GENTSE ZOMER 2017 – Niet Artevelde, wél Willem I…

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Vorige editie↓

GENTSE ZOMER 2017 24 september 2017 –  Toen we deze rubriek samenstelden, waren we al twee keer verrast geworden. Het standbeeld van Artevelde heeft de kop van Willem I. Café ’t Kanon was ooit een kleerwinkel. Leer meer hierover, en over veel meer. 

Vrijdagmarkt – Geloof het of niet: het is Willem I die op de Vrijdagmarkt staat, verkleed in een middeleeuws gewaad!  Deze anekdote tekenden we op uit de mond van historica en stadsgidse Lut De PaepeToen men halfweg de 19e eeuw het standbeeld van Jacob van Artevelde maakte, had men geen beeltenis van zijn hoofd. Men heeft daarom maar zijn hoofd gemaakt naar de beeltenis van de Hollandse vorst Willem I. Hij was geliefd in Gent en liet er een Orangistische stroming achter na de oprichting van het Koninkrijk België. Het vreemde is dat diezelfde koning niet geliefd was in Nederland, dixit Lut.

Terug naar hoofdpagina

Jacob van Artelvelde

Rigakaai Lut De Paepe begeleidde de passagiers met deskundige commentaren op De Barge tijdens de Gentse Havendag. Deze replica van de historische trekboot, stoomde onder andere op naar Group Galloo, waar scheepswrakken tot schroot verworden. (Lees ook op deze blog: Bootje varen tijdens Gentse Havendag)

Terug naar hoofdpagina

Lut De Paepe, historica, stadsgidse

KoopvaardijlaanIn de hangar van DOK toonden 20 artiesten hoe verpletterend kunst wel kan zijn, of nog: welke diepe indruk men er mee kan nalaten. Met een pletwals werd over papier over lino’s gewalst dat het een aard had. En dit op zaterdag onder de noemer ‘Drukopstraat‘, terwijl ‘DOKzondag‘ is wat het is.

Terug naar hoofdpagina

Koopvaardijlaan – DOK

Muinkpark – François Benardstraat – Muinklaan – Hertstraat – HofstraatEr heerste een gezellig kampeersfeertje onder een zachte zon in het park tijdens het buurtfeest van de wijk die ooit dierentuin was. (Lees ook op deze blog: Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?) De rommelmarkt – die in de Benardstraat voor een boulevardsfeertje zorgde – strekte zich uit tot ver in de aanpalende straten.

Terug naar hoofdpagina

François Benardstraat – Muinkpark – buurtfeest – rommelmarkt

Nekkersputstraat Dance en R&B zender TOPradio zit zonder FM-zendvergunning na een ministeriële beslissing in het kader van een ‘hertekening’ van het radiolandschap. De zender werd opgericht in 1995. Er werd al een facebookgroep opgericht met thans een 500-leden die vinden dat de radiozender moet blijven bestaan. Ze houden een petitie. Er wordt gesproken over 160.000 luisteraars. De minister wordt willekeur verweten.

Terug naar hoofdpagina

Nekkersputstraat – Rooigem – – Top Radio

Azaleastraat, Sint-Amandsberg – Hoe kortstondig misschien ook – 2015 was echt een uitzondering – een Indian Summer (Lees in het Archief van deze blog: Gentse “Oudewijvenzomer”kondigde zich al aan. In het Azaleapark zat op woensdagnamiddag een paartje te nazomeren alsof de grote vakantie nooit was weggeweest.

Terug naar hoofdpagina

Azaleapark op woensdagnamiddag

Stad – Van de 44.000 kotstudenten – op een totale studentenpopulatie van 70.000 – zouden er naar verluid “3.600 illegaal samenhokken”. De stad wil dat die studenten de huizen vrij maken voor gezinnen. De stad kan echter niet omheen de realiteit dat op kot gaan een dure aangelegenheid is geworden. “Illegaal samenhokken” – o.i., een onsmakelijke omschrijving – levert in de regel nog altijd een flinke besparing op per maand. Bv. bij Upkot vraagt men voor een kamer achter het station minimum een slordige € 360.

Terug naar hoofdpagina

Achter Sint-Pietersstation – Koningin Mathildeplein
Upkot – Sint-Pietersnieuwstraat

Zebrastraat – Oost-Vlaamse vrijwilligers onder de werkzoekende 55-plussers organiseren het netwerkevent Op Talent Staat Geen Leeftijd. Plaats en tijd: Zebrastraat.be in Gent, op donderdag 26 oktober 2017 van 12 tot 17.30 uur. Werkzoekende 55-plussers en werkgevers kunnen zich alvast inschrijven! Nu al meer dan 25 werkgevers en 60 werkzoekenden ingeschreven! Website  Facebook 

Terug naar hoofdpagina

Op Talent Staat Geen Leeftijd

Meibloemstraat, Brugse Poort – In De Koer werd er gefeest op zaterdag. Een “zomerterras met randgewoel” tijdens de namiddag werd afgelost door een reeks optredens ’s avonds door – dixit de organisatoren – “een bende moeilijk te classificeren vrijbuiters“.

Terug naar hoofdpagina

Meibloemstraat – De Koer – buurtfeest

Dok NoordUit een netjes verscholen laadkaai bij het kanaalwater bij de bocht met de Muidelaan klonk de beat zo hard dat zelfs een dove zou zijn gaan piepen. Een groepje jongeren hield er een fuif – knalfuif?

Terug naar hoofdpagina

Dok Noord – feestje in betonnen laadkaai

Land van Waaslaan, Sint Amandsberg – Bellevue, Ledeberg – Een weekend geleden… Gelegen op een grote verkeersas, moesten de organisatoren van de rommelmarkt aan deze laan zelf een beetje de “autoloze zondag” forceren. Anders was het gesteld aan het andere uiteinde van de stad. Met name, aan de fly-over tussen de autostrades en het Zuidpark – zijnde boven de Bellevue en de Hundelgemsesteenweg – waar het voetvolk het viaduct in beslag genomen had onder begeleiding van muziek uit schallende boxen. Het initiatief kwam van Treehousedat publieke plekken in de stad leven in blaast.  

Terug naar hoofdpagina

Land van Waaslaan – rommelmarkt
Ledeberg – fly-over – pic Treehouse facebook

MeerseniersstraatZuivelbrugstraat – Het café ’t Kanon is niet altijd een café geweest. Foto’s van Werner Bockstaele in de facebookgroep Dat és mijn Gent verrasten. Het zo vertrouwde beeld van het café op de hoek aan de hoek met de Grootkanonstraat leek er in onze perceptie al altijd te hebben bestaan. Echter voorheen was er een kleerwinkel in gevestigd, met name: De Zwarte Lieve Vrouw. In die tijd plakte er tegen de gevel aan de overkant van de brug over de Leie, een reclame ten behoeve van de winkel. Die verduidelijkte wat er werd verkocht. Tegen die gevel is later ooit een frituur geweest. Thans staat er Souplonge. (Lees ook op deze blog: Arno, ooit ‘een-beetje-veel’ Gents)

Terug naar hoofdpagina

Meerseniersstraat – De Zwarte Lieve Vrouw – pic Werner Bockstaele
Zuivelbrugstraat – reclame – pic Werner Bockstaele

Koningin Maria-Hendrikaplein Aan het Virginie Lovelinggebouw – bovenaan de voetgangerspasserelle – zat een eenzame pianist, indien niet parels voor de zwijnen te gooien, dan toch parels voor de vogels ten beste te geven. 123 piano ging zondag haar laatste weekend in. N.E.S.T. aan ’t Zuid en Het Huis van Alijn aan de Kraanlei, hosten tijdens het afgelopen weekend nog de laatste sessies. (Lees ook op deze blog: Stadslabo legt haar ei)

Terug naar hoofdpagina

Koningin Maria-Hendrikaplein – Lovelinggebouw

Graaf van VlaanderenpleinIn het N.E.S.T. gaven Karin Tanghe en Ann Lemaitre op zaterdag Franse chansons ten beste. Karin aan de microfoon en Ann aan de piano. De spits werd afgebeten met een chanson van Gilbert Bécaud.

Terug naar hoofdpagina

Graaf van Vlaanderenplein – N.E.S.T. – Karin Tanghe Ann Lemaitre

Brabantdam – In deze winkeletalage van Seventy One is het obvious dat hier retro en vintage regeert. De kleren, de schoenen, maar ook toestellen worden verkocht. Wat dacht je van een radio uit de jaren ’50? Telefoontoestellen uit de jaren ’70?

Terug naar hoofdpagina

Brabantdam – Seventy One

Stad Sluikstorten kunnen voortaan gemeld worden via een app op de smartphone. Het initiatief komt van Ivago dat haar strijd tegen illegaal storten onverdroten verder zet.

Terug naar hoofdpagina

Sluikstorten bij de spoorwegberm

Stapelplein – Een oldtimer VW t2 busje – van de versie met de hoger geplaatste voorste knipperlichten uit de beginjaren ’70 – stond wat zielig te staren op de semi-desolate parking van het plein bij het Handelsdokwater. De eigenaar – die volgens de beschildering – de uitbater van café Joint in Overboelare zou moeten zijn, was ogenschijnlijk in geen velden of wegen te bespeuren. En toch waren chauffeur en passagiers op een steenworp verwijderd: in hun nieuwe zaak aan de overkant van het water: het ‘Joint Dokkaffee‘.

Terug naar hoofdpagina

Stapelplein – VW t2

Ottergemsesteenweg – Deze oldtimer camper van MAN, is vermoedelijk uit de jaren ’80. Staat hij er uit te puffen na een druk reisseizoenEind jaren zeventig begon MAN met VW samen te werken in het segment van de lichte vrachtwagens. Later werd de constructeur onderdeel van Volkswagen.

Terug naar hoofdpagina

MAN camper

Nijverheidsstraat – Twee edities van deze rubriek ‘Gentse Zomer’ terug, contacteerde ons een journalist van een belangrijke Gentse krant. “Of we ten behoeve van zijn persfotograaf niet konden vertellen waar we het gat in de muur van de Malmar hadden gevonden, door welke we een unieke foto van een Roa hadden kunnen maken én op onze cover gepubliceerd? De persfotograaf was al ter plekke en vond het gat niet. Zouden we ook gecontacteerd zijn geweest, mocht de fotograaf het gat wél gevonden hebben?  Sommige perslui beschouwen blogs als graailand. Bronvermelding is overbodig. (Lees ook op deze blog: Een “Malmar Roa” in de cameralens en Fabriek wacht op cohousing)

Terug naar hoofdpagina

Roa-muurschildering – te zien door “onvindbaar gat” in Malmar-muur
Bioloog Bart Meganck – Zit daar het “gat”?

Land van Waaslaan – Het cateringhuis en restaurant Table Stories – dat de plek deelt met Planet Mars dat dansles geeft en zalen  verhuurt – vaarde wel bij rommelmarkt van vorige zondag.

Terug naar hoofdpagina

Land van Waaslaan

Terplaten – Niet “bootje varen” maar “vlotje varen” op de Muinkschelde tijdens de nazomer op zaterdag … met een glaasje er bij. VlotGent.be?

Terug naar hoofdpagina

Terplaten – Muinkschelde – vlot

Vlasmarkt – Walter De Buckplein – Belfortstraat Het toeristische seizoen is nog niet voorbij.

Terug naar hoofdpagina

Vlasmarkt – Walter De Buckplein – Belfortstraat

Koningin Maria-HendrikapleinDe taxi’s aan  het station Gent-Sint-Pieters zitten nog altijd goed verscholen onder het grondniveau. F.D.

Station Gent-Sint-Pieters – taxi’s onder de grond

Vorige editie↓

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT