VOLK – ‘Zotte’ of ‘Zatte Frans’ van de Korenmarkt


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

VOLK – 13 augustus 2021Zotte Frans was een volksfiguur. Hij was ook bekend als ‘Zatte Frans’. Hij droeg een lange grijs-witte baard en had vaak een hoed op. Meestal zwierf hij op en om de Korenmarkt. Hij werd vooral opgemerkt eind de jaren ’70 en tijdens de jaren ’80. Hij liet zich vaak door studenten omkopen om, in ruil voor gratis pinten, zijn broek af te steken op de Korenmarkt.

Wat we over hem plukten uit het internet… en verwerkten tot een collage aan tekstjes… [We maakten intussen ook een DEEL II]

Zotte Frans – pic Patriek De Vlaeminck

Uit: GENTSE ZOMER 2019 – Klein nieuws uit Gentse straten:Erwin Storme: “Zotte Frans die op de Koornmarkt luidkeels stond te prediken als een Savonarola… dat we allemaal hypocrieten waren.”
Rudi Devuyst: “Aah! Zotte Frans! Ik zie hem, op die Koornmarkt inderdaad, nog op een meisje toestappen met een bloem in haar haar, om haar met luider stemme van deze poëtische observering kond te doen: «Die blomme stinkt, verdomme !»

Michel Waedemon: “Zatte Frans nog gekend hebt eind jaren 70 begin 80… hij die altijd “stomme kloot” riep en voor paar pintjes op de Korenmarkt zijn broek afstak.” “Maar hij deed geen vlieg kwaad…”

Tom Van Hauwaert: “Eind jaren ’80 liep Zatte Frans ook nog rond , die vent kon roepen zeg…” Dirk Tyncke: “Zatte Frans was ook kunstenaar, leefde ook van werken die hij af en toe verkocht, politie bleukes wisten niet waar ze ’t hadden toen ze met hem in contact kwamen., “Maagdekens maagdekens” riep hij naar hen, terwijl de anciens in hun vuistje lachten, …hij was in feite giene simpele...”

Gentse Feesten 1984 – Zotte Frans (links)

Michel Vuijlsteke in gentblogt.be: “O! O! En wie kan Zotte Frans vergeten? Met een lange grijze baard, en ‘s avonds en ‘s nachts fulmineren tegen iedereen en alles! Ik ben er ook nog menigmaal door tegengehouden: “HUICHERLAAR!!! Gij JEZUIET in WIT gekleed, gij VERRAADT uw eigen gedachten! HUICHELAAR!!!!!”
Het laatste dat ik ervan gehoord heb, denk ik, is dat hij pas twee weken na zijn dood is gevonden. 🙁 ”

Geert Vandamme in Gandavum2: (over de ontruiming van ‘Het Pand’ in het Patershol) “Aanwezig was ‘Zotte Frans’, ook gekend als ‘Zatte Frans’, een gekend volksfiguur (Johan de Vos – Literair Gent): Frans was schilder en had zijn jeugd bij nonnen en in internaten doorgebracht, waar hij op tot slaapzalen omgetoverde zolders had gelogeerd. Bij de bezetting van het Pand, een verlaten middeleeuws klooster dat in de negentiende eeuw tot arbeiderswoningen was omgebouwd, had hij op de binnenkoer een reusachtige houtstapel bijeengesleept en er daarna woeste vreugdedansen rond uitgevoerd. Zijn ogen hadden geglansd.

Hij had jenever gedronken van de fles en met zijn wild ronddraaiende bewegingen in het licht van het vuur een verschijning geleken. Toen de politie binnenviel, had hij tegen het vervallen pleister van de kloostergang eerst een zelfportret geschilderd. Een verlaten, zich wankel voortbewegende oude man. Met dezelfde blauwe verf daarna de met helmen en schilden getooide, om zich heen slaande agenten.”

Zotte Frans – pic Daniel Dely

Ga naar DEEL II: Méér anekdotes van lezers over ‘Zotte Frans’

Lees ook op deze blog:

“Slosse”, een volksfiguur die tot de verbeelding sprak

 

 

Aimé “de zierluuper”

 

 

Joao, de Jezus van het Muinkpark

 

 

‘De Roste Wasser’ waste wasgoed van hoertjes

 

 

De Zakman

 

 

Walter De Buck: Trefpunt

 

 

Volksfiguur ‘Guust de Wortelschreper’

 

 

De kleurrijke ‘Don Camillo van Gent’

 

 

Buitenbeentje “Tsjoeleboele”

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021