GENTSE ZOMER 2018 – Maatjesgekte

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Rubriek ‘Gentse Zomer’ – 12 – Huidige editie – Maatjesgekte

GENTSE ZOMER 2018 – 20 juni 2018 In deze editie: Voetbal, Rechters, Maatjes, gitaristen, Joint/Dokkaffee, bloemen, co-housing, Pedro de Gante, Atelier Wibier, avondmarkt, Vader-huis, foute straatnamen, ‘Tegen de €250’, ‘Gentse Zomer’, De Koer, meer…

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 12 – Maatjesgekte 

Terug naar hoofdpagina

OverpoortstraatEugène Felixdreef, Citadelpark –– Studenten vierden de Belgische voetbaloverwinning op het WK in hun straat… Toch vermoeden we dat ze er zonder voetbalmatch ook hadden gestaan, ondanks de examenperiode. Studenten zijn namelijk nogal feestvierderig. Even verderop, in de velodroom van ’t Kuipke, was net de match België-Panama op een grootscherm vertoond.

Overpoortstraat. Boven: supporters in ’t Kuipke
’t Kuipke

Terug naar hoofdpagina

Kalandeberg – Kranten en tv gingen er gretig op in. De kompaan van jeugdauteur Marc De Bel, met name speurder Gino Marchal, ontwikkelde een theorie over de vindplaats van het verdwenen luik van de Rechtvaardige Rechters op basis van geschriften van Arsène Goedertier, de vermeende dief. De speurder kwam uit bij een huis waar ooit het huis van Joos Vijd heeft gestaan, vandaag boetiek Max MaraHet werk zou in een ondergronds tunneltje bij zijn huis liggen. Joos Vijd bekleedde in de 15e eeuw een burgemeesterfunctie-avant-la-lettre en was kerkmeester van de Sint-Janskerk, die later de Sint-Baafskathedraal werd. Joos Vijd staat zelf afgebeeld op het meesterwerk ‘Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck. 

Kalandeberg – Links: Joos Vijd
Sint-Baafskathedraal – vermoedelijk werd het paneel via een zijdeurtje van de sint-Baafskathedraal weggehaald

Er bestaan vele pistes in de zoektocht naar het paneel van de Rechtvaardige Rechters. Lees ook op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?

persblog.be – Rechtvaardige Rechters in Orval?

Terug naar hoofdpagina

Emile Braunplein – Poeljemarkt, Stadshal – Maatjesfeest! Maatjes, zijnde de eerste jonge haringen, werden in combinatie met geestrijke dranken op de tongen naar binnen gerold. Je mag hem dan al of niet lusten, die Hollandse haringvisserij heeft ooit de kiem gelegd voor de VOC.

Stadshal – Maatjesgekte

Terug naar hoofdpagina

Handelsdokkaai – Dokkaffee zoek je niet in DOK, wel aan de overzijde van het water in een caféboot genaamd ‘Joint’. Kleine prijzen voor een kleine honger. Eten en drinken op het dek met prachtig uitzicht over de omgeving waar het bruist van de energie: de stad van morgen-in-de-maak. De eigenaar heeft een oldtimer VWt2 voor de scheepsdeur staan.

Handelsdokkaai – Dokkaffee

Terug naar hoofdpagina

Kouter – Bloemenmarkt op zondag. Bloemenkwekerij Wed. André Verbrugghen uit Lochristi is prominent in beeld. Rechtstreekse levering van de kwekerijen maakt het verschil in de prijs!

Kouter – Bloemenmarkt op zondag

Terug naar hoofdpagina

Meerhem – Een voormalig schoolgebouwtje werd het toonbeeld van co-housing in Gent. Toen het schooltje in 2000 door de stad per opbod verkocht werd, slaagde een groepje erin €500.000 samen te brengen en de koop binnen te halen. Dit was in het jaar 2000. Die mensen organiseerden zich in een vzw die ze ‘Woongroep Meerhem’ noemden. Pas na twee jaar wachttijd konden ze plaats nemen aan het bureau van een notaris. Dan kon de vernieuwbouw starten. De vroegere klassen werden aparte wooneenheden en natuurlijk zijn er vele gemeenschappelijke ruimtes waar groepsactiviteiten plaats vinden. Meer over de ontstaansgeschiedenis met foto’s

Meerhem – co-housing in schooltje

Terug naar hoofdpagina

Lange Violettestraat – Gitaristen op de rommelmarkt op zaterdag.
Lees op deze blog: Rommelmarkt Lange Violettestraat

Fratersplein – Er staat een standbeeld van Peter van der Moere op het plein… Qué? Hij was beter bekend als ‘Fray Pedro de Gante’nadat hij, vanuit een Gents klooster, als één van de eerste geestelijken arriveerde in wat toen – 16e eeuw – Nieuw-Spanje genoemd werd: Mexico. Hij ontfermde er zich over de indianen.

Fratersplein – standbeeld van Fray Pedro de Gante

Terug naar hoofdpagina

Antwerpsesteenweg – Visitatiestraat, Sint-Amandsberg – ‘Schilderen op donderdag’ in het Atelier Wibier. In dit atelier voor beeldende kunst met artistieke begeleiding, genoemd naar het LDC, zitten de lessenreeksen schilderkunsten op donderdag er haast weer op voor dit ‘schoolseizoen’. Contact: ldc.wibier@ocmw.gent

Oud Gemeentehuis Sint-Amandsberg – schilderlessen

Terug naar hoofdpagina

Ledebergplein – Vorige vrijdag baadde een avondmarkt in het stemmige avondlicht. De foto is van Silvy-Anne Jacob.

Ledebergplein – Avondmarkt op vrijdag – pic Silvy-Anne Jacob

Terug naar hoofdpagina

Kasteellaan – Oldtimer BMW 3.0 CSL – beginjaren 1970.

Kasteellaan – oldtimer BMW 3.0 CSL

Terug naar hoofdpagina

Sleepstraat – Het Vader-huis van dichter Karel Van de WoestijneIn 1883 verhuisde de koperslagerij en het gezin Van de Woestijne naar een herenhuis met tuin en een grotere werkplaats in de Sleepstraat. Toen Karel twaalf was, stierf zijn vader en nam zijn moeder de leiding over van het bedrijf. Zij was een zakenvrouw “die niet blij was” en zich weinig met hem inliet. Zo werd gezegd. Boven de inkompoort prijkt een gedenkplaat met een verwijzing naar Het Vader-huis, de debuutbundel van de dichter. “Het huis mijns vaders, waar de dagen trager waren, was stil, daar ’t in de schaduwing der tuinen lag”.

Sleepstraat – vroegere Vader-huis Van de Woestijne – koperslagerij

Terug naar hoofdpagina

Sleepstraat – Ham – We schrijven elders op deze blogpagina over foute straatnaamgeving. Foute locatie is één zaak. Een andere is foute vertaling tijdens het Frans Bewind, waar Ham ineens  rue du Jambon werd. Ham betekent het aanspoelen van slib, bv. in een rivierbocht. Ook fout: in 1942 benoemt men de ‘Sleepstraat’. Het had Slijpstraat moeten zijn. Dit is een lager gelegen, slijkerige straat. Slype bestaat nog in het oud-West-Vlaams.

Sleepstraat ofte Slijpstraat by night

Terug naar hoofdpagina

Gent-Rand/ Nederename – Reisseizoen! Oldtimer camper Ford Transit Mark Iin een aantal uitvoeringen vermarkt tussen 1963 en 1977. Daarna kwam er een facelift en nog later volgde een tweede generatie.

Gent-rand – Nederename – Ford Transit

Terug naar hoofdpagina

Cataloniëstraat – Op de ene foto zijn nog huizen aangebouwd tegen de Sint-Niklaaskerk. Het Belfort staat nog in zijn oude gewaad. Op de andere foto, uit 1907, zijn de huizen verdwenen. De foto’s zijn van Edmond Sacré.

Cataloniëstraat – Sint-Niklaaskerk -tijdens en na de aanbouw van huizen tegen de kerk

Terug naar hoofdpagina

Meulesteedsesteenweg, Muide – Een lezer reageert naar aanleiding van ons nieuws dat de kerk Theresia-van-Avila verkocht is. Patrick R.: “Al die roestbakken gaan toch niet kunnen tippen aan de enige échte oldtimer die nu al in de Muidekerk staat : een historisch orgel uit 1859 (…) Gebouwd door kerkorgelbouwer L.B. Hooghuys. (…)” Lees ook op deze blog: Parochiekerk aan Muide verkocht

Meulesteedsesteenweg – Theresia-van-Avila

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersnieuwstraat – ‘Tegen de 10.000’ in 1978-79. Veertig jaar geleden heerste grote commotie in de Gentse straten, toen bekend raakte dat het inschrijvingsgeld voor studenten aan Ugent voortaan BEF 10.000 ofte €250 zou bedragen. Thans is dit meer dan €900 voor een niet-beursstudent in een bacheloropleiding. De ‘Gentse Filmaktualiteiten’ – lokaal nieuws vertoond in cinema’s en gemaakt door Daska Films – maakte een verslag van de bezetting van het Rectoraat. Ook een vreedzame betoging werd in beeld gebracht. 

Sint-Pietersnieuwstraat – Dat het er niet altijd vredelievend aan toe ging tijdens ‘Tegen de 10.000’, beschreven we in een eerder gepubliceerd verhaal. Lees het verhaal op deze blog: Gentse Winter 2016-2017 – Nieuwjaarsbrief

persblog.be – ‘Tegen de 10.000’

Terug naar hoofdpagina

Slotendries, Oostakker Onze rubrieknaam wordt weer eer aangedaan. Voor het tweede jaar op rij leent de rubrieknaam zich ongewild voor het gelijknamige ‘Gentse Zomer‘ concept dat vorig weekend de deuren opende. Place to be voor jolijt, sport en ontspanning tijdens namiddagen en avonden: Kasteel Slotendries. Het concept is vergelijkbaar met het Parkkaffee in Mariakerke. Het is een initiatief van de uitbater van de White Catdie hiermee vorig jaar van start ging. By the way: onze rubrieknaam loopt zijn derde jaargang in.

Slotendries, Oostakker – ‘Gentse Zomer’ – Homoniem van onze rubriek

Terug naar hoofdpagina

Stadsblog – Lees wat we optekenden op 19 juni 2016 in onze rubriek ‘Gentse Zomer’ met als titel ‘Gent gespot, tout azimut’.

persblog.be Gentse Zomer 2016Gent gespot, tout azimut

Terug naar hoofdpagina

Geraard Mercatorstraat – Het zou een tafereel voor een zoekplaatje kunnen zijn. Waar is dit? Het is aan de Kartuizerlaan (rechts) en Meerhem (links) bij de splitsing met de Spijkeboorstraat – een klein straatje dat de verbinding maakt met de achterliggende Sleepstraat. De camerapositie is in de Geraard Mercatorstraat.

Zicht vanuit Geraard Mercatorstraat – kruispunt Spijkeboorstraat, Meerhem, Kartuizerlaan

Terug naar hoofdpagina

STAD – De nieuwe fusiegemeenten – zoals Lievegem – zullen nieuwe straatnamen opleveren. Tijdens de verplichte gemeentefusies in 1977 boog zich een heuse ‘straatnamencommissie’ over de nieuwe straatnaamgeving in Gent. Kerkstaten, kapellestraten, dorpstraten, kouterstraten… ze moesten netjes verdeeld worden in het fusiegebied. Voor de wetenschappers was de fusie ook een momentum om foute naamgeving uit het verleden recht te zetten. Bv.: In Sint-Amandsberg had men in de 20ste eeuw een Slotenstraat gecreëerd, op verre afstand van het historische Slotendries in het huidige Oostakker-Lourdes. 

Straatnaamgeving

Terug naar hoofdpagina

Morekstraat – Meer over foute straatnaamgeving. ‘Marka’ is niet van Mariakerke omdat het daar wel van ver op lijkt. De naam hoort bij Ekkergem, Wondelgem, Evergem en Sleidinge. De naam verwijst naar de ‘heerlijkheid Marka’ ontstaan in de 7e eeuw. Vroonstalle was daar een belangrijke nederzetting. Het centrum van Wondelgem lag oorspronkelijk veel dichter bij Gent, waardoor de naam nog voortleeft in de Gentse Morekstraat, die uitmondt bij het Van Beverenplein.

Morekstraat ter hoogte van de Molenstraat

Terug naar hoofdpagina

Meibloemstraat, Brugse Poort – De Koer – een vroeger feesthuis van de coöperatieve Vooruit – sloot het voorjaarsseizoen af met een happening. ‘De zwarte Zusters‘ maakten zogenaamde ‘beeldende achtergrondmuziek’. Het Hollandse ‘De Kift‘ bracht Nederlandstalige liedjes in fanfarepunk-stijl, waarbij vooral chaos troef is.

Meibloemstraat – De Koer – pic facebook

Terug naar hoofdpagina

Begijnhofdries, Oud Begijnhof Reagerend op ons artikel over de verkoop van de parochiekerk Sint-Theresia-van-Avila aan de Muide, weet een lezeres ons te vertellen dat de Sint Elisabethkerk nu van Stad Gent is, en gebruikt wordt als parochiekerk door Saint John’s Anglican Church. Lees ook op deze blog: Parochiekerk aan Muide verkocht. Overigens komt daar zaterdagavond een Engelse organist muziekstukken ten beste geven. Meer op facebookgroep.

Begijnhofdriespark – Sint-Elisabethkerk

Gent-Rand/ Zulte – De Triumph Spitfire werd vanaf de jaren ’60 in verschillende versies gebracht. Hier staat er eentje langs de steenweg voorbij Deinze. F.D.

Gent-Rand-Zulte – Triumph Spitfire

Terug naar hoofdpagina

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT