STAD – Begraafplaats Scheldeakker, waar Mekka nabij is


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ EVENT 24 oktober 2022Gelegen aan een baan genaamd ‘Hondelee’, heeft de begraafplaats ‘Scheldeakker‘ in Zwijnaarde als enige in Gent Mekkagerichte percelen, uiteraard voor moslims.

Er liggen ook andersgelovigen of niet-gelovigen op de begraafplaats, zij het in een aparte sectie. Deze plek werd plechtig geopend in 1988.
Echter was het pas in 2007 dat de (twee) moslimsecties in gebruik zijn. Zo lezen we op ‘vrt nws‘.

Volgens dezelfde bron is de Stad op zoek naar nieuwe locaties waar moslims begraven kunnen worden. Als ideale locatie werd de Westerbegraafplaats genoemd. Dit mag niet verbazen, gezien deze begraafplaats sinds oudsher bekend is als “geuzenkerkof”. Vanuit een katholiek perspectief betekent dit dat deze begraafplaats voor niet-gelovigen openstond. Vanuit een pluralistisch standpunt: dat de begraafplaats open staat voor alle gezindten, inclusief: joden en protestanten. Van islam was toen geen nog sprake onze contreien.

Ook wetenswaardig: “De vraag naar extra moslimbegraafplaatsen komt vooral van moslims uit Bulgaarse en Roemeense gemeenschappen in Gent. Voor Turkse en Marokkaanse moslims ligt dat iets moeilijker. Zij gaan meestal naar begraafplaatsen in hun land van herkomst. Dat komt omdat de vergunningen voor graven in België niet voor eeuwig zijn, en ze hebben ook vaak al een repatriëringsverzekering.” Dixit het hierboven genoemde vrt-nws.

Niettemin is het zo dat steeds meer moslims wensen om hier begraven te worden. Uit hln.be: “Het aantal islamitische begrafenissen is aan een sterke stijging bezig in Brussel. De begraafplaats van Evere zag bijna een verdriedubbeling sinds 2003 en breidt daarom uit. Een rondvraag van VRT Nieuws toont dat de trend zich over heel België voortzet.”

Gedenkvormen op de begraafplaats: kelders, grondgraven, grondgraven voor kinderen (kinderperkje), strooiweide, honingraatcolumbarium, urnenveld, urnenkelders, Mekkagericht kinderperkje en Mekkagericht perceel voor volwassenen.
Op deze begraafplaats is ook een sterretjesweide.

De begraafplaats is permanent toegankelijk.

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024