaars, indien het gewoon nationaal nieuws is. (Lees op deze blog: Beste Jan, het is humorelasticiteit…). Het hierna volgende bericht beantwoordt aan geen van beide criteria. Niet zonder de nodige ironie brengen we een bericht toch, omdat het grappig of ergerlijk is. Naar gelang de gemoedsstemming. Het bericht komt vanuit de rand van Gent, in het bijzonder van de “Parking”.  De redactie.be – nieuwssite van de VRT – bracht op 10 januari volgende informatie over de planning van de Oosterweelverbinding op één en dezelfde pagina: “25.000 voertuigen weg”, “tienduizenden auto’s weg”, “niet 20.000 maar 100.000 auto’s weg” en, onderaan de pagina: “30.000 auto’s weg”. Overigens schreef die redactie tijdens de aanslag in Nice meer dan eens “Boulevard des Anglaises”… →

De redactie.be
De redactie.be
pic Pinteres
“A”=Antwerpen – pic Pinterest

"A"=Allemannen - pic bewerkt Pinterest
“A”=Allemannen – pic bewerkt Pinterest

 

→ wat vrouwvriendelijk is, maar niet correct. Faut le faire, eindredactie!

◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

MeibloemstraatWalpoortstraat – Romain Deconinckplein – De Koer‘ deed dienst als platform voor de “Kastaar van de Brugse Poort”, voor velen beter bekend als De Meibloem. Yvonne Delcour (Lees ook op deze blog: Moet er nog een pleintje zijn?) ging met de prijs lopen.

Deze gevierde toneelactrice en haar partner Romain Deconinck maakten zich   onvergetelijk in de Minardschouwburg –     wier adres overigens nog steeds aangeduid wordt op gps als Walpoortstraat. Niet: Romain Deconinckplein.

Een beeld van Romain – onsterfelijk   ondanks zijn lijfelijke afvalligheid – waakt over de toegang van de schouwburg.   Niet als veiligheidsagent. Nog niet zo lang   geleden zat bij dat beeld een knop. Als je er op drukte, vertelde Romain een grap.

Knop niet meer gezien. Gelukkig is er nog onze archiefopname. (Lees in   het Archief van deze blog: Un “lolle” van Romain zaine “statue”)

Romain De Coninck en Yvonne Delcour in 1977 - pic romain100.be
Romain De Coninck en Yvonne Delcour in 1977 – pic romain100.be
Zicht vanop Romain Deconinckplein - de man op het plooifietsje is Felix Van Groeningen...
Zicht vanop Romain Deconinckplein – de man op het plooifietsje is Felix Van Groeningen…

◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

Rigakaai – Het Laatste Nieuws meldde dat nog 230 bewoners op de boot aan de   Rigakaai verblijven. De boot gaat begin maart terug naar afzender: Nederland.   Tegen die tijd moeten   de bewoners een nieuwe stek   krijgen. Niet noodzakelijk in Gent. De beslissing werd genomen op Federaal niveau. Goed bedoeld, maar toch erg   ironisch was het, om asielzoekers – waaronder ongetwijfeld veel bootvluchtelingen – op te vangen… op een boot. God vergeve…!

Rigakaai - toegangshekken tot kade van de boot
Rigakaai – toegangshekken tot kade van de boot

◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

Groene Ooie – Tweebruggenstraat – ‘Ooie’ betekent niet enkel wijfjesschaap, maar ook ‘land omringd door water’.

Inventaris Onroerend Erfgoed: “Vanaf de vroege middeleeuwen was dit de   benaming voor het weiland dat   zich buiten de Steenpoort op het   einde van de Brabantdam bevond.   Het strekte zich uit tussen de Nederschelde en de Oude Schelde tot het Zand. Een gedeelte ervan werd in de loop van de eerste helft van de 13e eeuw ingenomen door het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw   ter Hoye (Lees in het archief van deze blog: Vijfwindgatenstraat en de verborgen toren), een ander belendend stuk werd eind 16e eeuw toegewezen aan de cisterciënzerinnen van de abdij Nieuwen Bosch.”.

De Oudescheldearm is gedempt.     De ene oude   foto wijst de richting naar de achterkant van de Sint-Annakerk aan. De tweede oude foto werd in omgekeerde richting gemaakt en toont een passerellegebouw aan de Tweebruggenstraat. De foto is niet gedateerd, maar meer dan zeker is die tijdens de jaren ’70 gemaakt. Ook de recente foto heeft die invalshoek maar toont de andere straatzijde. Onder het passerellegebouw: een muur scheidt de school Nieuwen Bosch van de Tweebruggenstraat.

Terug naar hoofdpagina

Groene Ooie - pic auteur onbekend
Groene Ooie – pic auteur onbekend
Groene Ooie - pic beeldbank.stad.gent
Groene Ooie – pic beeldbank.stad.gent
Groene Ooie - Tussen Sint-Anna en Tweebruggenstraat
Groene Ooie – Tussen Sint-Anna en Tweebruggenstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

◊◊◊◊◊◊

Sint-Veerleplein – Clair-obscur in het Gravensteen. En een quiz-vraag…

Waar of niet waar? In een obscuur   kamertje van het Gravensteen werd tijdens de middeleeuwen – bij gebrek aan ganzen door vogelpest – een alternatieve wijze bedacht om foie gras te maken?     Gevangenen dienden als proefkonijnen voor dwangvoedering door middel van een trechter in de mond… Waar of niet waar? F.D.

 Gravensteen
Gravensteen

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Gravensteen
Gravensteen
Quiz-vraag
Quiz-vraag

◊◊◊◊◊◊


Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT