GENTSE WINTER 2017-2018 – Niet verklappen…

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER 2017-2018  09 december 2017 – Kerstmarkt, Boek, Fanfare, Otterke, WZC’s, kaffiecaravan, wasserij, Milliken, kerken, Vogelmarkt en meer. De titel van deze ‘Gentse Winter’ heeft te maken met een engel op Campo Santo.

Onderaan de pagina vind je de achtste aflevering over de ‘Stadstaat Gent’. 

Terug naar hoofdpagina

Huidige editie
Vorige editie

Miriam Makebaplein, Krook – Vanaf nu kan scribent – in theorie – met een gerust gemoed sterven. Immers had ik altijd geponeerd dat ik niet kon sterven vooraleer ik in de stadsbibliotheek lag.   Mijn roman over sjoemelende journalisten en frauderende managers in het maffiose Brussel van begin de jaren 1990 – Brussels Calling – ligt sinds deze week aldaar op de plank, meer in het bijzonder: in het rek ‘Spannende Verhalen, Detectives ende ‘Thrillers’. (Lees in het Archief 2015 van deze blog: Paperback ‘Brussels Calling’ in Gent)

Terug naar hoofdpagina

Thriller ‘Brussels Calling’ van Frank Depreitere – Ga naar de site van de stadsbibliotheek

Sint-BaafspleinOp vrijdag ging de Kerstmarkt open. Hij trok al meteen goed aan. Niet in het minst door een invasie van Catalanen. Overal hoorde je Spaans spreken, ahum, Catalaans. Bij velen merkte je het ook aan de vestimentaire outfit.

Terug naar hoofdpagina

Kerstmarkt – Sint-Baafsplein

Sluizeken-Tolhuis-Ham – De Fanfare van Komen en Gaan stopt er mee. In 2008 werd deze theatrale wijkfanfare boven het doopvont gehouden. Toen was de leuze: “De goesting om mensen samen te brengen. Voor het plezier van de kunsten. Om de wijkidentiteit te verhogen.” Het werd een fanfare naar Latijns-Amerikaans concept: een Murga-fanfare: een straatfanfare die werkt rond muziek, dans, woord en kostuum. Nu is er wel nog goesting, maar niemand heeft nog tijd om er de energie in te steken.

Terug naar hoofdpagina

Sluizeken-Tolhuis-Ham – pic Fanfare van Komen en Gaan
Sluizeken-Tolhuis-Ham – pic Fanfare van Komen en Gaan

Ottergemsesteenweg – In ’t seniorenkot ‘Het Otterke‘ waren Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek om vast te stellen dat er “geen stoute kindjes aanwezig waren”. Dit neemt niet weg dat sommige kindjes met pensioen ternauwernood aan de zak van Zwarte Piet ontsnapten. Echter maakte die niemand bang, wegens zijn klein postuur.

Terug naar hoofdpagina

Ottergemsesteenweg – Het Otterke – Sinterklaas en kleine Zwarte Piet

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In het WZC Heiveld was de ‘Oudste Belg‘ jarig. Helaas, Fernande De Raeve blies eerst spreekwoordelijk 111 kaarsjes uit… en enkele dagen later haar laatste adem.  (Lees op deze blog: Van kraambed tot kookboek, tot hip café)

Terug naar hoofdpagina

Fernande – pic Het Nieuwsblad

Antwerpsesteenweg – Campo Santo – Merkwaardig. Op Campo Santo staat op het graf van kunstenaar Franciscus Poelvoorde een grote engel met wijsvinger bij de mond (“zwijgen of stilte of niet verklappen”). De creator van het beeld, Geo Verbanckzou op de achterkant van een foto van het beeld geschreven hebben: “Engel. Abdij van Orval“. Zou daar een   link kunnen liggen met het paneel van de Rechtvaardige Rechters?   Zou dit een stilzwijgend statement kunnen zijn van iemand die meer wist   maar het niet durfde vertellen? (Lees op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?)

Terug naar hoofdpagina

Maria-Hendrikaplein – station – Nescafe Dolce Gusto

Toekomststraat – Kunstenaarstraat, Sint-Amandsberg – “In de jaren 90 zat   ik naast de wasserij op kot. Ik werd elke dag wakker met de geur van stijfsel.” Alzo sprak Felix Waldack. De Wasserij der Vlaanderen werd in 1924 opgericht. Begin de jaren 2000   werd de zaak overgenomen. In 2011 sloten de deuren. Sindsdien staat de site leeg. Sogent kocht ze op en overlegt met de buurt hoe de toekomst voor de site er moet uitzien. Intussen ontplooit de bewonersvereniging De Buren van de Wasserij er tijdelijke activiteiten. Bron CIB

Terug naar hoofdpagina

Toekomststraat Sint-Amandsberg – pic CIB
Wasserij der Vlaanderen – pic sogent

Ham – timmerwerkendp.be bij Milliken. Geparkeerd tussen de textielrollen, zodat de clarks kunnen voorbij zoeven. Milliken is gespecialiseerd in de productie van technisch textiel: zijden of zijdeachtige weefsel, bewerken en spinnen van overige textielvezels, productie van koord, bindgaren, touw…

Terug naar hoofdpagina

Ham – Milliken – pic Arne Depreitere

Posteernestraat – De gevel staat er al even ontoegankelijk bij als die van de Sint-Barbarakerk aan de Savaanstraat. Deze kloosterkerk   aan de Posteernestraat –  de Jezuïetenkerk – is naar verluidt in gebruik als atelier voor de studenten van Luca School of Arts. De beheerder van de facebookgroep Dat és mijn gent, William VD, liet weten dat de Jezuitenkerk in de Savaanstraat wordt gebruikt als fietsenstalling voor de school van Sint-Barbara.

Terug naar hoofdpagina

Posteernestraat – Jezuïetenkerk

Vogelmarkt – Kouter – De Vogelmarkt was “oorspronkelijk een smal straatje leidend van de Kouter naar de Brabantdam en voorheen genaamd Kouterstrate te Vierwegscheede, Grote Koutersteeg of Rudderstraat” aldus inventaris.onroerenderfgoed.be:   En op de foto zie je hoe een banale gevel iets heel apart kan worden omgetoverd. De dader: Atomium-Scipio dat ook het belendende pand inneemt.

Terug naar hoofdpagina

Vogelmarkt – Kouter – bijzonder gebouw

Sint-Coletastraat, Zwijnaardsesteenweg – De Sint-Coletakerk wordt een toneelkerk en krijgt een buurtrestaurant, een cinema en pop-ups. De kerk is voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan een vzw waarin zowel het toneelgezelschap van Stijn Brouns zetelt, alsook het WZC Sint-Coleta, dat naast de kerk ligt en tevens eigendom is van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie.

Terug naar hoofdpagina

Zicht op de Sint-Coletakerk vanuit de Bommelstraat

Zuidbroek, Mariakerke – De eerste dag van deze maand ging de deur officieel open van het ZuiderlichtDeze nieuwe woonzorgsite van het OCMW is voor kleinschalige leefgroepen. Er wonen personen met jongdementie, met een verstandelijke beperking en met een psychische kwetsbaarheid. Eind volgend jaar komt er ook een gewoon WZC.

Terug naar hoofdpagina

Zuidbroek Mariakerke – pic Rudy Coddens

Oude Houtlei – Het laat zich nog steeds smaken in het sociaal restaurant Parnassus in de Franciscanen-kerk. (Lees op deze blog: Géén geblaf en géén gevoeg!)

Terug naar hoofdpagina

Oude Houtlei – sociaal restaurant Parnassus – Franciscanenkerk

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Graffiti: “Vandalisme, Moord, Brand – Lijken & Vuur – Niets aan de hand – Autonoom Collectief Actieve Bewustmaking” – Que?

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – graffiti

Bijlokehof – Coupure – In een artikel in het tijdschrift ‘De Vlaamse Stam’ uit januari 1971 – consulteerbaar in Ugent Campus Boekentoren – wordt gewag gemaakt van Carolus De Ruyck, baas van een katoendrukkerij aan de Muidevest in 1808, later van een spinnerij aan de Sint-Margrietstraat. Hij was quasi even oud als Ivon De Ruyck, baas van de katoenspinnerij aan de Coupure/Bijlokehof. Ivon en Carolus zouden bv. kozijns kunnen geweest zijn?
Lees op deze blog: Laatste fabriek Coupure voor de sloop)

Terug naar hoofdpagina

Bijlokehof – zicht op katoenfabriek van Ivon De Ruyck die wordt gesloopt

Blog – Jacht op het kleine nieuws – Op 9 december 2016 gaf onze titel ‘Jacht op het kleine nieuws’ precies weer, waar we heen willen met de rubriek ‘Gentse Winter’. Hiertoe piepten we even rond in de straten voor het station. We gingen kijken hoeveel sneeuw er gevallen was in de Sophie van Akenstraat en de Lievekaai. Filmsneeuw, welteverstaan. We zagen hoe de kerstsfeer zich ontpopte op de Gentse pleinen.

Terug naar hoofdpagina

Gentse Winter 9 december 2016 – ‘Jacht op het kleine nieuws…..

EVENT/ STADSTAAT  – Achtste aflevering. Wat vooraf ging: Eind 2007 was er een stadstaat in de maak. In de vorige aflevering verplaatsten we ons denkbeeldig al op D-Day: de dag van de onafhankelijkheids-verklaring. Eerst draaien we de klok nog even terug.

Eerder hadden de ‘vrijheidsstrijders’ aan “West-Vlamingen bashing” gedaan. Hun neppartij, de N-GA, zette dit in als symbool om onverdraagzaamheid en extreem nationalisme aan de kaak te stellen. West-Vlamingen waren gewoon synoniem van buitenlanders. De burgemeester hield zijn hart vast. Niet iedereen zag de symboliek, sommigen geloofden dat wat ze zagen en hoorden écht was. Ook de politie was er niet gerust in. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op het Sint-Baafsplein, begin januari 2008, pakten politieagenten snel een groot   spandoek van de “revolutionairen” weg toen omstanders zich bedreigd   begonnen te voelen. De week erna kwamen drie kopstukken van de N-GA in de krant met een opruiende boodschap: “op 30 maart [2008] breekt de revolutie uit, we nemen het stadhuis in en roepen de onafhankelijkheid van Gent uit”. De drie die hierbij hun nek uitstaken, waren: Jan Beke, zoon van de oud-burgemeester, Edmond Cocquyt jr, zoon van de Veldstraat-deken, en Arne Loccufier.

Er was een persconferentie voor nodig om de gebeurtenissen in hun juiste kader te plaatsen. F.D.

Edmond Coqcuyt jr, Jan Beke, Arne Loccufier – pic boek ‘Gent Onafhankelijk’ – V.U. Edmond Cocquyt
pic boek ‘Gent Onafhankelijk’ – V.U. Edmond Cocquyt
pic boek ‘Gent Onafhankelijk’ – V.U. Edmond Cocquyt
pic boek ‘Gent Onafhankelijk’ – V.U. Edmond Cocquyt

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT