ENTREPRENEUR – Libert maakt plaats voor nieuwe stadswijk


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

ENTREPRENEUR/ STAD  08 februari 2017 – Tijdens het Interbellum kochten de broers Jozef en Theo Libert een verfatelier in het centrum van Gent. Daarna ging het naar een fabriek aan de Nekkersputstraat aan de voet van de Bourgoyen. Nu de kleinzonen het bedrijf – intussen twee bedrijven, eigenlijk – naar de kanaalzone verhuisden, komt daar nu plaats vrij voor een nieuwe groene stadswijk.

Terug naar hoofdpagina

“Toen Jozef Libert jong was, beproefden hij en zijn broer Theo hun geluk in de landbouwstiel   “over de schreve”. In 1930 keerden ze beiden terug naar België en   gooiden het over een andere boeg, Ze kochten de kleine handel van huishoudvervenIn het Moorke”, in de St.-Jacobsnieuwstraat, te Gent. Enkele jaren later gingen ze ook zelf verf produceren.” Zo stond er vierendertig jaar geleden in Trends magazine [een artikel van onze hand – nvdr]. Jozef liep stage bij Duitse bedrijven om zich de nieuwste technieken eigen te   maken op het vlak van synthetische harsen die de klassieke oliën als bindmiddel zouden vervangen.

Terug naar hoofdpagina

Toen de stichters in de jaren vijftig kort na elkaar overleden, kregen   de zonen van Jozef de verantwoordelijkheid over de pvba Libert. In 1958 namen ze hun   intrek in bedrijfsgebouwen aan de Nekkersputstraat – tussen Brugse Poort en Bourgoyen, en in de buurt van het zwembad aan de Rooigemlaan.

Die zonen waren: Paul, Daniël, Bernard en Marc. Niet zonder moeite moderniseerden de broers hun verfproducten. De   belangrijkste ontwikkeling was een verfpoeder. Het bindmiddel is op basis van een synthetisch thermohardend polymeer, geschikt voor   industriële metalen coatings. Dit opende een voor Libert volslagen nieuwe markt.

Terug naar hoofdpagina

Ferme kop

Onder het regnum van de vier zonen maakte het bedrijf eenmalig een ferme kop in Trends   magazine. van 31 maart 1983. ‘Libert, verf voor Sovjets?’ stond er op de cover. En binnenin het magazine: ‘Kan kreatief Libert Siberische pijplijn schilderen?’. (creatief, toen nog met een ‘k’) Wat   er nog stond: “Libert is een van de pioniers van de poederverf en werkt vandaag aan een supercoating voor de Siberische pipelines.”

Het ging over de West-Siberische pijpleiding – die werd tussen 1982 en 1984 aangelegd en liep van Urengoy, hoog in Siberië, tot aan     de Oost-Europese grenslanden van Oekraïne. Achteraf is over die pijpleiding niet meer gecommuniceerd door Libert. Althans, zover persblog.be kon achterhalen.

Terug naar hoofdpagina

Generatiewissel en naar kanaalzone

Hoe de vier broers de overgang naar de volgende generatie   geregeld hebben, is evenmin bekend. Ook staat hierover niets in de historiek van het bedrijf op hun website.   Feit is dat de twee zonen van – de in 2011 overleden – Bernard de zaken hebben overgenomen: Pierre en Jean Jacques Libert. De overname gebeurde officieel in 1999.

Officieus waren vader en zonen allang een team. Zij zijn het die het bedrijf een kleine tien jaar eerder splitsten. Dit gebeurde in functie   van de twee specialisaties ze ontwikkeld hebben: polyurethaanverven en poedercoatings. Het resulteerde in de oprichting van de nieuwe bedrijven Libert Paints en Oxyplast.

In 2001 werd Oxyplast overgenomen door Protech Chemicals Group, en verhuisde   naar de kanaalzone in Mendonk. Jean Jacques bleef er bedrijfsleider tot 2002.

Pierre Libert is vandaag nog actief in Libert Paints. Recent verhuisde ook zijn bedrijf naar de   kanaalzone, meer bepaald naar de Langerbruggekaai. Afgelopen maand ging VOKA er op bedrijfsbezoek.

Terug naar hoofdpagina

Oude site Nekkerputstraat – nieuwe stadswijk bij groen

In 2014 tekende Libert Paints een ‘Brownfieldconvenant’ voor de site aan de Nekkersputstraat. Dit is een overheidsregeling voor de omzetting naar een   herbestemming van sterk vervuilde bedrijfsterreinen – verf is namelijk heel erg vervuilend en het terrein werd bezet sinds een dikke halve eeuw. Deze herbestemming is een nieuwe stadswijk.

Alle gebouwen van de verffabriek worden gesloopt. De gronden werden opgekocht door de Gentse projectontwikkelaar Urban Link,   die er een nieuwe wijk van wil maken met huizen en appartementen – waaronder sociale woningen – en een nieuw stadspark. Het project zou in 2020 klaar zijn. (UPDATE: actuele foto’s) De terreinen van de oude verffabriek sluiten aan bij het natuurgebied van de Bourgoyen, wat een troef is voor de toekomstige woonwijk. F.D.

Terug naar hoofdpagina

Verffabriek nog vrij recent in hartje stad

 

Bergougnan: veel voeten in de vervuilde aarde

 

Ze zijn zo creatief, meneer…

Nekkersputstraat - links Bourgoijen - rechtsboven fabriek - rechts zwembad - Rooigemlaan
Links: Bourgoyen – rechtsboven: fabriek – eronder: zwembad – linksonder: Aquafin – pic google maps
Verffabriek Libert aan Nekkersputstraat - buurt Peerstraat en Rooigemlaan
Verffabriek Libert aan Nekkersputstraat – buurt Peerstraat en Rooigemlaan
Nekkersputstraat - Libert
Nekkersputstraat – Libert
Nekkersputstraat - Libert
Nekkersputstraat – Libert
Nekkersputstraat - Libert
Nekkersputstraat – Libert
Nekkersputstraat - Libert
Nekkersputstraat – Libert
 pic website Libert
Libert in andere tijden – pic website Libert
 pic website Libert
Libert in andere tijden – pic website Libert
Libert Paints - Langerbruggekaai - pic google maps
Libert Paints – Langerbruggekaai – pic google maps
Oprichters broers Libert
Oprichters broers Libert – pic website Libert
Derdegeneratie broers Libert
Derdegeneratie broers Libert
 Nekkersputstraat - Urban Link
Nekkersputstraat – Urban Link affiche op site
Nieuw te bouwen woonwijk - simulatie
Nieuw te bouwen woonwijk – simulatie – pic urbanlink.be

 

Weetje voor de toekomstige bewoners: ‘Nekkersput’ betekent: (lager gelegen deel) in moerasland, waarop volgens het volksgeloof nikkers of watergeesten rondwaren. Ook: kabouters of duivels.

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

Extra persblogbe - Gentse Entrepreneur - kopie (2) - kopiepersblog.be extra – Gentse Entrepreneur

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT