persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
EVENT – 04 november 2018 – Een sprookjesverhaal eindigt vaak met “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Dit verhaal begint echter met wat er daarna gebeurt: ze sterven en liggen nog lang (en tot troost voor de nabestaanden?) onder een zerk op de… Westerbegraafplaats, als ze al niet gecremeerd worden.
Palinghuizen. Met een oppervlakte van 23 hectare en 30.000 graven is de Westerbegraafplaats de grootste van Gent. Net als op ‘Campo Santo‘ in Sint-Amandsberg treft men er monumentale graven aan, van bekende en minder bekende Gentenaars, bv.: de auteurs Cyriel Buysse en Virginie Loveling. Maar ook bv. bekende volkse figuren, zoals Franky Van Hijfte ofte “Frans Babbelaar“.
De graven van verschillende UGent-coryfeeën maken van de Westerbegraafplaats ook een universitaire herinneringsplaats. Bv.: Bertha De Vriese, de eerste vrouwelijke onderzoekster aan de Gentse universiteit, werd hier begraven.
‘Geuzenkerkhof’. Stadsarchitect Adolphe Pauli ontwierp de Westerbegraafplaats. Bij de aanvang van de aanleg in 1862 besliste burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem dat er ook joden en protestanten konden begraven worden. Dit stuitte op hevig verzet van het bisdom, dat lange tijd heeft geweigerd het kerkhof te wijden. Vrome katholieken zagen zich genoodzaakt om uit te wijken naar kerkelijke begraafplaatsen buiten de stad, zoals Campo Santo in Sint-Amandsberg. Door die controverse verwierf deze plek de bijnaam “Geuzenkerkhof“. In de late 19e en de vroege 20e eeuw was het de plek waar de liberale en vrijdenkende burgers, kunstenaars en intellectuelen van Gent bij voorkeur een laatste rustplaats kregen. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan de twist.
Soldaten. Op de begraafplaats rusten zo’n 200 Belgische gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen. Hier bevindt zich ook een Britse militaire begraafplaats met bijna 200 doden uit WO I en II en het graf van een Nederlandse militair uit WO II. Daarnaast rusten er nog een paar tientallen Fransen, Italianen en Russen uit WO I. F.D.
Ofschoon dikwijls gedacht wordt dat de Westerbegraafplaats in Wondelgem ligt, is dit eigenlijk: Mariakerke-Kolegem.
Bronnen: Ugent Memorie, Funerair erfgoed, Ugent Memorie, Westerbegraafplaats, Wikipedia, Westerbegraafplaats
Lees ook op deze blog:
“Pepe, hier aan je graf staan geeft me een rustgevend gevoel! De pijn die je hier hebt achtergelaten is niet de beschrijven! Maar wetend dat je altijd naar me kijkt van boven uit maakt me toch al beetje beter!! Ik mis je zo erg!” – uit de facebookpagina van de Westerbegraafplaats