VOLK – “Ik tekende al strips op mijn dertiende”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

‘Yan Gevuld’ en Gentse stadszichten in de strip

VOLK/ STAD – 25 januari 2023Zijn auteursnaam luidt ‘Yan Gevuld’. Zijn tekenpen is verguld. Hij maakt stripalbums in eigen beheer. Gent is een inspiratiebron en een decor. 

“Wat zijn echte naam is, wil Yan Gevuld (…) niet zeggen” zo begint het verslag van een interview met Yan Gevuld in ‘Het Nieuwsblad’ in 2017. We zien dat het de editie ‘Wetteren’ is. Yan woont aldaar.

Graslei

Hij vertelt tijdens het interview dat hij al tekende in zijn kindertijd. Als een speelkameraadje met soldaatjes speelde, ging hij liever een soldaatje tékenen.
En, dat hij zijn eerste strip tekende voor het lokale krantje toen hij nog maar 13 was.

Later ging hij naar het KASK in Gent, om ‘Animatiefilm’ te studeren. Hij had toen al een strip gemaakt van dertig pagina’s. Dat is niet min.
Yan maakte zijn studie niet af, omdat hij gaandeweg ontdekte dat het niet was wat hij wou. Stripverhalen tekenen, dat was en is zijn passie!
Hij kon aan de slag bij ‘De Stipkrant’ van Het Nieuwsblad. Hij tekende er illustraties voor kinderverhaaltjes en voor de spelletjespagina.

Botermarkt, Stadhuis – Razor is dé protagonist, de held van het verhaal
Grootkanonplein – Inspecteur Gard, een tweede protagonist

Yan’s droom lag echter in het tekenen van strips in de krant, zoals Marc Sleen en Willy Vandersteen deden. Maar hij had niet de juiste pistons om er binnen te geraken bij de kranten.
“Dan maar gekozen voor een freelance bestaan” zegt Yan. We schrijven 2011. Met zijn ‘De avonturen van Razor’ leverde hij zijn eerste stripalbum af. Razor is de held van zijn verhalen. Binnen die reeks maakte hij ‘De rechtvaardige rechters’ en ‘De blauwe planeet’.
“In 2014 en 2015 ben ik dan begonnen met ‘Grueson’, een reeks absurde, licht pikante horrorverhalen.”

Kouter

In 2017 startte hij nog eens een nieuw project: ‘Yan en de Syndicates’. Hij bundelde, bij grote Amerikaanse uitgevers, afgewezen projecten om er een nieuw leven in te blazen onder de vorm van een compilatiealbum. “Een verzameling stop comics, à la Hagar en Garfield.”

‘De rechtvaardige rechters’

Yan bezorgde aan persblog.be enkele afbeeldingen uit het album ‘De rechtvaardige rechters’ (2011). “Sommige afbeeldingen hebben tekstballonnen die nog moeten ingevuld worden. Ze maken deel uit van de tekening, gemaakt volgens de ‘oude school’: inkt op papier” verduidelijkt hij.

Minnemeersbrug bij de Kongostraat
Duivelsteen

Hij heeft nog een mooi verhaal bij de onstaansgeschiedenis.
“Het verhaal verscheen in voorpublicatie in twee praatcafé’s in Wetteren (‘De achterklap’ en ‘Klein Ledeberg’) in 2010. Elke vrijdag werd er 46 weken lang een grote kleurenprint (A3) aan een muur opgehangen. Klanten konden het verhaal gratis, in episodes lezen. De prints werden per opbod verkocht. Dat was om de kosten van de in totaal 92 prints te dekken.

De pers kreeg hier lucht van en er verschenen artikels in ‘Het Nieuwsblad’ en ‘Het Laatste Nieuws’. Radio 2 (Oost-Vlaanderen) nam een interview af in één van de café’s. Ik vergat de journaliste te vertellen dat hun gebouwen aan de Martelaarslaan het decor waren van de ontknoping van het verhaal.”

Martelaarslaan met het Radio2-omroepgebouw

Yan’s verhaal over de rechtvaardige rechters berust op best veel fantasie. Het volgt geenszins de pistes die in de kranten verschenen met betrekking tot de diefstal van het paneel van het ‘Lam Gods’.

In de strip vormt de diefstal van het paneel onderdeel van een campagne om het land te destabilizeren. Het initiatief kwam van een terroristische bende. “Mensen houden van complottheorieën” verklaart Yan. “Het is een scenario louter gebaseerd op fantasie.”

Razor is de held van het verhaal. Hij is een nieuwsgierige jongeling, een boekenauteur die steeds op zoek is naar een goed verhaal. Een soort Kuifje zonder kuif en zonder hond.

Sint-Niklaaskerk

‘De rechtvaardige rechters’ kan nog steeds besteld worden tegen €8: bestel@yan-gevuld.be
In de regio Gent wordt gratis aan huis geleverd. Bekijk de shop 

Volg de stripauteur op facebook 

Yan Gevuld zal aanwezig zijn op de Gentse stripbeurs op zondag 30 april 2023 (9 tot 17 uur) in de Freinetmiddenschool, Offerlaan 1

Hij tekende ook mee in één van de albums over ‘Pierke’.

Pierke (pic uitklikbaar)
Pierke (pic uitklikbaar)

De ingezette foto bovenaan toont Yan Gevuld en is afkomstig van zijn facebookpagina 

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024