GENTSE WINTER 2016-2017 – Volle gaaze


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

1 Graaf van Vlaanderenplein - De Lijn - bord busGENTSE WINTER16 februari 2017 – De jongste tijd valt op: de intense controle op vervoersbewijzen op de buslijnen met nummer 70 en volgende. In het filmpje zie je geen controleur. Wel: een bus die volle gaaze naar de Dampuurte rijdt.

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein – Sint-Baafsplein – Coupure Rechts

Sint-Baafsplein - Tottenham supporters
Sint-Baafsplein – Tottenham supporters
Maria-Hendrikaplein - politie voorbereid
Maria-Hendrikaplein – politie voorbereid
Koningin Mathilde in MoBi
Koningin Mathilde in MoBi

Maria-Hendrikaplein – Sint-Baafsplein – Coupure Rechts – Aan het aantal aanwezige overvalwagens te zien, was de politie op alles voorbereid aan het station. Geen terreuralarm, wel een voetbaltoernooi in de Europa League van AA Gent tegen Tottenham. Uitslag: 1-0! Voor en na schuimden de Engelse supporters de Kuip af.  Inmiddels was Koningin Mathilde in het Koninklijk Technisch Atheneum MoBi aan de Coupure Rechts, alwaar ze kennis nam van de pedagogische aanpak van pestgedrag.

Terug naar hoofdpagina

Coyendanspark, Voorhoutkaai

Herberg Macharius - pic Flickr
Herberg Macharius – pic Flickr
Macharius volksfeest
Macharius volksfeest
pic Buren van de Abdij
pic Buren van de Abdij

Coyendanspark, Voorhoutkaai Herberg Macharius hield op zondag een Bal Mundial. Met swingende seventies muziek – toch toen we binnenvielen. Want er was een variëteit aan oldies, samen met muziek uit alle windrichtingen. ‘De Buren van de Abdij’ wilden graag de “nieuwe Gentenaars” verwelkomen. En je weet dat er in die buurt, even verderop in de woonblokken van de Slachthuisstraat, aardig wat wonen. Eén op vier in de wijk is buitenlander en één op twee heeft buitenlandse roots. Of de intiatiefnemers er voldoende in geslaagd zijn om die warm te maken voor het bal, is maar de vraag.

Terug naar hoofdpagina

Bisdomkaai – Reep – Sint-Jacobsnieuwstraat

Café Bidon, nog met Kever,
Café Bidon, nog met Kever,
Café Bidon - lazy sunday afternoon
Café Bidon – Lazy Sunday afternoon
Café Bidon - Chateau de la pompe (à vélo)
Château de la pompe (à vélo)

Bisdomkaai – Reep – Sint-Jacobsnieuwstraat – In Café Bidon stond tot voor een half jaar nog een VW Kever uit de jaren ’60 in de gelagzaal. “Verkocht aan een liefhebber” vertelde de jongen achter de bar. “Hij was er verzot op.” In de plaats daarvan kwam er een koersfiets bij een van de ramen. Bij een koersfiets hoort een bidon. De fiets bij het raam heeft een hele bijzondere: een fles wijn. Een Château de la pompe à vélo

Terug naar hoofdpagina

Nekkersputstraat – Druifstraat

Nekkersputstraat - zijstraatje
Nekkersputstraat – zijstraatje
Kasteeltje Vanderhaegen
Kasteeltje Vanderhaegen
Top Radio - Nekkersputstraat - Druifstraat
Top Radio – Nekkersputstraat – Druifstraat

Nekkersputstraat – Druifstraat – In een zijweg van de Nekkersputstraat, achter het Rooigemzwembad, vallen schilderachtige tafereeltjes te ontdekken, ook al zijn die soms afkomstig van koterijen. Op de hoek met de Druifstraat staat statig het hoofdkwartier van Top Radio te blinken, de zendmast hoog en fier in de grijze lucht. ‘The Party Station’ zoals ze zichzelf graag noemen, brengt vooral elektronische dansmuziek en ‘urban pop‘. Een mondvol. Staat ook in statig in de straat: het 19e eeuwse kasteeltje, buitengoed van brouwer Vanderhaegen, ooit gevestigd in de Brugsepoortstraat 1-11. (Lees ook op deze blog: Libert maakt plaats voor nieuwe stadswijk)


Terug naar hoofdpagina

Rooigemlaan – Roggestraat

Roggestraat, jaren '70
Roggestraat, jaren ’70 – pic inventaris
Rooigemlaan
Rooigemlaan
Rooigemlaan 1978 - pic inventaris.onroerenderfgoed.be
Rooigemlaan 1978 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Rooigemlaan – Roggestraat – Het lijkt wel of voormalig stadsarchitect Charles Van Rysselberghe aan de Roggestraat een kopietje maakte van zijn sociale woningbouwontwerp aan de Rooigemlaan. In 1913 waren de woningen aan de Rooigemlaan klaar, en in 1914, die aan de Roggestraat. De bouwgrond aldaar was van de textielfabriek ‘La Nouvelle Orléans‘. De Roggestraat ligt parallel met de Maisstraat, die op haar beurt parallel ligt met de Van Ryhovelaan. Bij de Roggestraat en de Maisstraat ligt de Gamma. (Lees ook op deze blog: De drieling der “slaphangersstraten”)

Terug naar hoofdpagina

Zwijnaardsesteenweg – Wilderoosstraat – Korenmarkt

Zwijnaardsesteenweg - VW t3
Zwijnaardsesteenweg – VW t3
Wilderoosstraat - Piaggio Ape
Wilderoosstraat – Piaggio Ape
Korenmarkt - Klein Turkije - Ford Transit
Korenmarkt – Klein Turkije – Ford Transit

Zwijnaardsesteenweg – Wilderoosstraat – Korenmarkt – Aan de Zwijnaardsesteenweg zagen we deze Volksagen t3. In 1979 jaar introduceerde Volkswagen de derde generatie Transporter.  Op een koer aan de Wilderoosstraat stond dit driewielerbestelwagentje van het merk Ape 50. Ape wordt sinds 1948 door de Italiaanse fabrikant Piaggio geproduceerd. Eigenares van deze Ape is Alice, een restaurant in Onderbergen.  Op de gecombineerde foodtruckfestivals op de Korenmarkt, Barrio Cantina en Gent Smaakt van vorig jaar stond deze Ford Transit Mark I uit de jaren ’70. De eerste werd gemaakt in 1965. Dit model is verhoogd voor gebruik op markten.

Terug naar hoofdpagina

Stad

Gazette van Gent, 1898
Gazette van Gent, 1898
Gentblogt.be - pic Michel Vuijlsteke
Gentblogt.be – pic Michel Vuijlsteke
 Dagblad Vooruit, 1934
Dagblad Vooruit, 1934

Stad – De archieven van het terziele gegane Gentblogt.be moesten offline onder druk van SABAM. Stad Gent hield ze online maar moet daar nu van afzien, wil ze dispuut vermijden. Ook Michel Vuijlsteke – medewerker van het eerste uur – klaagt dit aan op zijn blog Op vrijdag 13 april 1934 kopte dagblad Vooruit over de “sensationeele” schilderijdiefstal in de kathedraal te Gent. “12 millioen” zou het paneel van de Rechtvardige Rechters waard geweest zijn.  Volgens de Gazette van Gent is het belangrijkste nieuws op 17 april 1898 een portret van de Graaf van Vlaanderen, broer van Leopold II. Het portret begint met zijn volledige naam: Philippe Eugène Ferdinand Marie Clément Baudouin Leopold Georges Prins van België, graaf van Vlaanderen, hertog van Saksen en vorst van Saksen-Coburg-Gotha. OMG. (Lees ook op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?) (Lees in het Archief 2015 van deze blog: Gazette van Gent als decoratie voor marktstand)

Terug naar hoofdpagina

Gent RandNepflitspaal. VTM Nieuws vorige maandag. Zo eentje zou niet misstaan in vele Gentse straten. Bv. in de Francisco Ferrerlaan, waar veel te vaak volle gaaze wordt gereden. En op andere plaatsen natuurlijk. F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees meer over Gentse Winter op deze blog:

GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT