GENTSE ZOMER 2017 – “Eén gans maakt de zomer niet”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

naar vorige editie↓

Naar vorige editie

GENTSE ZOMER 2017 06 juni 2017 – Naar analogie met “Eén zwaluw maakt de lente niet”, stellen we hierbij een nieuw gezegde voor, dat helemaal past bij het huidige weder, in vergelijking met dit van de voorbije dagen: “Eén gans maakt de zomer niet”. Maar niet getreurd. Tegen het weekend is de zomerlente terug.    FOTO’S ZIJN UITVERGROOTBAAR

Ijzerweglaan – Parallel met Achilles Heyndrickxlaan – bij garage ACG Maserati – vond op zondag een oldtimersmeeting plaats.
Ijzerweglaan – Bij garage ACG Maserati, gelegen aan een parallelstraat met de Achilles Heyndrickxlaan, vond op zondag een oldtimermeeting plaats.
Edward Pynaertkaai – Bijzonder binnenvaarstschip. Een Tjalk uit 1903
Keizerviaduct – Aan de overzijde van de Edward Pynaertkaai ligt dit bijzondere binnen-vaarstschip:  een Tjalk uit 1903.

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊
Schooldreef, Maurice Verdoncklaan en Jules Persynslaan, Gentbrugge – Rommelmarkt met podium bij café De Miku
Schooldreef, Maurice Verdoncklaan en Jules Persynslaan, Gentbrugge – Op zaterdag vond er een rommelmarkt plaats met podium bij café De Miku.

 

Vrijdagmarkt - Vrijdagochtend is het er voorspelbaar druk.
Vrijdagmarkt – Vrijdagochtend is het er voorspelbaar druk.
◊◊◊
Koning Albertpark - Op zaterdag - pic VD William, facebookgroep 'da ès mijn gent'
Koning Albertpark – Podium op zaterdag – pic VD William, facebookgroep ‘da ès mijn gent

Terug naar hoofdpagina

Graaf van Vlaanderenplein - Woodrow Wilsonplein - N.E.S.T.: Tot het einde van het jaar. van wol tot grijze cel - pic NEST
Graaf van Vlaanderenplein – Woodrow Wilsonplein – De oude stadsbib stelde haar tijdelijke gedaantewisseling voor. Tot eind dit jaar is het een N.E.S.T. voor creativiteit: van wol tot grijze cel – pic NEST
◊◊◊
Woodrow Wilsonplein – gans – persiflerend op “1 zwaluw maakt de lente niet” – “1 gans maakt de zomer niet” – maar niet getreurd: tegen het weekend is er terug
Woodrow Wilsonplein“1 gans maakt de zomer niet” – maar niet getreurd: tegen het weekend is de lente er terug

Terug naar hoofdpagina

Mahatma Gandhistraat, Boerse Poort – Heel veel jonge bewuste mensen – verenigd in ‘Kiemkracht‘ – hielden op zondag een volkstuintjesfeest. Met de de Bourgoyen in de rug, liggen tuintjes netjes in kleinere en grotere percelen verdeeld, met   aan de bermrand de imkerij van de Boerse Poort – zeg maar: daar waar die van de Brugse Poort gaan “boeren” op het land. 

Het is ook daar waar de Grijtgracht – ofte middeleeuwse Rietgracht rond Gent – in de Leie komt. En waar de stenen hoosmolen uit de beginjaren 1700 staat, teneinde het hoge water aldaar af te voeren.

Mahatma Gandhistraat – Boerse Poort - Kiemkracht
Mahatma Gandhistraat – Boerse Poort – Kiemkracht
Mahatma Gandhistraat – Boerse Poort - hoosmolen
Mahatma Gandhistraat – Boerse Poort – hoosmolen

Terug naar hoofdpagina

Perzikstraat – Peerstraat – Druifstraat – Nekkersputstraat – Haar bewoners hielden vorige zaterdag hun feest als waren zij de ‘verenigde straten achter de Rooigem‘. Ze vormen de westelijke kant van de Brugse Poort. Het is de stek van Top Radio en van café-eethuis Ganzerik, hoog geprezen in ‘New Places To Be‘.

Merkwaardige vermelding op de feestaffiche voor het avondprogramma: “breng je eigen plaat mee en die wordt ter plaatse gespeeld”. Is dit lumineus idee afkomstig van een beginnende dj zonder platen? LOL (Lees ook op deze blog: Volle Gaaze)

Druifstraat - Ganzerik
Druifstraat – Ganzerik, the day after
Druifstraat - Nekkersputstraat - Rooigem - Top Radio
Druifstraat – Nekkersputstraat – Rooigem – Top Radio

Terug naar hoofdpagina

Bij-Sint-Jacobs – Walter De Buckplein – Voor een van de kerkpoorten brandden anderhalve week geleden kaarsjes. Het deed meteen denken aan de daklozen die vaak hun dag doorbrengen in de kerkportalen. En meer in het bijzonder aan diegene die begin mei er in een overleed. Maar dit was in een portaal van de Sint-Niklaaskerk. Of was het ter gelegenheid van de voorstelling van het boek ‘Als de buizerd me de weg wijst? Dit boek van Jasmine Debels handelt over een pelgrimstocht langsheen alle Sint-Jacobskerken in ons land. De opbrengst gaat naar onderzoek naar de spierziekte ‘ALS‘.

Bij Sint-Jacobs
Bij Sint-Jacobs – Walter De Buckplein
Bij Sint-Jacobs - Walter De Buckplein - Sint-Jacobskerk
Bij Sint-Jacobs – Walter De Buckplein – Sint-Jacobskerk

Terug naar hoofdpagina

Ledebergplein – Botermarkt – De heilige Hieronymus leeft voort in de Sint-Livinuskerk ofte Sint-Lievenkerk, dankzij het beeldhouwwerk van Laurent Delvaux. De grote verdienste van Hiëronymus van Stridon (+420) is dat hij de kennis van de Grieken en Joden door gaf aan het christelijke Westen.

Ledebergplein - Sint-Livinuskerk of Sint-Lievenkerk - H. Hieronymus door Laurent Delvaux
Ledebergplein – Sint-Livinuskerk of Sint-Lievenkerk – H. Hieronymus door Laurent Delvaux

Terug naar hoofdpagina

Bruiloftstraat – Raf Verhaeststraat, Gentbrugge – Wat ooit de bezoekerskant van de Gantoise, van AA Gent, was ziet er nu erg verweesd uit, sinds het Ottenstadion is afgebroken. Enkel de poort bleef er – symbolisch, nostalgisch – overeind.   Ook het café Buffalo is dicht en in verbouwing. Hier moet een state-of-the-art ecologische woonwijk met parkje komen.

Scribent heeft hier gewoond tijdens de tweede helft van de jaren ’80 tot begin ’90, en heeft er op voetbaldagen onvergetelijke taferelen meegemaakt tussen ordediensten en hooligans. Dikwijls vormden rijkswachters te paard een haag aan beide kanten van de naar buiten wandelende bezoekersstroom. Vaak gooiden dan enkele plezanteriken voetzoekers tussen de poten van de paarden, waarna die opschrikten en gingen steigeren. Dit was voor de rijkswachters het signaal voor een charge. Daarbij stoven de bezoekers uiteen. Eens liep een boosdoener, die werd achterna gezeten, door de voortuintjes om aan de charge te ontsnappen en eindigde op zijn buik in een vijvertje. Maar er   werd soms ook flink gevochten. Op een keer, tijdens een lijf-aan-lijf gevecht, rolde het pistool uit de holster van een rijkswachter. Het lag secondenlang te grabbel voor Jan en alleman. De rijkswachter had niets in de mot. De omstanders wel. Gelukkig liep dit incident goed af.

Bruiloftstraat Gentbrugge - achterkant Gantoise
Bruiloftstraat, Gentbrugge – achterkant Gantoise
Ottenstadion tijdens sloop - pic sogent
Ottenstadion tijdens sloop – pic sogent


 Raf Verhaeststraat
Raf Verhaeststraat

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT