persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER – 08 juli 2017 – Achilles’ fauteuil. Grace’s daverend succes. Patrick’s muurschildering. Gent’s oldtimers. Pierre’s Psyché. Opel’s Kadett. Daniël’s Copacobana. Jantje’s ontbrekende pruimen. Martine’s vishandel. De nabestaanden. En meer. FOTO’S ZIJN UITVERGROOTBAAR

Jozef Kluyskensstraat – Op donderdag, in de binnentuinen van de Bijloke, stonden de eeuwenoude gebouwen op hun grondvesten te daveren onder het knallen van de show van Grace Jones tijdens Gent Jazz Festival.


Stad – Zo nu en dan rijden ze totaal onverwacht voor de voeten in Gentse straten: de oldtimers. Ontdek de Mercedes 220 cabrio uit 1952 op de weg naar Wetteren, de Simca Aronde van einde 1950 bij de De Pintelaan. Ook uit de jaren 1950: de Ford Fairlane aan de Botermarkt en de Ford Thunderbird op de Vrijdagmarkt. Verder ook: de Alvis, Lincoln Continental en de Peugeot 301 uit de jaren 1930, respectievelijk bij de Heuvelpoort, de Vrijdagmarkt en in de Antwerpsesteenweg. En veel meer. (Lees ook op deze blog: Oldtimers in 2016; Artikeloverzicht)


“Gent-rand” – Voor wie Gent beschouwt als de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen, willen we dit nog kwijt. Het haalde het tv-nieuws: de in 1929 geboren Parijzenaar Pierre Henry is overleden. Haalde het tv-nieuws niet: Pierre Henry was ooit in de leer bij Olivier Messiaen. Messiaen – in 1908 geboren in Avignon uit West-Vlaamse (Wervikse) ouders – was gefascineerd door synthesizermuziek avant-la-lettre en zette zijn stempel op de naoorlogse composities. Pierre Henry was creator van Psyché Rock – een oerversie van synthesizermuziek.



Sint-Veerleplein – “Blijf kwik, eet vis”… van de Oude Vismijn ⇒ Martine Bulté, van Vishandel Bulté, reageerde op dit artikel op deze stadsblog. ⇒ “Proficiat met uw mooi artikel! Wel had ik enkele randbemerkingen betreffende het einde. U schrijft dat vis geen bewerkingen nodig heeft. Dit kan ik ten stelligste tegenspreken. Wij kuisen en fileren immers quasi al onze verse vis zelf! (…) Om dan maar te zwijgen van alle andere visproducten die ik zelf wekelijks maak. (…) Kwaliteit heeft inderdaad een prijs. (…) Maar het is juist door deze continue kwaliteit en onze intense inzet dat wij waarschijnlijk al 3 generaties bestaan!”

Sint-Pietersnieuwstraat – Bagattenstraat – Dit huis speelde een cruciale rol in het leven van scribent. In juli 1981 diende het namelijk als mijn tijdelijk verblijf tijdens de Gentse Feesten. Toen ik na enkele nachten zwerven op een ochtend, met de eerste tram en in gezelschap van een demoiselle, niet naar dit huis terugkeerde, was mijn huwelijk al in de kiem. Plaats van de touche: Klein Turkije. (Lees ook op deze blog: Het was 1983, in Klein Turkije)

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg– De Week ofte de vroegere Streekkrant spit deze week een ophefmakend misdrijf op. Gent was geschokt in 1979, toen bekend raakte dat twee notoire gangsters – een Gentenaar en een in Gent wonende Fransman – een gezin hadden uitgemoord. ⇒ We voegen daar graag aan toe: een kant die zelden belicht wordt in de media is dat ook hun eigen gezinnen het slachtoffer van hun wandaden werden . De zonen van beide daders zijn evenzeer met criminele feiten in verband gebracht. De zoon van de ene stierf door druggebruik. De andere is geïnterneerd wegens zware feiten… De partner van de Fransman was radeloos en is in het nachtleven verzeild geraakt, terwijl ze haar dochter uitbesteedde bij de grootmoeder. Opgevangen in het circuit: Toen beide kompanen die bewuste dag ’s avonds thuiskwamen bij de partner van de Fransman – vermoedelijk in de Kongostraat – had geen van beiden honger. Ze zagen zo wit als een doek. De Fransman trilde ook nog eens over heel zijn lijf. Zijn partner wist meteen dat er iets goed fout zat… Wat ze toen nog niet wist, was dat haar en het leven van de kinderen ook om zeep was. Het was eind juni en de dag van de feiten was het snikheet geweest. Scribent zat te blokken op zijn kot aan de Kantienberg. ⇒ Het boek De Kroongetuigen Horion behandelt de zaak vanuit het perspectief van de daders en van de nabestaanden.
Brusselsepoortstraat – Ledebergplein – Juli 2016. Overdag zat ik aan je ziekbed. ’s Avonds glipte ik weg naar de Gentse Feesten. Je was mijn meest kritische lezer. Elke keer reageerde je op mijn verhaal dat net online was gegaan. Je verbleef niet meer in de Arteveldestad, maar je hart was hier deels gebleven na je studie aan de Brusselsepoortstraat en je kotleven aan het Ledebergplein. Op een keer – toen ik dus was weggeglipt – kreeg ik kippenvel op Boomtown aan de Kouter. ’s Anderendaags ging je heen en ik wist/weet niet waarheen, Leen.
Kortrijksesteenweg – Dit boeketje “Chaussée d’Amour” ofte “Temptation Road” werd vier jaar geleden gemaakt, zittend voor de desktop en met behulp van google street view. Voor de kenners: de steenweg is in volle beweging, dus is het best normaal dat er zaken verdwenen zijn, of bijgekomen. F.D.
Lees ook op deze blog:


