persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER 2017 – 04 september 2017 – En toen kwam een varkentje met een lange snuit, en de schoolvakantie was uit. In de aanloop daarvan, en ook nog tijdens het weekend, barstte het Gentse uitgaansprogramma weer van festiviteiten en rommelmarkten.
Koning Albertpark – Jazz in ’t Park… Brasserie Cristal en haar sixties oldtimer Renault Estafette.
Driemasterpark, Meulestede – Afgelopen zaterdag was er Buurtfeest, meer bepaald in het Driemasterpark bij het (haven)kanaal De Lieve en de Kapiteinstraat.
Emile Braunplein – Onder de Stadshal bevinden zich een aantal piano’s in het kader van 1, 2, 3 Piano. Niet alleen staan ze er tot 23 september, ze worden ook bespeeld door bekende, ofwel toevallige voorbijgangers. Zaterdag verzamelde iemand haast ongewild duizend mensen rondom zich om te luisteren en mee te zingen met Disney-deuntjes.
Oostakkerdorp –Een week geleden was het Oogstkermis en stoet. Enkele tientallen praalwagens passeerden de revue.
Overpoortstraat – In de studentenstraat vonden opnames voor de nieuwe tragikomische Eén-fictiereeks ‘Gevoel voor tumor‘ plaats. Tegenover de hoogste verdieping stak de crew door middel van een hoogtewerker een scherm omhoog dat het licht van een spot eronder tegen de ruiten weerkaatste. Kwestie van de belichting te maximaliseren in de kamer waar werd opgenomen.
Ledebergplein – Een week geleden defileerde de Lichtstoet voor de tribune aan de kerk met als thema musical en dansfilm.
Hooiaard – Muzikante op donderdag, de laatste vakantiedag voor scholieren.
Molenaarsstraat – Bericht in Het Laatste Nieuws: “Drie maanden na de sluiting van ’t Floere Foefke heropenen broers Kristof en Bart Cornelis dit [vorig] weekend de authentieke bruine kroeg in de Molenaarsstraat. De nieuwe uitbaters hopen de eigenaar, die het gebouw wil slopen, op andere gedachten te brengen.” De heropening is waarschijnlijk tijdelijk en komt er omdat de Prinsenhoffeesten vlakbij plaats vonden.
Groentenmarkt – Muzikanten op het marktplein bij de hoek van de Langemunt.
Brugse Poort – Opschrift op een ruit gespot door Eddy Schepens: “Ik zoek een mooie lach”.
Korenlei – Een week geleden werd ‘De Slag om Gent‘ herdacht op sportieve wijze op de Leie. Het initiatief komt van Carolus Quinto – een project met als doel het doorgeven van historische nautische kennis en technieken aan jongeren – en de Zeescouts De Wilde Eend Drongen. (Lees ook op deze blog: Duizenden Gentenaars in de pan gehakt)
Sint-Veerleplein – Deze oldtimer VW t2 is vrij uniek, en dan wel omwille van de bizarre ombouw tot venterswagen. Hij heeft een verhoogd dak en grotere ruiten. Het karretje is van Pierino.
Prinsenhof – De dekenij van de Prinsenhoffeesten zette – bovenop allerlei activiteiten – weer haar grote rommelmarkt op de kaart: van Simon de Mirabellostraat tot de Augustijnenkaai. (Lees ook op deze blog: Van Gravensteen naar Prinsenhof)
Frans Gevaertstraat, Sint-Amandsberg – Buurtfeest met rommelmarkt.
Zwijnaardsesteenweg – Normaalschoolstraat – Een eindeloze rij tweedehandsvoorwerpen… en animatie op het podium tijdens het buurtfeest.
Hoogstraat – Het Spaans Huis – dat een jaar geleden dicht ging – heropent in oktober. Dit authentiek Spaans café-restaurant met zaaltje voor danslessen en muziekoptredens bestaat al meer dan 40 jaar.
PATERSHOL
Vrouwebroersstraat – Kraanlei – Lezer Eddy D’Haenens haalde op zijn facebookpagina herinneringen op over het wel en wee aan het Caermersklooster – in de volksmond ook “Het Pand” genoemd, hoewel officieel hiermee het gebouw aan Onderbergen wordt aangeduid.
“In 1980 woonde ik als student één jaar vlakbij “Het Pand”, een oud klooster in het Patershol. Toen was het een buurt in verval. Op een bepaald ogenblik dreigde het afgebroken te worden, en werd het ‘Pandinistisch verblijvingsfront‘ opgericht , Walter De Buck en Freek Neirynck waren de leidersfiguren . Toch moest de boel ontruimd worden.”
Eddy D’Haenens heeft het verder over de kwalijke reputatie van café ‘De Hel’ – en samen met het café, het hele Patershol:
“In die periode en ver daarvoor werd de wijk vaak scheef bekeken door buitenstaanders: als men er niet woonde, kwam men er beter niet. Toen mijn moeder eind jaren ’40 in Oudburg in het stikateljee ‘Depraet’ werkte – mocht ze van mijn grootvader, alsook peter Kamiel, absoluut niet door het Patershol om haar werkplek te bereiken. En al helemaal zeker niet mocht ze passeren bij café ‘De Hel’, omdat daar teveel ruig volk verzamelen blies.
In mijn tijd werd ‘De Hel’ een fijn restaurantje alsook een ‘Straf Café’. Jammer genoeg verdween de helse benaming en bevindt er zich nu een Thais restaurant. Ik wil dit mooie pand liever als ‘De Hel’ terug, maar nostalgische beweegredenen als de mijne zullen onvoldoende zijn vrees ik. Hoe dan ook keer ik altijd met veel plezier naar het Patershol terug.”
BLOG
Blog – Bijdragen uit persblog.be – Verhalen uit en over Gent verschijnen sinds ruim een kwartaal in DeWereldMorgen Community.
persblog.be had in de eerste helft van 2017 meer dan 10.000 page views. Het Archief dat parallel met deze blog meeloopt, haalt nog steeds meer dan 1.000 page views per maand. persblog.be + Archief stevent af op quasi hetzelfde bereik als in 2016: zowat 40.000 page views op jaarbasis.
Daar bovenop komt het bereik dankzij DeWereldMorgen Community. Vier van de (meer dan 10) verhalen werden speciaal geselecteerd door de redactie van DWM Community: het verhaal over Verffabriek nog vrij recent in hartje stad, Stropkes slachtoffer van sabelslijpers en pilaarbijters, Gentenaars uit hun stad weggelokt en Hoe de Gentse textielreus ontstond.F.D.
Lees ook op deze blog: