OPINIE – Beste Jan, het is ‘humorelasticiteit’…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

OPINIE/ENTREPRENEUR04 maart 2016 – Als geboren Gentenaar – ooit slagerszoon aan de Muide, later Heusdenaar en thans Latemnaar – Jan Becaus  uit zijn krammen schiet, willen we toch wel eens luisteren. Dit gebeurt namelijk niet vaak, gentlemanlike als hij doorgaans is.

Terug naar hoofdpagina

In een artikel op de site ‘Doorbraak.be’ sneert hij naar alle van de deelnemers aan het VIER-programma ‘The Sky is the Limit’. Geen enkele ondernemer die in het programma figureert, wordt gespaard.

Toegegeven. Het programma is bij momenten gênant en zelfs zielig voor de betrokkenen. Neem nu die Michel – los van zijn verdwijning. Die zat daar de laatste keer in zijn Wase stamcafé luidop te mijmeren over het feit of men nu al of niet de liefde van zijn omgeving koopt…
Maar voor dit soort exhibitionisme kiezen de deelnemers uiteraard zélf. Het is geen candid camera maar reality zodat ze heel goed weten wat de impact is!

Terug naar hoofdpagina

Verder: er is niets op tegen dat iemand veel geld verdient, zolang er een aantal normen worden gerespecteerd. Is er iets op tegen dat de grootverdiener exhibitionistische trekken heeft? Nee, want exhibitionisme wordt hier gekoppeld aan het voyeurisme van de kijker. Blijkbaar is er een wederzijdse behoefte. Niets mis mee. Vraag en aanbod, en over smaken valt niet te discussiëren. Overigens wordt niemand verplicht om te kijken.

Vanwaar echter dit  strijdende gedrag van Jan Becaus? Wat bezielde de gecoöpteerde NV-A senator, die eerder drie decennia reporter en anker van het VRT-journaal was? “Het is een eenmalige oprisping”, zegt hij in de krant Het Nieuwsblad-De Gentenaar, die het nieuws gretig oppikte. Het ware sowieso beter geweest dat Jan  in de krant kwam naar aanleiding van een of andere prestatie op zijn werk.

Verveelt hij zich in de Senaat, zoals Bert Anciaux, gecoöpteerd SP-a senator, die in januari in de krant De Standaard  verklaarde te hopen dat hij na de volgende verkiezingen een interessantere post zou krijgen? En eerder: dat de gecoöpteerde senatoren mogen afgeschaft worden. En tegelijk dat vele senatoren er een erezaak van maken om geen flikker te doen… En zei de NV-A ook niet zélf dat de hele Senaat mag afgeschaft worden?

Terug naar hoofdpagina

 

 

Lees ook op deze blog:

Libert maakt plaats voor nieuwe stadswijk

persblog.be extra – Gentse Entrepreneur

VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
VERHALEN EN OPINIE in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
Jan Becaus in De Gentenaar
Jan Becaus in De Gentenaar

Ineens trekt Jan Becaus van leer. Er is zelfs geen aanleiding voor. Had hij dezelfde opmerkingen over ‘The Sky is the Limit’ niet strijdend, wel meewarig gebracht, ironisch of anders, dan was zijn boodschap dezelfde gebleven, maar zou hij als boodschapper anders getaxeerd worden.
Nu komt hij over als de onderwijzer – die hij ooit was – die met het vingertje zwaait.

Dat de deelnemers aan het programma gefundenes fressen zijn voor de programmamaker, en dat de voyeuristische kijkers smullen van hun exhibitionisme, en dat het programma dus een kijkcijferkanon is, dat heeft iedereen wel gesnapt. Zo draait het mediacircus toch, Jan? Of u het nu graag ziet gebeuren of niet.

Beste Jan, het is humor! Zij het van het soort waarbij de deelnemer een karikatuur maakt van zichzelf en zich daar niet bewust van lijkt te zijn.

Over die Philip met zijn Aisha schrijft Jan Becaus onder meer: “Omdat hij een perfect rolmodel is voor toekomstige poenpakkers, wordt P.C. wel eens gevraagd als gastdocent. Aan de studenten vertelt hij in plat West-Vlaams dat hij aan de Vlerickschool ooit eens vijfduizend euro betaalde voor een cursus ‘prijselasticiteit’. Achteraf bleek dat een prima investering, want de omzet steeg exponentieel.”

Terug naar hoofdpagina

Laat dit nu net het interessantste zijn wat we in het programma hebben gehoord. Hoe Philip een theoretisch principe succesvol heeft toegepast in zijn bedrijf … Vele andere deelnemers lichtten geen enkel tipje van de sluier over de essentie van hun succesverhaal. Tenzij die vrouw die geërfd heeft.

‘The Sky is the Limit’ heeft aardig wat ‘humorelasticiteit’: hoe hoog het onzingehalte ook wordt, de kijkers haken niet af. F.D.

De ondernemende bende wordt overigens ijverig geparodieerd in het VTM-programma ‘Tegen de Steren op’. Kijken!

Terug naar hoofdpagina

pic socialisme.be

 

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN