STAD – ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD 05 augustus 2016Brasserie ‘De Abt – Kapittelhuis’ in de Lange Kruisstraat, op een steenworp van de Sint-Baafskathedraal, was ooit eigendom van ondernemer-binnenhuisarchitect Karel Van der Cruyssen. Zijn broer was bevriend met Arsène Goedertier.

Abdij van Orval - pic drinkwiththewench.com
Abdij van Orval – pic drinkwiththewench.com

Karel werd uiteindelijk Abt in de abdij van Orval. Sommigen vermoeden dat het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters, onderdeel van het Lam Gods, door toedoen van deze connectie in de abdij van Orval belandde.

Terug naar hoofdpagina

Karel Van der Cruyssen
Karel Van der Cruyssen

Op de site van brasserie De Abt staat te lezen dat De Abt en de Abdij van Orval met elkaar verweven zijn via de figuur van de Gentse ondernemer Karel Van der Cruyssen, ofte Charles Marie-Albert (1874–1955).

De Abt - Kapittelhuis - gevelsteen
De Abt – Kapittelhuis – gevelsteen

Hij kocht dit pand in 1919 en hij stichtte de eerste middenstandsorganisatie van België. Later kreeg hij een zogenaamde ‘roeping’ en werd broeder “Dom Marie-Albert” in de abdij van Orval. Als Abt financierde hij de bouw van de nieuwe abdij. Hij startte ook de brouwerij en de kaasmakerij. Het is dankzij deze Gentenaar dat we nu kunnen genieten van de lekkere Orval trappist en Orval kaas.

Terug naar hoofdpagina

Tijdens WO I streed Karel als een zogenaamde Veldmaarschalk voor het Belgische leger. In moderne tijden zou men over een Luitenant spreken. Op het einde van de oorlog werd hij   met zware verwondingen naar het veldhospitaal in Antwerpen gebracht. Het was de gruwel van de oorlog die hem tot het inzicht bracht om broeder te worden.

De Abt zou ook een link hebben met het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters

Het café ligt op een steenworp van de Sint-Baafskathedraal en was ook de vergaderplek voor Het Kapittel: de bestuursorganisatie van kanunniken voor de kathedraal.

Sint-Baafskathedraal - zicht vanaf Hof van Fiennes
Sint-Baafskathedraal – zicht vanaf Hof van Fiennes

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

 

Lees ook op deze blog: Niet verklappen…

GENTSE ZOMER 2019 EXTRA – RR En de put ging weer dicht

De Rechtvaardige Rechters - pic visit.gent.be
De Rechtvaardige Rechters – pic visit.gent.be

De nacht van de diefstal (in 1934) van het paneel stond de auto van Arsène Goedertier geparkeerd voor de deur van het etablissement.

Café De Abt - Lange Kruisstraat hoek Mageleinsteeg
Café De Abt – Lange Kruisstraat hoek Mageleinsteeg

Zo weet de huidige eigenares, die ook historica is. De broer van toenmalige eigenaar van het etablissement Karel Van der Cruyssen, was bevriend met Arsène Goedertier.

Sint-Baafskathedraal - zijdeur
Sint-Baafskathedraal – zijdeur

Sommigen beweren dat het paneel via die connectie naar de abdij van Orval werd verhuisd.

In een blog die deel uit maakt van De Wereld Morgen staat hierover te lezen: “Naar mijn bescheiden mening is de kans meer dan bestaande dat De Rechters zich in de abdij van Orval bevinden of er tenminste een bepaalde periode verbleven. Was de regel van Sint-Benedictus niet: ‘Alle gasten moeten ontvangen worden als Christus, want eens zal hij zeggen: ik kwam als gast en gij hebt mij opgenomen’? Laat me jullie even meenemen op een kleine trip (neem gerust een biertje bij de hand) terug in de tijd naar het trappistenklooster van Orval.

Terug naar hoofdpagina

Arsène Goedertier - pic nl.wikipedia.org
Arsène Goedertier – pic nl.wikipedia.org

In 1953 trokken kanunnik Gabriël Vanden Gheyn, noem hem gerust de conservator van het Lam Gods ten tijde van de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, en Valère Goedertier, broer van Arsène, samen naar de abdij van Orval. Na hun bezoek aan Orval (waarvan in feite niemand weet wat ze er écht uitspookten) verklaarde Valère Goedertier “dat hij gerustgesteld was dat zijn broer Arsène onschuldig was”.

Dagblad Vooruit over Rechtvaardige Rechters in 1934
Dagblad Vooruit over Rechtvaardige Rechters in 1934

Wat vooral opmerkelijk is: ook “Marie-Albert” Van der Cruyssen was op dat moment aanwezig in Orval, hoewel hij al sinds 1948 abt-op-rust was van de abdij, in een klooster in Frankrijk woonde en zich verplaatste in een rolstoel. Blijkbaar was zijn aanwezigheid toch van groot belang. Wat werd er aan Valère Goedertier gezegd of getoond in Orval dat het voor hem de ultieme geruststelling was? Goedertier stuurde achteraf zelfs een brief aan Mgr. Van Peteghem om hem te vragen aanwezig te zijn op zijn begrafenis om zo het ultieme eerherstel voor de familie Goedertier concreet vorm te laten krijgen.”

Sommigen fluisteren dat het paneel van de Rechtvaardige Rechters allang terecht is. Anderen twijfelen eraan of het ooit echt weg geweest is; dat het paneel uit het zicht van het publiek verdwenen is met medeweten van het Bisdom. Zoals bekend, doen over deze kwestie al decennialang de wildste verhalen de ronde. F.D.

Terug naar hoofdpagina

NOOT. Een piste is dat het paneel verwijderd is op last van het Koninklijk Hof. Vervolgens werd het nageschilderd, incluis de beeltenis van Leopold III als een van de rechters. Waarom? Vorsten hielden/houden van een rechtvaardiging van hun erfelijk ambt als waren ze een gezant van God. Een afbeelding op een historisch kunstwerk past goed in dat plaatje. Dit geschiedde mogelijk door de liaison met de abdij van Orval, die, zoals hierboven beschreven een link had met Gent. In ruil zou Orval geld gekregen hebben om de renovaties te financieren. Waar is het origineel? Niemand weet dat, ook al zou het mogelijk ooit eens opgedoken zijn in het Parijse Louvre? Of is het al stoemelings terug bezorgd? Nobody cares. Voor de Belgische natie was de kopie belangrijker dan het origineel.