GENTSE ZOMER 2017 – Met de Straalstroom zit het snor!

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER – 21 mei 2017 – Wat is de weersvoorspelling voor de komende dagen volgens de symboolcode van Meteovista? Tijdens het weekend is het rokjesweer en barbecue-time. Op maandag wordt het kampeerweer of watersportweer. Op dinsdag, woensdag en donderdag is het fietsweer. En op vrijdag zal het wandel-, voetbal- of golfweer zijn! Zo zie je maar hoe weersvoorspellingen modern verpakt worden. 

Armand Pien in 1989

Gentenaar Armand Pien zaliger’s voorkeur ging uit naar begrippen als: de Straalstroom en Isobaren.

Vorige editieNaar vorige editie

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersplein - Stadsloop
Sint-Pietersplein – Stadsloop
pic De Gentenaar
pic De Gentenaar

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Sint-Amandplein – Sint-Pietersplein – Wie zich vooral al warm liep voor de Stadsloop van De Gentenaar op zondag, waren de crew die de opbouw van allerlei bouwsels moesten verzekeren. Gezellig een boterham eten en een babbel in de groep gooien, horen daar bij. Wie de nieuwe loophelden 2017 zijn, lees je natuurlijk in De Gentenaar/Het Nieuwsblad.

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersplein

Roxy Center
Roxy Center
Bristol Club
Bristol Club
 Sint-Pietersplein - apotheek
Sint-Pietersplein – apotheek – foto uitvergrootbaar

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Sint-PieterspleinNiet alleen gaf vorig jaar videotheek Roxy Center er de brui aan. De zaak ontstond meer dan 30 jaar geleden – enkele jaren nadat “Video Killed the Radio Star” uit de luidsprekers schalde. Thans is het betaaltelevisie die de videotheek de das om deed. Ook café Bristol Clubmet haar snooker en haar zomerterrasging zowat een maand geleden dicht. En enkele dagen geleden legde ook de apotheek op het plein er het bijltje bij neer. Reden: geen klanten meer. Té gezonde buurtbewoners, daar in het studentenkwartier!

Terug naar hoofdpagina

Gent-rand, Destelbergen

Richting Dendermonde
Richting Dendermonde
 Damvalleimeer
Damvalleimeer
Damvalleimeer
Damvalleimeer

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Gent-rand, Destelbergen – Het warme weer van eerder deze week lokte Gentenaars naar de groene rand. Ook naar het Damvalleimeer dat aan een zijstraat van de Dendermondesteenweg ligt. Een fris meer, licht golvend op wat stroming. Meer moet dat niet zijn om wat af te koelen. En wat zagen we op een omgevallen boomstronk die half in het water ligt? Een grote waterschildpad, die eigenlijk in iemand zijn aquarium thuishoort. Hij is er waarschijnlijk gedropt door een baasje. Dit is catastrofaal voor het beestje, want deze schildpad houdt van lauw water, niet van koud, en ook niet van te diep en stromend water. Het beestje leeft in ondiep sop waar het gemakkelijk aan wal kan gaan, omdat het regelmatig moet opwarmen, gezien het koudbloedig is. En dan nog maar te zwijgen over de al of niet aanwezigheid van geschikt voedsel in dat meer.

Terug naar hoofdpagina

EendrachtstraatOudevest

Eendrachtstraat
Eendrachtstraat
Oudevest
Oudevest

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

EendrachtstraatOudevest  – In de buurt van de Visserij – en heel zeker nog in veel meer straten – slaat de groene woede toe op de trottoirs, bij gebrek aan voortuin. Gevoed door de imaginaire slogan: “plant eens een pompoen op je stoep Wie niet over een voortuin beschikt, maar wel over een ongebruikte oprit – auto weg wegens het circulatieplan images – kan opteren voor een bakstenen bootbloembak, zoals hier aan de Oudevest.

Terug naar hoofdpagina

Bataviaplein

Bataviaplein
Bataviaplein
Straatnaambord gewist
Straatnaambord gewist
Concertje op Bataviaplein - vorige maart
Concertje op Bataviaplein – vorige maart

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Bataviaplein – “Ter ere van het meest berucht beluik van Gent” is het onderschrift op het straatnaambord bij de UFO. De de andere kant van het plein – tegen de gevel van het Rectoraatsgebouw – is het straatnaambord vakkundig uitgewist. We hadden gezworen dat er vorig jaar bij de introductie van de borden ‘Batavenplein‘ op had gestaan? Hallucinatie of niet? Bataven waren een Gallisch volk bij Maas en Waal. Batavia verwijst naar Nederlands-Indië. De Batavia-cité ontstond onder het bewind van Willem I. 

Terug naar hoofdpagina

Hoefijzerstraat – Kleine Kerkstraat – Doorgangstraat, Ledeberg

Kleine kerkstraat - Ledeberg
Kleine Kerkstraat – Ledeberg
Hoefijzerstraat - Ledeberg
Hoefijzerstraat – Ledeberg

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Hoefijzerstraat – Kleine Kerkstraat – Doorgangstraat, LedebergBuurtcomité De Kleine Hoef organiseerde een rommelmarkt op zaterdag. persblog.be stond al om half negen mee met de amateurventers op de stoep. The Early Bird Catches The Worm indachtig. Vele Nieuwe Belgen zaten net gelijk de “Oude Belgen” op hun zulle voor een tapijt of op hun stoel voor een standje. De foto’s zijn in flou artistique.

Terug naar hoofdpagina

Arbedpark – Vincent Evrardstraat

 

Arbedpark - Gentbrugge
Arbedpark – Gentbrugge
Gentbruggebrugge - Zeeschelde
Gentbruggebrugge – Zeeschelde

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Arbedpark – Vincent EvrardstraatDaar waar ooit de Puntfabriek of Tréfil Arbed – een draadtrekkerij – stond, vond op zaterdag evenzeer een rommelmarkt plaats. Niets Early Bird aldaar. Een uurtje voor de officiële start waren toch al twee kraampjes opgesteld, en die genoten van een ruime belangstelling voor hun artikelgedragen manshemden‘. Mooie plek, zo vlakbij de ZeescheldeDe foto’s zijn in flou artistique.

Terug naar hoofdpagina

Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg

Alfons Braeckmanlaan - Gasthof Haeseveld
Alfons Braeckmanlaan – Gasthof Haeseveld
Alfons Braeckmanlaan - Gallische Hoeve
Alfons Braeckmanlaan – Gallische Hoeve
Picnic-plek bij Gallische Hoeve
Picnic-plek bij Gallische Hoeve

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Alfons Braeckmanlaan, Sint-AmandsbergGasthof ‘t Haeseveld was oorspronkelijk een bloemistenwoning met bijgebouwen, waaronder serres, en werd gebouwd in 1909. Het domein ligt op de wip tussen Sint-Amandsberg en Destelbergen. De Ledebeek, die thans overwelfd is, diende toen als scheidingslijn tussen beide gemeenten en liep dwars over het domein.  In de flank van het terrein – op het grondgebied Destelbergen – bevindt zich een reconstructie van een Gallische hoeve uit de Laat-Ijzerperiode (452-450 voor Christus). De hoeve, in beheer van vzw Gallische Hoeve, werd tussen 1995 en 1997 gebouwd. Bron: inventaris.onroerenderfgoed.be

Terug naar hoofdpagina

Citadellaan – Speistraat, Mariakerke – Flanders Expo, Sint-Denijs-Westrem

 Brugsevaart - Speistraat - Mariakerke - Ford Mustang
Brugsevaart – Speistraat – Mariakerke – Ford Mustang – foto uitvergrootbaar
Ford Capri - Citadellaan
Ford Capri – Citadellaan
VW Karmann Ghia - Flanders Expo
VW Karmann Ghia – Flanders Expo

Terug naar hoofdpagina

◊◊◊

Citadellaan – Speistraat, Mariakerke – Flanders Expo, Sint-Denijs-WestremIn Mariakerke zagen we een Ford Mustang uit de sixties grazen op een weide bij een frituur. Het is een echte klassieker in de sectie roadsters uit de VS. In Europa heeft Ford toen de Ford Capri op de markt gebracht, die voor hetzelfde doelpubliek bestemd was: jonge gasten met branie. Je ziet er eentje aanschuiven op de CitadellaanVolkswagen had in die categorie de erg bijzondere Karmann-Ghia. Er pronkte er een op een oldtimerbeurs van anderhalf jaar geleden op Flanders Expo.

Elk zijn meug!

Terug naar hoofdpagina

Miriam Makebaplein –  De blokperiode is aangebroken!  Studeren in openbare plaatsen is erg in. Ook de nieuwe bibliotheek is een trekpleister. F.D.

◊◊◊
Blokken in openbaar is in
Blokken in openbaar is in

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT