VOLK/ STAD – Van kraambed tot kookboek, tot hip café


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK/ STAD  20 oktober 2017 – Van Facebookpraat kan je soms wat leren. Vaak ook weer niet. Leuk is dat de lezers, door het posten van hun anekdotes, een ‘ziel’ steken in een onderwerp. In het geval dit in het verleden rust, krijg je ook inzicht in hoe het er vroeger aan toe ging.

Facebookpraat over ’t Hospieske!

Fernande – pic ocmw gent

Het posten van een foto van ’t Hospieske op Facebook lokte een rist van lezersreacties uit die meldden wanneer zijzelf of hun kinderen er geboren zijn. Iemand liet weten er ooit onder het mes te zijn gegaan. De ramptoerist in ons kwam echter niet te weten waaraan die mens geopereerd moest worden.

Terug naar hoofdpagina

’t Hospieske – Kliniek Sint-Amandus

En dan volgde iemand met een bekentenis: zijn vader had er met een non ruzie gehad over de factuur. Hij zou tegen de non geroepen hebben: “ge gaat er nog ne communist van maken“.

Een vers zieltje dat in hun voorschoot was nedergedaald, een toekomst als communist toedichten door hun schuld? Dat moet als vloeken in de kerk geweest zijn. In de Katholieke wereld mocht je geen communist zijn, ook al werkte je als non belangeloos in een hospice. De vandaag volwassen zoon die dit meldde, bevestigde niet of dit voorval zijn latere kiesgedrag heeft bepaald.

Terug naar hoofdpagina

’t Hospieske OCMW WZC Het Heiveld en LDC

Twee vrouwelijke lezers hebben nog stage gelopen bij die zusters. Eén van hen is daar dan ook nog twee maal bevallen. Over die stage melden ze niets. Jammer. We hadden hier graag wat straf gekruide anekdotes gelezen. Over de (on)hebbelijkheden van nonnen uit die tijd bijvoorbeeld.

Terug naar hoofdpagina

’t Hospiesken – nieuwbouw

Over bevallen in de jaren ’70 leerden we van een andere lezeres dat je toen nog een weekje op rust mocht blijven. Vandaag moet je na de bevalling zo snel mogelijk opkrassen met je baby. Nog een lezeres die er bevallen is, maakte melding van een historisch’ feit  bij ’t Hospieske: pas eind augustus 1979 is de box waarin de baby verbleef toegankelijk geworden. Voor die datum mocht   je blijkbaar je eigen baby niet verzorgen in de kraamkliniek. Iemand liet weten  dat ze één van de laatste moederkes was die er bevallen is. Dertig jaar geleden sloot de kraamkliniek.

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg – t Hospieske – Kliniek Sint-Amandus

En hoe gaat het er vandaag aan toe in de gebouwen van ’t Hospieske?

Wel, op 23 mei werd Fernande er 110 jaar en vijf maanden en kreeg hiervoor bezoek van niemand minder dan de OCMW-voorzitter! Zij zou meteen ook de oudste inwoner van ons land zijn! Haar recept voor een lang leven heeft ze niet publiek gemaakt, hooguit in het oor van de voorzitter gefluisterd! Vraag het de voorzitter zelf maar!

Fernande fluistert de voorzitter geheim levenelexir in het oor – pic Rudy Coddens

Ook de politieke concurrentie van de voorzitter liet zich niet onbetuigd in het WZC. Een oud OCMW-voorzitter ter rechterzijde kwam er in hun moestuintje harken – in tempore non suspecto. Hij prees toen in zijn online nieuwsbrief ook het eerste bejaardenkookboek aan dat aldaar tot stand was gekomen, als resultaat van al dat knoestig harken. Het draagt een titel die doet watertanden: ‘Van de lochting tot in de kasrolle’. Dat bericht is echter al een beetje vergeeld: het dateert al van 4 mei 2009.

Terug naar hoofdpagina

pic Geert Versnick
Kookboek: “Van de lochting tot in de kasserolle”

 

Een ander leuk nieuwtje kwam er in november 2016. We citeren uit Facebook: “In woonzorgcentrum Het Heiveld hebben ze hun ietwat saaie cafetaria omgetoverd tot een gezellige bruine kroeg uit de jaren ’50, waar de bewoners hun tweede jeugd beleven.” Nooit zagen de bewoners – ondanks hun hoge leeftijd – er zo goed uit! Bekijk de promotiefoto die toen werd verspreid ter gelegenheid van de opening.

Of ziet de dagelijkse werkelijkheid er enigszins anders uit in Café ’t Hospice? F.D.

’t Hospieske aan de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg heette vroeger officieel ‘Kliniek Sint-Amandus’ en dateert van 1877. 

Lees ook op deze blog: Lezers over de verdwenen ‘100.000 broeken’

 

Opening Café ’t Hospice – pic stad gent
Café ’t Hospice vandaag

’t Hospieske werd het WZC Het Heiveld van het OCMW

Lees ook een aanvulling van Geert Roggeman, directeur van WZC Het Heiveld in Voor d’één en voor d’ander…

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 ARTIKELOVERZICHT