GENTSE ZOMER 2017 – Zomerrubriek nr. 28

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Vorige editie↓

GENTSE ZOMER 2017 01 oktober 2017 – Onzedige “madonna”, aftrappende studenten,  prinses met knuffel, Technostress, DeSite, Openbedrijvendag, Klinkeroever… Meer.

Langhalsstraat – Op het eerste zicht lijkt ze op een gewone madonna, dat beeldje in het Mariakastje tegen de gevel. Maar dat is ze niet, want heb je ooit een Mariabeeld gezien met een ontblote borst? Het is veelzijdig kunstenaar en straatbewoner Jean-Pierre L. die het beeld erin plaatste. In de jaren voor 2010 had hij op eigen initiatief het originele beeld gerestaureerd, waarna het gestolen werd. Daarna plaatste hij het beeld van een Romeinse godin ter vervanging.

Terug naar hoofdpagina

Sint-PieterspleinDe Student Kick-Off maakt school, want in Vlaanderen is het dé referentie van een studentenfeest. Het begon in 2006 met 9.000 toeschouwers. Thans is dit: 30.000. Woensdagnacht werd het feest op het plein verder gezet in de Overpoortstraat en zag het daar ook al “zwart van het volk”. Wie behalve onze foto, nog meer wil zien: Het Gents Gazetje op facebook publiceerde een vijftigtal prachtige foto’s.

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersplein – Student Kick-Off

Muinkkaai – Terwijl op vrijdagavond aan boord van Le Bateau het onderonsje “20 years TDS” plaats vond, schitterde het kunstlicht feestelijk – ook dit van Voka even verderop aan de Lammerstraat… dat medeorganisator is van de Openbedrijvendag.

Terug naar hoofdpagina

Muinkkaai – Le Bateau

Derbystraat, Sint-Denijs-WestremIn Flanders Expo sloten vorige week zondag de beurzen Kleding Outlet en Jaarbeurs. Hoewel er veel gebabbeld werd over de aanwezigheid van China-standen, viel dit aspect wat tegen. Wel vermeldenswaardig is het warme onthaal op de kledingbeurs door een “prinses en haar grote knuffel.

Terug naar hoofdpagina

Derbystraat – Sint-Denijs-Westrem – Flanders Expo
Vlasgaardstraat, LeiekaaiWijkbeurs Brugse Poort op zaterdag 23 september – pic Rudy Coddens

Terug naar hoofdpagina

Muide-Meulestede Eilandregatta – een race voor boten – op zaterdag 23 september – pic Rudy Coddens

Sint-Pietersnieuwstraat, Godshuizenlaan, Bijlokesite – De studenten zijn terug en ook Ugent zet haar feestenprogramma voort naar aanleiding van haar 200-jarige bestaan. Eerstvolgend opent op 6 oktober de tentoon-stelling Stad en universiteit sinds 1817 in het STAM

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersnieuwstraat – 200 jaar Ugent

Sint-Veerleplein – Op zaterdag 21 oktober komt de Kiwanis Comedy Night naar het Gemeentehuis van Aalter. De inkomsten gaan naar goede doelen. Dit keer naar: S&Z School & Ziek Zijn en VZW De VierklaverHenk Rijckaert brengt zijn nieuwste show Technostress, waarin hij gekscheert over stress. Laatste toegangstickets (€30/pp):  marnix.de.schrijver@telenet.be

Terug naar hoofdpagina

Henk Rijckaert

Jozef II-straat DeSite is verhuisd. Het initiatief moet plaats maken voor het Tondelierproject aan de Gasmeterlaan. DeSite is een trefpunt voor alle Rabot-buurtbewoners en bewerkt o.a. 3 km² stadsakker en moestuintjes. DeSite heeft ook veel voeling met sociale economie.

Terug naar hoofdpagina

DeSite
OttergemsesteenwegTriumph Spitfire uit de beginjaren ’70

Terug naar hoofdpagina

Gent-Rand, Vlaamse ArdennenCitroën oldtimer-treffen

Coupure Links – Gent heeft een linkeroever – links van de Leie – die elk jaar op eind september Klinkeroever wordt met heel veel live muziek. Bv. in lichtbruin Café De Walrus, met haar dakkoepel als dat van een planetarium. Afgelopen zaterdag hadden ze daar bv. de band Mary & Jay met muziek uit de jaren ’20 en ’30.

Terug naar hoofdpagina

Coupure – hoek Rozemarijnbrug – Café De Walrus

GrasleiHij hield kantoor in Herenhuis het Maagdeken, tot ergens tegen de jaren 2010, waar hij communicatie-experts allerhande onder dak had. Het pand had zijn vader, verzekeringsmakelaar uit Brugge, in portefeuille. Daarna stond het te koop. Yves Lejaeghere startte in 1991 in zijn uppie met OpenbedrijvendagHet concept: een bedrijfsopendeurdag op grote schaal. Vorige week bracht hij 20.000 mensen samen in een nieuw concept met raakvlakken met het vorige idee. Een bedrijfsfeest voor meerdere bedrijven tegelijk, maar dan op een permanent platform: ThxVille in Boom.

Terug naar hoofdpagina

Graslei – Herenhuis Maagdeken – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

ZannekinstraatIn een document dat ons werd aangereikt door Marc Lemaitre – met name een e-heruitgave van het boekje De kerels van Zannekin– wordt de opstand van de Vlaamse steden tegen de  “Vlaamse” graaf Lodewijk II van Nevers vertelt, en wordt ook de gebeurtenis van 1325, waarbij de graaf in Kortrijk werd gevangen genomen, vermeld. (Lees ook op deze blog: Gevangen graaf op “ezel” naar Brugge)

Terug naar hoofdpagina

Nicolaas Zannekinstraat

Muinkpark – De bewoners van de percelen van de  voormalige dierentuin  willen “zoograag een buurthuisje ofte zoomerhuisje… en vragen eenieder om te stemmen op www.burgerbudget.be

Terug naar hoofdpagina

Een Zoomerhuis…?

STAD – In welk tv-programma we het hoorden, weten we niet meer. Wel dat het een beetje als framing klonk. Niet toevallig als hier de Antwerpse burgemeester op bezoek was. Antwerpen en Gent werden vergeleken op het vlak van hun demografie.

Gentenaars niet zo zot van A

 

Hierbij was de vergelijking als volgt: Antwerpen is zo groot als Gent én Charleroi samen! Que? Charleroi, een stad die nooit positief in het nieuws komt? Framing? Of zijn het onze lange tenen? De speaker had ook kunnen stellen: Antwerpen is net groter dan Gent, Brugge en Leuven samen.

Gent-Charleroi? Que?

We doen ook een oefening waarin Antwerpen geframed wordt. Marseille is zo groot als Antwerpen, Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht samen. Achterliggende, slechte gedachte: Marseille is die andere Europese havenstad bekend om zijn gespuis. De reputatie van de genoemde Brusselse deelgemeenten hoeft geen betoog.

Korenmarkt – Of we dan misschien niet op de hoogte zijn van de nieuwe kunstwerken? Het antwoord is: “Uh, ja.. F.D.

Uh, ja.

Volgende editie

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT