persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
GENTSE ZOMER 2017 – 17 september 2017 – Mocht je DJ zijn, had je jezelf DJ Johny, Greet of Maurice kunnen noemen. Maar DJ Naked Ass? Dit is ongehoord! Read on to find out more.
Maurice
Kouter, Sint-Salvatorstraat – ‘Ne Gensche Chorizo‘ heet het toneelstuk van Maurice De Grauwe
van Theater Maskee dat op de Cultuurmarkt werd gepromoot en tijdens de novembermaand te bewonderen valt in ‘Centrum Seleskest’.
Eddy
Bij-Sint-Jacobs – “Old soldiers never die, they just fade away”. Uit een box op de Prondelmarkt vissen we vinyl op van Eddy Wally. De man had dan toch een repertoire dat verder ging dan ‘Chérie‘ en ‘Vliegmachien‘. LOL Bv ‘Kom in mijn armen, Maria‘.
Greet
Kouter, Sint-Godelievestraat, Wondelgem – Het toneelgezelschap ’t Lindecoulisken zette voor haar publiciteit voor haar nieuwe productie ‘D’ieste Solden‘, haar immer-lachend geheim wapen in: medewerkster Greet, in het dagelijkse leven actief bij Kind en Gezin aan de Francisco Ferrerlaan.
DJ Naked Ass
Korenmarkt – Een merkwaardig opschrift ter hoogte van het gesloten café De Post, bedoeld voor het belendende café Vijf voor Twaalf allicht. “Kunstwerk verf op glas”. Zo je wil: een “kon(s)twerk“. LOL
Johny
Zebrastraat – Hij stond in de gratis krant Metro: Johny Moens, een levende reclame voor de actieve 55-plusser. Zijn profiel weerlegt alle vooroordelen bij werkgevers: bakken talent en ervaring én loyaal.
Hij maakt deel uit van een VDAB-werkgroep van vrijwilligers die op 26 oktober een netwerkevent organiseert in Zebrastraat.be onder de noemer ‘Op Talent Staat Geen Leeftijd‘. Elke 55-plusser mag zich gratis inschrijven via de website. De facebookgroep telt nu al 300 leden. (Lees ook op deze blog: Leven, werken, ontspannen – Zebrastraat.be)
Ottergemsesteenweg
OdeGand
Herman
Onderstraat – De Vrije Academie De Kunstgreep uit Hansbeke hield een expo in de kelder van het historische pand Hof van Ryhove ofte Simon sRijkensteen, Herman B. was naar goede gewoonte alweer alomtegenwoordig. LOL
Simon en François
Onderstraat – Simon sRijkensteen is het oudste natuurstenen huis in Gent. De oudste sporen van een gebouw op deze plaats dateren van de 10e eeuw. In 1371 woonde er ene ridder Simon de Rijke, een lakenhandelaar. Vandaar de naam van het huis. Daarna werd het pand bewoond door diverse patriciërs die samenwerkten met het Bourgondische Hof. Later ook door François vander Kethulle van Ryhove, die leider was van het calvinistisch bewind (1577-1584) in Gent, en die het pand gebruikte voor vergaderingen en als gevangenis. Ook met zijn naam wordt het huis vaak benoemd.
Het naaldje van de draad hierover: Marc Boone maakte in 1990 de Ugent-thesis: ‘Van Simon sRijkensteen tot Hof Van Ryhove. Van erfachtige lieden tot dienaren van de centrale Bourgondische staat’. Te downloaden pdf
Isabelle
Volk – Isabelle A in 1991. Haar song ‘Ben je blank of ben je zwart‘ is meer dan ooit actueel. Hoewel ‘zwart’, het mag vandaag ook ‘bruin‘ zijn, gezien de vele vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Vanuit die vaststelling veranderden we het refrein – just for the fun of it; no offense. “Ben je blank of ben je bruin/ Regen valt op ieder’s kruin/ Zonlicht schijnt over blank en bruin/ Redt een bruine uit het Syrische puin” En de echte tekst gaat als volgt in de video:
Hier zong Isabelle A een kwarteeuw geleden nog ongegeneerd over ‘een neger‘ – terwijl er een Afrikaan samen met haar op het podium zong. Waarom is dit woord ineens een scheldwoord geworden? Waarom is ‘gehandicapte‘ zeggen ook ineens not done? Waarom “verbranden” dit soort woorden om de haverklap en moeten daarom nieuwe gezocht worden? Tell me why?
Lieve/ Rabot/ Vesten
Tramview: voormalige Begijnevest
Begijnhoflaan – Van het Griendeplein naar Coupure Rechts met de tram, ofte van het Rabot naar Duizend Vuren – ooit een plek waar een kachelwinkel met een groot aanbod bloeide. Vooraleer het Sint-Elisabethbegijnhof en haar vesten werden ontmanteld – in de tweede helft van de 19e eeuw (Lees ook op deze blog: Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof) – heette het daar Begijnevest. Aan de overkant – achter de huidige huizen – lag een stadsgracht uit de 16e eeuwse stadsuitbreiding. De gracht kruiste de Lieve bij het Rabot. De Lieve loopt naar Wondelgem.
Vlaamse Havendag
F.D.
Lees ook op deze blog: