GENTSE ZOMER 2018 – De afgelopen dagen

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER 2018 – nr. 14 – De afgelopen dagen

GENTSE ZOMER 2018 – 03 juli 2018 De afgelopen dagen was weer heel wat te beleven in de stad. Te veel eigenlijk. We waren gedoemd om een selectie te maken uit feesten en rommelmarkten. Onze fiets bracht ons daarenboven naar onverwachte hoekjes in de stad. Maar bovenal willen we een oproep doen: “Vermist!” Lees verder… 

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 14 – De afgelopen dagen

Terug naar hoofdpagina

Sint-Coletastraat – ‘Stropwijk Zomert‘, of inmiddels: zomerde, op zaterdag. Het feest was voor alle bewoners van ‘de stropwijk’ – tussen Nederschelde en Zwijnaardsesteenweg – maar in de praktijk sloeg het feestgebeuren enkel toe in de Sint-Coletastraat, en in de tuin achter de Sint-Coletakerk. In het avondprogramma zat niemand minder dan Kurt Burgelman, lead muzikant van het Gentse Biezebaaze.

De parochiekerk kreeg een tijdje geleden een andere bestemming… Lees hierover op deze blog: Niet verklappen

Terug naar hoofdpagina

Uilkensstraat – Op zaterdag was het rommelmarkt in deze zijstraat van de Achilles Musschestraat – die door ons wel eens oneerbiedig Coronation Street wordt genoemd…

Rozebroeken, Sint-Amandsberg – Er was volop sfeer tijdens het Copacobana-festival. Op zondag, maar eerder ook op zaterdag, en op vrijdagavond was de sfeer top in de Rozebroeken. Bekijk onze home-made video op deze blog: Sfeer op Copacobana festival

Rozebroeken – Sint-Amandsberg – Copacobana 2018

Terug naar hoofdpagina

Bij-Sint-Jacobs – Op de brocantemarkt ofte Prondelmarkt vonden we een, voor het seizoen, toepasselijk boekje: ‘Miekje gaat met vakantie’. Lees op deze blog en bekijk onze home-made video: Prondelmarkt op vrijdag

Godshuishamme – Huidevetterken – Het lijkt wel tot een stilleven te zijn verworden, dat hoekje in de stad. De zomer heeft zich in elke steen genesteld.

Godshuishamme – Huidevetterken

Terug naar hoofdpagina

Graslei – Al gezien achter De Post? Een nieuw caféterras ontvouwde zich over de kasseien van de lei, zij het een cocktailbar: The Cobbler.

Graslei – café terras – cocktailbar The Cobbler

Terug naar hoofdpagina

Schepenhuisstraat – Op de hoek met de Onderstraat ligt Restaurant De RaveDe naam verwijst naar het historische ‘Huis de Rave’ waarvan oude bouwsporen naar de beginjaren van de 17e eeuw refereren. In 1746 gebeurde een grondige verbouwing.

Onderstraat – hoek Schepenhuisstraat – Restaurant De Rave

Terug naar hoofdpagina

Gent-Rand/ Lochristi – Een Volkswagen kever met zonneklepjes boven de koplampen stond bij de bowling in Lochristi. Cute... Deze versie lijkt uit de jaren ’70 te stammen, maar de jaren ’60 bumper zal er allicht achteraf bij gemonteerd zijn. Het lijkt zelfs eerder op een achterbumper uit die tijd…

Steendam – Dit huis werd tussen twee grote oorlogen gebouwd. Op de mooi gerestaureerde gevel van Huis ‘De Claevere’ prijkt 1697. Dit is ook het jaar waarin de zogenaamde Negenjarige Oorlog eindigde: een strijd van grote Europese mogendheden tegen het Frankrijk van Louis XIV. In 1701 brak de Spaanse Successieoorlog uit die uitmondde in de Vrede van Utrecht. Wij, te lande, ruilden de Spanjolen voor de Oostenrijkers.

Steendam – huis uit 1697

Terug naar hoofdpagina

Gent-rand/ La Flandre profonde – Langs Vlaamse wegen, komt men haast nooit… een goed bewaarde Citroën 2 PK uit 1955… tegen. Let op het oude radiatorrooster en hoe de motorkap getekend is. Let op het ontbreken van het derde zijraampje achteraan. Let op het gat in de radiatorrooster, een overblijfsel van de tijd toen er nog geen startmotor en accu in de auto’s was, en de bestuurder de auto moest in gang zwengelen.

Gent-rand La Flandre profonde – Citroën 2 PK uit 1955

Terug naar hoofdpagina

Dampoortstraat – Merkwaardige etalage van  het MuzikantenHuis, gerund door TINI vzw. Muziekanten staat er. Het lijkt wel de spelling van de jaren ’70.

Dampoortstraat – Muzikantenhuis, gespeld als in de jaren ’70

Terug naar hoofdpagina

Harelbekestraat – Aan Ugent Home Boudewijn stond alles klaar voor het volgen van de match België-Engeland… in open lucht.

Harelbekestraat – Ugent Home Boudewijn

Terug naar hoofdpagina

Valkeniersstraat – Tijdens de match was het ‘windstil’ in doordeweekse straten.

Valkeniersstraat – auto Belgische vlag – voetbal

Terug naar hoofdpagina

Jacques Eggermontstraat, Ledebergplein – Tijdens de day-after kwam de brouwer in de slijterijen de biervoorraad aanvullen.

Jacques Eggermontstraat – Ledebergplein – Jupiler

Terug naar hoofdpagina

Onze Lieve Vrouwdreef, OostakkerGentse Zomer… Niet onze rubriek… wel het gelijknamige uit-concept bij kasteel Slotendries…

Oostakker – Kasteelconcept ‘Gentse Zomer’

Terug naar hoofdpagina

Hundelgemsesteenweg, Ledeberg – Het project van de parkeertoren bevindt zich nog maar in het stadium van grondwerken.

Hundelgemsesteenweg – Ledeberg – werken parkeertoren

Terug naar hoofdpagina

Zwijnaardsesteenweg – Aan het kruispunt met de Lucas de Heerestraat en de Vlierstraat was het toen – 100 jaar geleden? – autoluw. Welke de reden was opdat het volk zo massaal op straat kwam toen de foto werd gemaakt, is ons onbekend. Thans huist in het gebouw aan de linkerkant: Press Shopbij Yves. Rechts zit een apotheek.

Zwijnaardsesteenweg – toen en nu links Vlierstraat – rechts Lucas de Heerestraat

Terug naar hoofdpagina

Koningin Maria-Hendrikaplein – Nog een geluk dat het ’s nachts niet koud is. We hebben het al anders gezien. Een dakloze ligt buiten te slapen bij het station.

Koningin Maria-Hendrikaplein – dakloze

Terug naar hoofdpagina

STAD in 1968 – Kapitein Zeppos had geen park genoemd naar zijn persoon nodig om in 1968 naar Gent te rijden en te varen in zijn Amphicar. Bij het Houtdok komt inderdaad het Zeppos Park. Zeppos – een acteur – voer met zijn amfibiewagen de Leie af. Lees in het Archief 2015 van deze blog: ‘Kapitein Zeppos’ amfibiewagen in Gent

Gent, Kapitein Zeppos in 1968 en het Park

Terug naar hoofdpagina

STAD – Het moet niet altijd een poesje zijn dat weer eens vermist is. Wij zouden eens willen weten waar de 360°-film over Gent naartoe is. Die film werd nog in de beginjaren ’80 vertoond in de Lakenhalle. Iemand enig idee? De bevoegde schepen hebben we het gevraagd tijdens een wijkbeurs. Ze wist het niet. De toeristische dienst onder het Belfort wist het evenmin. Wie meer weet over deze vermiste (?) film, laat graag bericht achter op onze facebookpagina. Onze reactie kan even uitblijven, want wij zijn een week gesloten… 😉 F.D.

Vermist? 360°-film

Terug naar hoofdpagina

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT