GENTSE ZOMER 2018 – De week

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie – nr. 13 – De week

GENTSE ZOMER 2018 – 26 juni 2018 De voorbije week – en dan vooral tijdens het weekend – barstte het van de kleine en grote events in de stad. We gingen kijken. In deze editie ook nog: wég school, Luc De Vos in pyjama, voetbalfans, de man met zijn gazet, kelder aan de Kouter, Harley in de etalage, Hof Ten Walle, oldtimers…

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 13 – De week

Terug naar hoofdpagina

Grotesteenweg-Noord, Zwijnaarde – School is out for summer. Vier jaar geleden lieten de afgestudeerde leerlingen van Don Bosco in Zwijnaarde een zelfgemaakte video na waarin hun portretten worden getoond bij hun intrede in de school aan 12 jaar in 2008, en bij hun uittrede aan 18 jaar in 2014.

Krommewal – Zo heb je Luc De Vos nog nimmer gezien. Hij prijkt hier op een zwart wit foto tegen de gevel van  café Misterioso. De foto werd gemaakt in een vreemde omgeving – is allicht in scène gezet. Luc in pyama met zijn boots nog aan… Het ziekenhuiskarretje, de bierflesjes op de lavabo… Ligt het aan ons? Het tafereel suggereert gelijk een psychiatrische instelling…

Krommewal – Tegen de gevel van café Misterioso – Luc De Vos – oorspronkelijk beeld: Alex Vanhee

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – Op het terras van café Vijf voor Twaalf kregen voetbalsupporters op zaterdag maar niet genoeg van joelen en loeien.  Potentiële klanten van  het naburige Het Damberd meden op de duur het terras, zodat de bazin het danig op haar heupen kreeg van dat burenlawaai.    

Korenmarkt – café Vijf voor Twaalf – zaterdag

Terug naar hoofdpagina

Fonteineplein, Brugse Poort – Tijdens het buurtfeest Café Congé op zondag ging het er jolig aan toe, ook aan de caravan van Botram, waar je niet ene mee hesp en ene mee keis kunt eten, maar iene mee uufflakke, koas, wust, sjokko…  

Fonteineplein, Brugse Poort – Café Congé – pic Rudy Coddens

Terug naar hoofdpagina

Fratersplein – Bij een andere caravan – Toile Ciréeke – ging het er gezapig aan toe tijdens het buurtfeest op zaterdag. Een wedstrijd ‘koers op rollen’ bracht vuur in de animatie. Ter zijde: een toile ciréeke is een plastieken tafelkleed.
Fratersplein – buurtfeest met koers op rollen – pic Caren D’hont
Fratersplein – pic Resul Tapmaz

Terug naar hoofdpagina

Keizerpark, Ledeberg  Het hele weekend lang was Zaradi Tebe te vinden in het park. Op zaterdagnamiddag viel er echter een oorverdovende stilte op het terrein: tijdens de match België-Tunesië. Toen was er geen kat.

Keizerpark – Ledeberg – Zaradi Tebe

Terug naar hoofdpagina

Désiré Fiévéstraat – Tussen Stapelplein en Nieuwland vind je een van de vele fraaie muurschilderingen in de stad. Er staat geen uitleg bij. Die verzonnen we er stante pede bij: ‘De man die met de gazet niet uit de voeten kon’. 

Désiré Fiévéstraat – muurschildering

Kouter – Bij de verbouwingen aan de Proxy Delhaize is een oude kelder blootgelegd. De oorsprong van het gebouw ligt in de 18e eeuw.

Kouter – Proxy Delhaize

Terug naar hoofdpagina

Meulesteedsesteenweg, Muide – De kerk Sint-Theresia-van-Avila op de Muide is verkocht aan de vroegere eigenaar van de Volvo-garage in de buurt van het UZ.  Geruchten gingen als zou de kerk een oldtimermuseum worden. De nieuwe eigenaar beaamt dat dit een piste was, schreef hln enkele dagen geleden. persblog.be meldde de verkoop en de oldtimerpiste als enige nieuwsmedium  al ruim een week eerder. Lees ook op deze blog: Parochiekerk aan Muide verkocht

Meulesteedsesteenweg, Muide

Terug naar hoofdpagina

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – In de uitgestorven vitrine van een voormalig handelspand zagen we een cute beeldje van een Charlie-achtig mannetje uit de jaren ’30 bij een Harley Davidson motorfiets. Harley overweegt een gedeeltelijke productie in derdewereldlanden als gevolg van de broeiende handelsconflicten tussen E.U. en V.S.

Sint-Bernadettestraat – Sint-Amandsberg – vitrine beeld Harley Davidson

Terug naar hoofdpagina

Simon de Mirabellostraat – Prinsenhof – In het online tijdschrift ExSitu verscheen een interessant artikel over Het Prinsenhof. Het toont prachtige foto’s van de blootgelegde restanten van dit Bourgondisch hof – ook bekend als Hof ten Walle. Deze grondvesten zagen opnieuw het daglicht toen het atelier van een meubelrestaurateur werd afgebroken om er appartementen op te bouwen. Inmiddels staan die er ook op, die appartementen… Lees ook op deze blog: Van Gravensteen naar Prinsenhof

Simon de Mirabellostraat – restant Prinsenhof – pic ExSitu

Terug naar hoofdpagina

Emiel Hullebroeckplein, Gentbrugge – In het Buurtcentrum De Vaart was er op zaterdagnamiddag een samenscholing van voetbalfans, die de match België-Tunesië op groot-scherm volgden. Het ene ogenblik met ingehouden adem, het andere: uitzinnig van vreugde.

Emiel Hullebroeckplein – Buurtcentrum De Vaart

Terug naar hoofdpagina

Woodrow Wilsonplein – Je houdt het niet voor mogelijk. Op zaterdagavond was “Piet Piraat” in de straat! Of was het Kapitein Haak?

Woodrow Wilsonplein – Piet Piraat, Kapitein Haak

Terug naar hoofdpagina

Pierkespark, Brugse Poort – Op zaterdagavond ging het Pierkesbal weer van stal. De Kringwinkel Open Plaats – kind aan huis bij het plein – publiceerde een foto van haar feestende team. “Sommigen zijn precies aan vakantie toe”, liet Vera S. er bij optekenen.

Pierkesplein, Brugse Poort – Pierkesbal

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – Straatanimatie ontbreekt nooit op het belangrijkste plein van de stad. Op zondag waren een stoepkrijtartiest en een spektakelmaker aan het werk. Tijdens de Gentse Feesten vind je bij Miramiro de typische straatkunsten. 

Korenmarkt – Kunstwerk in krijt op de keien
Korenmarkt – straatanimator-kunstenmaker

Terug naar hoofdpagina

Koning Albertpark – Een Filippijnse of Filipijnse – beide schrijfwijzen kunnen – food market palmde het voorste deel van het park in. Op een podium gaven schitterende gekostumeerde artiesten muziek en dans ten beste. Lees ook op deze blog: Filippijnse Barrio Fiesta in het Zuidpark

Sint-Michielshelling – We zetten het artikel – en vooral onze diamontage –  van the making of van de nooit afgewerkte langspeelfilm ‘Emperor’ nog eens op de cover van persblog.be, en hop daar kwamen een extra 1.000 kijkers op af! Lees in het Archief 2015: De Spanjolen van de Sint-Michielshelling

Sint-Michielshelling – Filmset voor Emperor in 2015

Terug naar hoofdpagina

Koopvaardijlaan – Op DOK was er op zondag een rommelmarkt, terwijl “het strand” goed bevolkt was en in een festivalsfeertje baadde. Lees ook op deze blog: Impressies van DOK op zondag

Koopvaardijlaan – DOK op zondag

Terug naar hoofdpagina

Bij-Sint-Jacobs – Walter De Buckplein – Deze zeldzame Britse sportwagens uit de sixties stonden vorige week in Gent te blinken in de zon: aan ene en gene zijde van de Sint-Jacobskerk en op hetzelfde tijdstip. Eén: een rode Austin Healy 3000 Mark II hard top uit 1961. Twee: een zwarte Mark III cabrio uit 1967. Het is een klein wonder dat deze zeldzame Britse sportwagens in twee exemplaren tegelijk, en op een boogscheut van elkaar, in Gent te zien zijn.

Walter De Buckplein – Bij Sint-Jacobs – oldtimers uit de sixties

Graslei – Het Huis van de Vrije Schippers heeft de mantel afgeschud waarin ze tijdens de lange renovatieperiode gehuld is geweest. Die startte in maart 2016, Het gebouw is nu klaar om als de hoofdzetel voor de havenautoriteiten te fungeren. In de praktijk zal het Havenhuis gebruikt worden als vergaderruimte.

Graslei – Huis van de Vrije Schippers – pic AVS

Terug naar hoofdpagina

Gent-rand/ La Flandre profonde – Deze Opel Diplomat E werd allicht nog gebouwd bij General Motors/Opel in Antwerpen. Hij heeft Amerikaanse allures. Deze oldtimer kwam op de markt in 1969 en werd negen jaar geproduceerd. De legertop liet zich in de jaren ’70, beginjaren ’80 in dit soort auto rondrijden.

Gent-rand/ La Flandre profonde – Opel Diplomat E

Terug naar hoofdpagina

STAD in 1968 – Vijftig jaar geleden rolde de Volvo 144 voor het eerst van de band in Oostakker. Hij werd geproduceerd tot in 1974. F.D.


pic Volvo

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT