GENTSE ZOMER 2018 – Thuis, Oostende en d’Aardige Dennen

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Herbeumont in d’Aardige Dennen ofte Ardennen

GENTSE ZOMER 2018 – 01 augustus 2018 – Omdat – naast de Gentse Feesten – d’Aardige Dennen en het strand van Oostende ons onledig hielden, hing de rubriek ‘Gentse Zomer’ aan de wilgen tijdens de julimaand. Hierna een relaas van ons vreemdgaan. Thuis botsten we op een recent artikel dat zich kritisch uitlaat over de stadsrenovatieprojecten. Het is niet al ‘Gentse Feesten’ dat de klok slaat in de Arteveldestad.

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 15 – Thuis, Oostende en d’Aardige Dennen

ReisseizoenOostende ofte Stad-aan-Zee. We ontmoetten er niet, zoals Louis Neefs, EvangelinaIn tegendeel, we hadden haar al bij van bij de start van het verblijf – zij het dat ze officieel niet zo heet.

Het was aan zee minder snikheet dan in het binnenland, maar dan weer te druk bevolkt. Wie ooit beelden heeft gezien van Indiërs die massaal baden in de Rivier Ganges, kan zich een idee vormen van de drukte in de branding van de zee aan het strand van Oostende. En als het pootje-badend-volkje al een staal zou zijn van de samenstelling van onze demografie, dan kan je er vaststellen dat de Afrikaanse gemeenschap fors gegroeid is in ons land.

Het feit dat een oudere man voor onze ogen kopje onder ging en door redders in een rode zodiac uit het water werd gesleept – schuim uit de mond gutsend – zette een domper op dag twee. Niet minder dan een uur werd het slachtoffer door hulpverleners op het strand gereanimeerd, waarna hij stilletjes – onder honderden paren ogen en onder verstomde monden – over het hete strand op een brancard werd afgevoerd naar een ambulance op de dijk. Eenmaal de man aan boord was, maakte die geen haast om de tocht naar het ziekenhuis aan te vatten. Wat concludeer je dan?

Daarna verschenen nog meer rode zodiacs, een politieboot, een Sea King en een politievliegtuig. Er werd gezocht naar nog een mogelijk slachtoffer. Zo dachten we. Diens echtgenote, die hij met zijn stramme leden had pogen te redden van de verdrinkingsdood? De heet gebakken strandgangers mochten gedurende een uur slechts nog met de voetjes in de branding. De heetgebakerde en de hardhorige die het verbod met voeten trad, werden met schril klinkend trompetgeschal teruggefloten. 

In de early sixties verbleven we met ons moeder en ons vader zaliger en ons zuster zaliger op wandelafstand: in Middelkerke – onze eerste gezinsreis ooit…  En daar is een iconische foto uit voortgekomen. Het was een magische tijd. De tijd dat we bang waren voor een grote kater die ons eens in onze zandbak thuis, vanuit een margrietbosje heeft besprongen. 

Oostende
Oostende
Oostende
Oostende
Middelkerke, early sixties

Terug naar hoofdpagina

ReisseizoenHerbeumont in d’ Aardige Dennen ofte Ardennen. Tijdens de schoolvakanties na het vijfde en zesde leerjaar kwamen we voor het eerst in de buurt van het dorpje Herbeumont, gelegen bij de rivier Semois, in de provincie Luxemburg. We verbleven in Mortehan en Sainte-Cécile. Met ons vader en ons moeder en ons zuster Ursula – zij het dat ze niet zo heet als in het liedje van Rob De Nijs.

Sinds meerdere jaren gaan we daar opnieuw om te kamperen. We zijn er thuis op het kampeerterrein van Arno – niet de zanger, wel een duivel-doet-al – dat zich uitstrekt langsheen een oever van de Semois, en in twee gedeeld wordt door een gigantisch, ongebruikt, spoorwegviaduct met de allures van een Romeins aquaduct, maar dat stamt uit het begin van de vorige eeuw.

Wetenswaardig is, niet enkel dat forellen de wateren bevolken, maar ook vuistgrote rivierkreeften er in ondiep water waden. Ook met eigen ogen gezien in de vroegte: herten die zich laven aan het rivierwater op enkele tientallen meter van de kampeerplek, en een everzwijn dat voor je wielen de weg kruist. Ge moet natuurlijk een beetje chance hebben.

Niet veel neringdoeners, daar in Herbeumont. De madame van het hoekcafé op de dorpsplaats – die we samen met haar behangpapier hebben zien vervalen – heeft haar zaak overgelaten aan jonge gasten. Maar de visgereiwinkel, waar je ook kampeergasflessen kon kopen, heeft geen overnemer gevonden. Monsieur et madame lieten een leeg huis achter. Dit geldt ook voor de bakker bij de kerk. De slager met salaisons houdt de schijn hoog dat hij nog actief is, maar we hebben zijn zaak tijdens ons verblijf nooit geopend gezien. Dan is er nog de Louis Delhaize, die schijte duur is en waar de kassa bemand wordt door een vrouw die als kind allicht in een grote bak met zuurtjes is gevallen. De boodschap: pour faires les courses, rendez-vous à Florenville ou à Lambermont!

Voor de obligate consumptie van truite meunière kies je een plaatsje op het terras van het grote hotel-restaurant Aux Chevaliers, bestierd door een mannelijk koppel – tevens eigenaars van een papegaai, wiens kooi recent van de gelagzaal naar de vestiaire is verbannen. Allicht omwille van het op hoge leeftijd bovenmatig ruiven – wat niet erg appetijtelijk is.

De enige toeristische bezienswaardigheid in Herbeumont zijn de ruïnes van het Gravenkasteel – Château des Comtes –  liggend op de top van een heuvel en opgericht door Jehan de Rochefort in 1268. De kasteelbewoners hadden een prachtig zicht op Le Tombeau du Chevalier: de Semois die er in een Ω meandert. Twee jaar geleden resideerde daar een troep asielzoekers tussen de brokstenen.

Herbeumont ligt vlakbij de Franse grens, in het enige hoekje Lorraine, meer bepaald Gaume, dat ons land rijk is. De Belgische Luxemburger is een brave mens die de controverse niet opzoekt. Ook niet met de Vlaming. Aldaar, geen querelles entre Wallons et Flamands, zoals in het lied La Belle Gique

Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont
Herbeumont 1968
Herbeumont 1968

Terug naar hoofdpagina

Thuis – Gent. Die querelles zijn geen breuklijn meer in ons land. De belangrijkste breuklijn is die van arm/rijk. Bepaalde elites wensen op dit vlak een soortement ‘apartheid’. Ook in onze stad. Na het feestgedruis en de euforie van de Gentse Feesten, mag er ruimte zijn voor een kritische blik. De stad is op twee uiteenlopende sporen aan het evolueren. Achter de façades van die hippe stad groeit de armoede. Een toenemend aantal gezinnen met kinderen heeft zelfs geen façade meer om de armoede te verbergen… Dit schrijft een stadsonderzoeker bij Ugent in een artikel getiteld ‘Gent: janusgezicht van de opgehipte stad‘.

Een quote: ‘Het Oude Dokken’-project pimpt de mogelijke winsten en stuwt speculatie de hoogte in. Ook aan het Stapelplein iets verderop zien we dezelfde ‘dynamiek’. De huizen van het hele bouwblok Doornzelestraat en Stokerijstraat werden overgekocht en gerenoveerd. De zittende bewoners worden agressief verdrongen. Lees het volledige artikelF.D.


Gent
Gent
Gent
Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT