GENTSE ZOMER 2017 – Op naar De Panne!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

0 Pilorijnstraat - Brasserie De Dampoort- (3)GENTSE ZOMER – 14 mei 2017 – We vonden een winkel waar je niets mag kopen. Een andere winkel op een schilderij, vonden we in het echt niet terug. In nog een andere winkel had men blijkbaar pech bij het spelen van Monopoly. En veel meer. 

Klik naar vorige editie
Klik naar vorige editie

De titel van deze rubriek wordt hieronder iets duidelijker – echter slechts helemaal duidelijk onderaan dit stuk. 

Terug naar hoofdpagina

Pilorijnstraat – Antwerpenplein

Pilorijnstraat - Brasserie De Dampoort
Pilorijnstraat – Brasserie De Dampoort
◊◊◊
"Oriënt Express"
“Oriënt Express” aan de Dampoort

Pilorijnstraat – Antwerpenplein Moederdag! Een oude droom van ons moeder is uitgekomen! Ze wou al altijd graag eens reizen met de Oriënt Express. En zie haar hier zitten in de restauratiewagon. De trein stond evenwel de hele tijd stil en het “station” heet Brasserie De Dampoort   hoedanook, toch vlakbij een écht station. Aan een medereizigster wijst ze alwaar de trein zou moeten rijden. Niet langs De Panne alleszins… Lees deze rubriek verder en ontdek het waarom van deze opmerking.

Terug naar hoofdpagina

Muidepoort – Meulesteedsesteenweg

Meulesteedsesteenweg
Meulesteedsesteenweg – Rommelmarkt “aan  discountprijzen”
◊◊◊
Bart Vanneste aka Freddy De Vadder en je scribent - Wijkrestaurant 't Oud Postje
Bart Vanneste aka Freddy De Vadder en je scribent – Wijkrestaurant ’t Oud Postje

Muidepoort – Meulesteedsesteenweg – ‘Seleskest‘ mag dan traditioneel over een langgerekte rommelmarkt beschikken, toch spant die van Muide-Meulestede de kroon. Hij is namelijk minstens anderhalve keer zo lang. Op die bewuste rommelmarkt liepen we Bart Vanneste tegen het lijf in Wijkrestaurant ’t Oud Postje. In de showbiz is hij beter bekend als Freddy De Vadder – van zijn zaaloptredens als stand-up comedian en van zijn hoofdrol in de tv-serie ‘Bevergem’ op Canvas. Over “nurfen” wou hij nog kwijt, dat het “classified” is.

Terug naar hoofdpagina

Hagelandkaai

Hagelandkaai - Kiosko
Hagelandkaai – Kiosko
◊◊◊
Hagelandkaai - De Pauw Vaart
Hagelandkaai – De Pauw Vaart

Hagelandkaai – Op de kade van de De Pauw Vaart – verbinding tussen Portus Ganda en de zwaaikom bij de Dampoortstaat een soortement strandbar, genaamd Kiosko. Zegt zomerbars.be daarover: “Initiatief van het Italiaanse restaurant Per Baccodus de Italiaanse zomer is hier nooit veraf. De ideale locatie voor een Aperol Spritz als u het ons vraagt, maar ook voor een tasje koffie.” Per Bacco ligt aan de Sint-Jacobsnieuwstraat.

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein – Begijnengracht

Maria-Hendrikaplein - "Ga direct naar de Gevangenis. Ga niet langs Start"
Maria-Hendrikaplein – “Ga direct naar de Gevangenis. Ga niet langs Start”
◊◊◊
Begijnengracht - winkeltjes
Begijnengracht – winkeltjes
NIET TE KOOP
NIET TE KOOP
WEL TE KOOP
WEL TE KOOP

Maria-Hendrikaplein – Begijnengracht – “Ga meteen naar de Nieuwe Wandeling. Ga niet langs “Start”. We hebben het raden wat er daar in die winkel in het Sint-Pietersstation mag gebeurd zijn.  ⊕ In twee – belendende – winkeltjes, kan je aan de ene kant kiezen en kopen uit de vitrine en aan andere kant enkel kijken en niet kopen. Daar waar een struik de toegang versperd, is er niets te koop. Deze vitrines zijn er al in die constellatie sinds – we overdrijven – mensenheugenis. Postzegels waren altijd al een favoriet aldaar in de Begijnengracht. Niet te koop is bv. een lege wijnfles. Merkwaardig.

Terug naar hoofdpagina

Karel Lodewijk Ledeganckstraat

UGent Plantentuin - vijver is a must see
UGent Plantentuin – vijver is a must see
◊◊◊
Aronskelk
Aronskelk

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – De Plantentuin van de UGent had groot nieuws deze week. De reuzenaronskelk in een van haar serres was tot bloei gekomen. De plant werd gekweekt uit vruchten afkomstig van Sumatra. Deze regenwoudbewoner groeit daar in het wild. Het exemplaar dat in bloei staat in Gent is ongeveer 2,5m hoog. De bloeitijd beloopt slechts enkele dagen. Er zijn daar overigens nog tal van bezienswaardige planten. De aangelegde tropische vijver is een must see.

Terug naar hoofdpagina

Hoogstraat

Hoogstraat - Stand Circulatieplan, Filip Watteeuw
Hoogstraat – Stand Circulatieplan, Filip Watteeuw
◊◊◊
Stand Prinsenhoffeesten - Niek en Joos
Stand Prinsenhoffeesten – Niek en Joos

Hoogstraat – In de Faculteit Architectuur KU Leuven Campus Sint-Lucas Gent organiseerde de Stad Gent een weekend geleden een Wijkbeurs voor de bewoners van LinkeroeverIn Antwerpen? Helemaal niet! Ook Gent kent nu haar linkeroever, zijnde de verzameling van straten en plein boven de Coupure Rechts tot aan de Lieve. En of er schoon volk rond liep? (Lees ook op deze blog: “Gentse Linkeroever” in Dominicanenklooster)

Terug naar hoofdpagina

Papegaaistraat

 Papegaaistraat - fototentoonstelling De Morgen
Papegaaistraat – fototentoonstelling De Morgen
◊◊◊
Papegaaistraat -
Agathe Danon

Papegaaistraat – De krant De Morgen hield een tentoonstelling met een selectie van de foto’s die haar lezers in de loop van vorig jaar hadden ingezonden in het kader van een wedstrijd. Er hoorde ook een tekstje bij. Zoals dit van Agathe Danon. “Ze houdt ervan om over wolken te lopen net voor het regent en om mensen aan te staren, totdat ze helemaal verdwenen zijn. Zij kan kleuren doen vervagen en schimmen doen verkleuren. (…)”

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg

Antwerpsesteenweg - hoek Visitatiestraat
Antwerpsesteenweg – hoek Visitatiestraat
◊◊◊
Trampoline
Trampoline

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Een weekend geleden was er een kermisje bij het Oud Gemeentehuis in Sint-Amandsberg. Tot groot jolijt van wie bv. graag reuzenjumps maakt op de reuzentrampolineHet eerste weekend van mei wordt daar traditioneel De Negenmeimarkt gevierd. De oorsprong ervan is terug te voeren tot de 11de eeuw, tot een wijdingsfeest in de Sint-Baafsabdij.

Terug naar hoofdpagina

Poel

Poel - Jan Matthys - Amateurkunsten Poel Parcours - Academie Muziek Woord Dans
Poel – Jan Matthys – Amateurkunsten Poel Parcours
◊◊◊
Poel - Amateurkunsten Poel Parcours - Jan Matthys - Academie Muziek Woord Dans
Poel – Jan Matthys – Academie Muziek Woord Dans

Poel – Amateurkunsten Poel Parcourseen initiatief van Academie Muziek Woord Dans had de wind in de zeilen een weekend geleden. Jan Matthys – die aan het uitblazen was na zijn activiteit in de blaaskapel – keek er naar, en zag dat het goed was. (Lees ook op deze blog: Amateurkunsten Poel Parcours)

Terug naar hoofdpagina

Gijzelstraat, Drongen

De Campagne - creatie Henri Vandermoere
De Campagne – creatie Henri Vandermoere
◊◊◊
Oudburg - vergelijkbare gevel
Oudburg – vergelijkbare gevel, maar er is geen trapje bij de deur – pic google streetview

Gijzelstraat, Drongen – In De Campagne hangt een schilderij van Henri Vandermoere dat verwijst naar een gevel in het Patershol. Het moet al een tijd geleden gemaakt zijn, want de glazen deur van het geschilderde huis vermeldt een zone 091-telefoonnummer. Speurwerk bracht niets aan het licht over de locatie van dit huis in het Patershol. We vinden wel gelijkaardige winkelgeveltjes in Oudburg.

Terug naar hoofdpagina

Oudburg

Oudburg, huisnummer 2 - jaren '70
Oudburg, nr 2 – jaren ’60/ ’70? De auto is uit de beginjaren ’60…  – pic inventaris.onroerenderfgoed.be
◊◊◊
Oudburg nr2
Oudburg nr2 – pic google street view

Oudburg – Oud en nieuw. Huisnummer 2 in de straat is een woning uit de 16e eeuw. Verder vonden we geen bijzondere geschiedkundige verhalen ermee verbonden. De oude foto van hetzelfde huis is niet gedateerd, maar stamt vermoedelijk uit de jaren ’70. Toen was Gent echt nog een stad in verval.

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg

Antwerpsesteenweg - onbekende oldtimer
Antwerpsesteenweg – onbekende oldtimer
◊◊◊
"kitcar" roadster
“kitcar” roadster

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Tot onze grootste verbazing scheerden we fietsend langsheen een heel vreemd roadstermodel zonder merk-embleem. We legden onze “vondst” voor aan de lezers van facebookpagina Oldtimers onze passieHet had er de schijn van dat we het ultieme vraagstuk gepresenteerd hadden aan de oldtimerkenners. Het blijkt in elk geval om een kitcar auto te gaan. Eén iemand herkende in deze auto een Spartan MK1Een andere lezer schreef: “(…) Lijkt nog het meest op een MP Lafer, maar toch ook weer niet helemaal. (…)” En alsof dit nog niet volstond, repliceerde nog iemand: “Calibur of Spartan”, en nog iemand: “Geen Spartan maar MG-replica van Pilgrim“.

Terug naar hoofdpagina

Stierstraat – Nieuwland

Stierstraat - zijstraat Kasteellaan
Stierstraat – zijstraat Kasteellaan
◊◊◊
Nieuwland
Nieuwland

Stierstraat – Nieuwland – De 19e eeuwse gerenoveerde arbeiderswoningen aan de Stierstraat zijn circa 150 jaar jonger dan de enkelhuisjes in Nieuwland uit 1722, en die laatste zijn nog helemaal bewaard gebleven. De foto van de laatstgenoemde straat had evengoed ‘Dorpsstraat‘ als onderschrift kunnen hebben. Het tafereel straalt een enorme rust uit. 

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein

Maria-Hendrikaplein - Gent-Sint-Pietersstation
Maria-Hendrikaplein – Gent-Sint-Pietersstation
◊◊◊
Pilorijnstraat - Brasserie De Dampoort
Pilorijnstraat – Brasserie De Dampoort

Maria-Hendrikaplein – Allicht wordt (te) veel en (on)terecht gekankerd op de Spoorwegen. Niettemin voelt persblog.be verplicht om een aria aan de klaagzang toe te voegen. En wel daarom. 〉〉〉 Je wil naar Kortrijk. Je checkt de dienstregeling op internet voor je naar het station vertrekt. In de stationshal check je de vertrekinformatie op het grote bord. Je staat bij de voet van de trap naar het betreffende perron en je checkt de vertrekinformatie ook aan de trap op het bord tegen de muur. Boven, kijk je ook nog naar het ‘hangende’ informatiebord op het perron. Op elk genoemd informatiebord heb je ‘Kortrijk’ gelezen. Ook het vertrekuur klopt. De stationsklok toont dat je op een paar minuten van het vertrekuur boven gekomen bent. Je stapt in de klaarstaande trein. En… de trein vertrekt naar De Panne!

De achteraf-uitleg: “De trein naar De Panne op dat perron was nog niet vertrokken, wegens een probleem. De informatieborden kondigden al de trein naar Kortrijk aan, in de plaats dat er had moeten staan: “De Panne xx uur + xx min vertraging”. Dank Gent-Sint-Pieters! Fijne dag nog.  F.D.

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT