VOLK – Acht volksfiguren die tot de verbeelding spreken


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – 19 maart 2022In het Gent van weleer liepen er excentrieke, karakteristieke en karaktervolle mensen in de stad. Of ze “zot” waren, hangt af van de visie die je als burger hebt op de maatschappij.

John Massis

Kent de jeugd John Massis nog? Zijn specialiteit was krachtpatserij van een speciaal soort. Facebooklezers vertellen over alle aspecten van zijn leven: zijn prestaties, zijn karakter, zijn liefdesleven, zijn eenzaamheid…

Guust de Wortelschreper

Gust Buysse kreeg de bijnaam ‘Guust de Wortelschreper’ na zijn stunt tijdens de Gentse Feesten in 1978. Begin de jaren 1980 zorgde hij telkens weer voor één of ander gek record tijdens de feesten.

Zotte Frans

Hij liet zich vaak door studenten omkopen om, in ruil voor gratis pinten, zijn broek af te steken op de Korenmarkt. Hij voegde aan zijn daden ook nog choquerende woorden toe. ‘Zotte Frans’ of ‘Zatte Frans’ was zijn bijnaam.

Slosse

Twaalf jaar geleden overleed Oswald Slossche. “Hij was – onder véél meer – gekend als portier aan de Kuiperskaai. Hij had ook ambities als schipper… Hij werd alom ‘Slosse’ genoemd.

Don Camillo

Geboren in Gent, verbleef hij een groot deel van zijn leven in Frankrijk. Hij heette officieel Camille, maar dat werd uiteindelijk ‘Don Camillo van Gent’. Op leeftijd ontpopte hij zich tijdens de Gentse Feesten van de jaren 1970 als een grote entertainer en muzikant.

Aimé de Zierluuper

Aimé Termont – ‘de zierluuper’ – was een hardloper, maar bovenal was hij een volksfiguur. Terwijl hij liep, zamelde hij geld voor het goede doel met behulp van zijn onafscheidelijke collectebus.

Oscar Glas

Oscar Glas uit de Muide kwam in de jaren 1950 terug naar Gent, nadat hij in Amerika fortuin had gemaakt met het decoreren van vooroorlogse cinema’s. Hij was ‘de patser met de Cadillac’.

De Roste Wasser

Geboren in 1879, had bakkerszoon Ernest De Vriendt al snel oog voor de hygiënische behoeften van hoertjes aan de Zuid. Hij haalde hun lingerie op voor een wasbeurt in zijn wasserij. Ze noemden hem ‘de roste wasser’.

De getoonde foto’s hierboven zijn van: STAM (Guust), Rudy Van Damme (Frans), Guy De Clercq (Slosse), gentblogt (Don Camillo), Etienne Fornier (Aimé)

Lees ook op deze blog:

Vier sterke volksvrouwen uit Gent

 

 

De kleurrijke ‘Don Camillo van Gent’

 

 

50 jaar Trefpunt

 

 

Willy’s grote pannenkoekenbak

 

 

Zotte Frans

 

 

John Massis

 

 

Slosse

 

 

Guust de Wortelschreper

 

 

Buitenbeentje “Tsjoeleboele”

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024