GENTSE ZOMER 2017 – Een varkentje met een lange snuit

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Vorige editie↓

GENTSE ZOMER 2017 04 september 2017 – En toen kwam een varkentje met een lange snuit, en de schoolvakantie was uit. In de aanloop daarvan, en ook nog tijdens het weekend, barstte het Gentse uitgaansprogramma weer van festiviteiten en rommelmarkten. 

Koning Albertpark – Jazz in t park

Koning AlbertparkJazz in ’t Park… Brasserie Cristal en haar sixties oldtimer Renault Estafette.

Terug naar hoofdpagina

Driemasterpark, Meulestede – pic Rudy Coddens

Driemasterpark, Meulestede – Afgelopen zaterdag was er Buurtfeestmeer bepaald in het Driemasterpark bij het (haven)kanaal De Lieve en de Kapiteinstraat.

Terug naar hoofdpagina

Stadshal – 1 2 3 Piano

Emile Braunplein – Onder de Stadshal bevinden zich een aantal piano’s in het kader van 1, 2, 3 Piano. Niet alleen staan ze er tot 23 september, ze worden ook bespeeld door bekende, ofwel toevallige voorbijgangers. Zaterdag verzamelde iemand haast ongewild duizend mensen rondom zich om te luisteren en mee te zingen met Disney-deuntjes.

Terug naar hoofdpagina

Oostakkerdorp Oogststoet – pic Rudy Coddens

Oostakkerdorp –Een week geleden was het Oogstkermis en stoetEnkele tientallen praalwagens passeerden de revue.

Terug naar hoofdpagina

Overpoortstraat – televisieopname ‘Gevoel voor tumor’

Overpoortstraat – In de studentenstraat vonden opnames voor de nieuwe tragikomische Eén-fictiereeksGevoel voor tumor‘ plaats. Tegenover de hoogste verdieping stak de crew door middel van een hoogtewerker een scherm omhoog dat het licht van een spot eronder tegen de ruiten weerkaatste. Kwestie van de belichting te maximaliseren in de kamer waar werd opgenomen.

Terug naar hoofdpagina

Ledebergplein Lichtstoet – pic Rudy Coddens

Ledebergplein – Een week geleden defileerde de Lichtstoet voor de tribune aan de kerk met als thema musical en dansfilm.

Terug naar hoofdpagina

Hooiaard – muzikante

HooiaardMuzikante op donderdag, de laatste vakantiedag voor scholieren.

Terug naar hoofdpagina

Molenaarsstraat – ’t Floere Foefke

Molenaarsstraat – Bericht in Het Laatste Nieuws: “Drie maanden na de sluiting van ’t Floere Foefke heropenen broers Kristof en Bart Cornelis dit [vorig] weekend de authentieke bruine kroeg in de Molenaarsstraat. De nieuwe uitbaters hopen de eigenaar, die het gebouw wil slopen, op andere gedachten te brengen.” De heropening is waarschijnlijk tijdelijk en komt er omdat de Prinsenhoffeesten vlakbij plaats vonden.

Terug naar hoofdpagina

Groentenmarkt – hoek Langemunt – Muzikanten

Groentenmarkt – Muzikanten op het marktplein bij de hoek van de Langemunt.

Terug naar hoofdpagina

Brugse Poort – opschrift op ruit – pic Eddy Schepens

Brugse Poort – Opschrift op een ruit gespot door Eddy Schepens: “Ik zoek een mooie lach”.

Terug naar hoofdpagina

Korenlei – pic Rudy Coddens

Korenlei – Een week geleden werd ‘De Slag om Gent‘ herdacht op sportieve wijze op de Leie. Het initiatief komt van Carolus Quinto – een project met als doel het doorgeven van historische nautische kennis en technieken aan jongeren – en de Zeescouts De Wilde Eend Drongen(Lees ook op deze blog: Duizenden Gentenaars in de pan gehakt)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Veerleplein – Pierino – vroege VW t2

Sint-Veerleplein – Deze oldtimer VW t2 is vrij uniek, en dan wel omwille van de bizarre ombouw tot venterswagen. Hij heeft een verhoogd dak en grotere ruiten. Het karretje is van Pierino.

Simon de Mirabellostraat – Deken Niek Vermeulen en kleinzoon Jules Prinsenhoffeesten
Augustijnenkaai – Prinsenhoffeesten

Prinsenhof – De dekenij van de Prinsenhoffeesten zette – bovenop allerlei activiteiten – weer haar grote rommelmarkt op de kaart: van Simon de Mirabellostraat tot de Augustijnenkaai. (Lees ook op deze blog: Van Gravensteen naar Prinsenhof)

Terug naar hoofdpagina

Frans Gevaertstraat, Sint-Amandsberg – Buurtfeest met rommelmarkt

Frans Gevaertstraat, Sint-AmandsbergBuurtfeest met rommelmarkt.

Terug naar hoofdpagina

Zwijnaardsesteeenweg – buurtfeest en rommelmarkt

Zwijnaardsesteenweg – Normaalschoolstraat – Een eindeloze rij tweedehandsvoorwerpen… en animatie op het podium tijdens het buurtfeest.

Terug naar hoofdpagina

Hoogstraat – Spaans Huis

Hoogstraat – Het Spaans Huis – dat een jaar geleden dicht ging – heropent in oktober. Dit authentiek Spaans café-restaurant met zaaltje voor danslessen en muziekoptredens bestaat al meer dan 40 jaar.

Terug naar hoofdpagina

PATERSHOL
Vrouwebroersstraat binnenplein “Het Pand”- pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Vrouwebroersstraat – Kraanlei – Lezer Eddy D’Haenens haalde op zijn facebookpagina herinneringen op over het wel en wee aan het Caermersklooster  in de volksmond ook “Het Pand” genoemd, hoewel officieel hiermee het gebouw aan Onderbergen wordt aangeduid. 

“In 1980 woonde ik als student één jaar vlakbij “Het Pand”, een oud klooster in het Patershol. Toen was het een buurt in verval. Op een bepaald ogenblik dreigde het afgebroken te worden, en werd het ‘Pandinistisch verblijvingsfront‘ opgericht , Walter De Buck en Freek Neirynck waren de leidersfiguren . Toch moest de boel ontruimd worden.”

Eddy D’Haenens heeft het verder over de kwalijke reputatie van café ‘De Hel’ – en samen met het café, het hele Patershol:

Patershol, Haringsteeg

“In die periode en ver daarvoor werd de wijk vaak scheef bekeken door buitenstaanders: als men er niet woonde, kwam men er beter niet. Toen mijn moeder eind jaren ’40 in Oudburg in het stikateljee ‘Depraet’ werkte – mocht ze van mijn grootvader, alsook peter Kamiel, absoluut niet door het Patershol om haar werkplek te bereiken. En al helemaal zeker niet mocht ze passeren bij café ‘De Hel’, omdat daar teveel ruig volk verzamelen blies.

Kraanlei – Café De Hel

In mijn tijd werd ‘De Hel’ een fijn restaurantje alsook een ‘Straf Café’. Jammer genoeg verdween de helse benaming en bevindt er zich nu een Thais restaurant. Ik wil dit mooie pand liever als ‘De Hel’ terug, maar nostalgische beweegredenen als de mijne zullen onvoldoende zijn vrees ik. Hoe dan ook keer ik altijd met veel plezier naar het Patershol terug.”

Terug naar hoofdpagina

BLOG
Verffabriek

Blog – Bijdragen uit persblog.be – Verhalen uit en over Gent verschijnen sinds ruim een kwartaal in DeWereldMorgen Community.

Stropkes

persblog.be had in de eerste helft van 2017 meer dan 10.000 page views. Het Archief dat parallel met deze blog meeloopt, haalt nog steeds meer dan 1.000 page views per maand. persblog.be + Archief stevent af op quasi hetzelfde bereik als in 2016: zowat 40.000 page views op jaarbasis.

Gentenaars weggelokt

Daar bovenop komt het bereik dankzij DeWereldMorgen Community. Vier van de (meer dan 10) verhalen werden speciaal geselecteerd door de redactie van DWM Community: het verhaal over Verffabriek nog vrij recent in hartje stadStropkes slachtoffer van sabelslijpers en pilaarbijtersGentenaars uit hun stad weggelokt en Hoe de Gentse textielreus ontstond.F.D.

Vorige editie↓

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT