GENTSE ZOMER 2019 EXTRA – RR En de put ging weer dicht


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT

GENTSE ZOMER EXTRA07 mei 2019Er werd vandaag aan de Kalandeberg een put gegraven, een holte gevonden, een voorwerp in een onderaardse gang gedetecteerd, maar geen paneel van de Rechtvaardige Rechters gevonden…

Onder de keien van de Kalandeberg werd een holte ontdekt. Er zou een voorwerp gedetecteerd zijn onder de grond. De ontdekking volgt op de analyse van de ‘scan’ die er vorig jaar werd uitgevoerd. Lees op de blog: Maatjesgekte

Op die plek werd een afdekplaat gevonden, waaronder… inderdaad een holte. Die is allicht onderdeel van een riool. Vandaag, dinsdag, startten er graafwerken. Maar de put ging tegen 15u00 opnieuw dicht. Er bleek geen paneel in de holte te liggen maar een ladder. Die werd gedetecteerd in de richting van het gebouw van het Federaal Gouvernement.

De Rechtvaardige Rechters – pic visit.gent.be

De vorige zoekactie aan de Kalandeberg startte toen jeugdauteur Marc De Bel de kat de bel aanbond. Hij en een kompaan, speurder Gino Marchal, waren ervan overtuigd dat het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters door de vermeende dief Arsène Goedertier daar was weggeborgen. Ze hebben er een boek over geschreven. Een roman, maar dan eentje die gedocumenteerd is.

Het paneel was onderdeel van het veelluik ‘Het Lam Gods’ van de Gebroeders Van Eyck. We schrijven de jaren 1930. Sindsdien zijn er ongelooflijk veel pistes onderzocht om het paneel terug te vinden. Vorig jaar dus nog aan de Kalandeberg. En nu opnieuw op dit plein, ter hoogte van de Paddenhoek. Hoewel de auteurs ten tijde van de eerste zoekactie aldaar wezen op rioolwerken die tijdens de diefstal plaats vonden. Die waren ter hoogte van de fontein en verder langs het dichtstbij gelegen winkelpand niet op de huidige zoeklocatie dus. Op die plek heeft ooit het huis van Joos Vijd gestaan, vandaag: boetiek Max Mara.

Kalandeberg – Links: Joos Vijd

Joos Vijd bekleedde in de 15e eeuw een burgemeesterfunctie-avant-la-lettre en was kerkmeester van de Sint-Janskerk, die later de Sint-Baafskathedraal werd. Joos Vijd staat zelf afgebeeld op het meesterwerk, het ‘Lam Gods’.

Recent belichtten we hier nog de opinie van voormalig commissaris van politie Karel Mortier, die al 64 jaar zoekt naar de ‘Rechtvaardige rechters’. Lees op deze blog: “Vlak voor mei raapt iedereen een ei”

“Misschien zit het paneel in de abdij van Orval” verklaarde hij aan de pers. Dit is de piste die je ook sinds 2016 in persblog.be kunt lezen. Lees op de blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval? F.D.

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT