EVENT – Campo Santo, stilte voor de 1-november-storm


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT 01 november 2016Weliswaar een ‘sad event’ voor de nabestaanden op bezoek aan de begraafplaats van Gent, maar niettemin een ‘event’. “Campo Santo”, een ware grafheuvel in Sint-Amandsberg, lag in een nazomerzonnetje op die middag van de ‘stilte voor de storm’, op 31 oktober.

Terug naar hoofdpagina

Vind de plaatjes in deze video hieronder

“Campo Santo” staat vol met monumentale graven. Er zijn er veel bij van bekende Gentenaars. Ze wordt ook het Père-Lachaise van Gent genoemd.

(UPDATE 01.11.2021) De benaming van deze begraafplaats is echter omstreden. Volgens experten is de begraafplaats van Sint-Amandsberg niet een echte ‘Campo Santo‘. An Hernalsteen, Gents kunsthistorica, liet optekenen in hln.be dat een “Campo Santo” een begraafplaats is met een gaanderij en twee elkaar kruisende paden die vier perken vormen. Het enige échte Gentse “Campo Santo” is het kerkhof van Mariakerke.

Sépulture” staat er vaak op de zerken te lezen. Het klinkt indrukwekkender dan ‘graf’ maar betekent net hetzelfde. Het zegt natuurlijk alles over de omgangstaal van de Gentse bourgeoisie, die er vanaf midden van de 19e eeuw begraven werd.

Er ligt ook recent bekend volk. Om er slechts één te noemen: Oud-Premier Wilfried Martens. En natuurlijk is het tevens de laatste rustplaats van vele onbekenden, al of niet even nobel. F.D.

Fotoplaatjes
Campo Santo - 31 oktober 2016
Klik op de rechterkant van elk plaatje om het volgende te zien

Het eerste plaatje toont het graf van zanger Luc De Vos