persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
UPDATE 2022.01.06 – De kerk staat opnieuw te koop.
STAD – 16 juni 2018 – “Verkocht” staat op de foto van de Sint-Theresia-van-Avilakerk die prijkt op de website van een vastgoedmakelaar. Over de verkoop werd druk gespeculeerd in de wandel. Volgens de ene is de nieuwe eigenaar nog onbeslist over welke bestemming hij aan de kerk gaat geven. Volgens de andere is de kerk aangekocht om er oldtimers in onder te brengen.
Vastgoedmakelaar De Fooz kondigt op haar website aan dat de kerk Sint-Theresia-van-Avila aan de Meulesteedesteenweg is verkocht. De nieuwe eigenaar heeft zich nog niet bekend gemaakt.
persblog.be hoorde geruchten in de wandel als zou de kerk zijn verkocht aan een oldtimerliefhebber die er zijn collectie onderdak gaat geven. De kerk zou dan niet herbestemd worden voor een sociaal doel zoals dikwijls wordt vooropgesteld – ook in dit geval overigens.
De kerk stond te koop voor €275.000. Uiteraard betekent dit niet noodzakelijk dat dit bedrag ook de uiteindelijke verkoopprijs is geworden.
De geruchten uit ‘de wandel’ zijn afkomstig uit de Gentse automobielwereld. Men zou zich kunnen afvragen – dit is speculatie – of de koper van de kerk een telg van de familie Mahy zou kunnen zijn? Die familie, met garages in Gent, verhuisde decennia geleden haar oldtimercollectie buiten de stadsmuren, omdat het toenmalige stadsbestuur →
→ geen interesse had voor een oldtimermuseum. Lees over Mahy op deze blog: De oldtimers van Mahy en het Wintercircus en Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…
“Parochiekerken in privéhanden
De roep naar her- of nevenbestemming van leeggelopen parochiekerken klinkt al jaren. Een kerk onderhouden kost immers veel geld. Er zijn er al een paar verkocht en er staan er nog heel wat in de etalage.
De Onze-Lieve-Vrouw-Koningin-van-de-Vredekerk of ‘Circuskerk’ in Malem is in gebruik door Circusplaneet.
De Sint-Coletakerk bij de Zwijnaardsesteenweg wordt een toneelkerk en krijgt een buurtrestaurant, een cinema en pop-ups. De kerk is voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan een vzw.
Ook voor de Sint-Jozefkerk bij de Wondelgemstraat wordt een nieuwe bestemming gezocht. Hier luidde het al eerder dat de Stad Gent die wil kopen en in bezit houden. De ondergrondse crypte zou dan ingezet worden voor “tal van activiteiten”. Het zou een agendapunt in de gemeenteraad worden, maar de website van de Stad bevestigd niet dat er al een aankoop zou zijn.
Ook de Sint-Annakerk staat te koop. De Sint-Annakerk is ook al in eigendom van Stad Gent, maar dit zou tijdelijk moeten zijn. Het is bekend dat het vinden van een kandidaat-overkoper voor die bijzondere kerk niet van een leien dakje loopt. Lees ook op deze blog: Het gaat dagen in het oosten.
Het Bisdom is verder nog eigenaar van een aantal kerken die in de etalage staan: de Sint-Antonius-van-Paduakerk bij de Forelstraat, de Sint-Machariuskerk in de buurt van de Dampoort, de Sint-Theresiakerk in het westelijk deel van de Brugse Poort, de Sint-Jan-Baptistkerk bij de Bevrijdingslaan, de Sint-Elisabethkerk aan het Oud-Begijnhof, de Heilig-Kruiskerk in Sint-Amandsberg, de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Desteldonk, de Sint-Martinuskerk in Baarle, de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Luchteren en de Heilig-Hartkerk in Mariakerke-Kolegem. F.D.