persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Ze waren virtueel in Gent, jouw striphelden…
STAD – 28 augustus 2019 – Een aantal striptekenaars toonden plaatjes van Gent of lieten zelfs het volledige verhaal plaats vinden in de stad. Er is Nero, Dees Dubbel, Thomas Pips, Suske & Wiske, Kiekeboe… Maar er is meer: hele delen van de geschiedenis van Gent kunnen in stripverhalen gelezen worden. Er is ‘De Strip/Strop van Gent’, de monnik Alison van de Sint-Pietersabdij… We maakten een bloemlezing uit de geschiedkundige site van Geert Vandamme: Gandavum2, met permissie van de auteur.
Het complete artikel kan je onderaan de pagina in het “venster” lezen.
STRIPVERHAAL SITUEERT ZICH IN GENT
NERO
Marcel Neels – bekend als Marc Sleen – is in Gentbrugge geboren en werd intussen eeuwig resident van Campo Santo. Zijn eerste strip – ook al heette hij toen niet Nero – was er een over ‘De Avonturen van Van Zwam‘ met als titel ‘Het Geheim van Matsuoka‘, waarin hij op de loop is voor deze laatste maar hem, na Brussel, in Gent weer tegen het lijf loopt. Matsuoka brouwt een geheim bier dat iedereen die het drinkt gek maakt. Hij woont in het huis waar Jacob van Artevelde vermoord werd, bij de Kalandeberg. Het bier wordt verkocht in café De Hel aan de Kraanlei… Het stripverhaal verscheen vooreerst kort na WOII in de krant. Net zoals het daarop volgende stripverhaal.
‘De Hoed van Geeraard de Duivel‘ is het laatste ‘Van Zwam‘-stripverhaal. Nero, eerst een bijfiguur, krijgt een hoofdrol. Nero holt een hele nacht achter een wegwaaiende hoed aan, die hij van een tovenaar had gekocht. Hij komt tenslotte in Gent aan bij het Duivelsteen, waar de hoed is binnengewaaid. Via een raam kruipt hij naar binnen en daar zit in een zetel Geeraard de Duivel met de hoed op zijn hoofd. Uiteindelijk belandt Nero in het water van de Reep en neemt aan het standbeeld van Lieven Bauwens een taxi naar Brussel… In 1984 verschijnt in stripalbumvorm: ‘De Terugkeer van Geeraard de Duivel‘. Eerder was het ook in de krant verschenen.
In de krant in 1983 brengt het verhaal ‘De Bom van Boema‘ Nero en zijn zoon Adhemar naar Gent. Ze moeten bij Boema zijn, een dame van wie ze zullen erven. Adhemar moet ook een sjeik ontmoeten, die hem wil belonen als hij de draak op het Belfort kan laten vliegen. Ook Tuizentfloot is in de buurt van het Groot Kanon… In cameo’s worden ook ‘Bekende Gentenaars‘ opgevoerd. In andere verhalen komen ook cameo’s van ‘Bekende Gentenaars’ voor, onder welke bv.: schilder Octave Landuyt, poppenspelschrijver Freek Neirynck, politicus Guy Verhofstadt, voormalig premier Wilfried Martens, politicus Willy de Clercq…
Eind 2002 verscheen het laatste Nero-verhaal in de krant, en werd een jaar later een album: ‘Zilveren tranen‘. Op de eerste plaat zitten in het Geeraard de Duivelsteen de aartsvijanden van Nero bijeen. Geeraard leidt de vergadering.
UPDATE – In ‘De straal van Oemtata‘ uit 1975 gaat detective Van Zwam op zoek naar misdadigers die kwaardaardige plannen hebben met een gestolen straalkanon dat werd ontworpen voor humanitaire doeleinden. Van Zwam vindt een bende aan de Lousbergskaai in de villa in imperiale stijl.
SUSKE & WISKE
Vlak na WOII verscheen van de hand van Willy Vandersteen in de krant het stripverhaal ‘De Sprietatoom‘, het is het enige Suske en Wiske verhaal waar Gent, in het bijzonder het Gravensteen, in voorkomt. De eerste albumuitgave verscheen in 1948.
DEES DUBBEL EN CESAR
Nog vele andere striptekenaars en hun albums die met Gent te maken hebben, worden voorgesteld in het uitvoerige artikel van Geert Vandamme op zijn site Gandavum2. Wie herinnert zich nog ‘Dees Dubbel en Cesar‘? Door de hand van tekenaar Rik beleefden ze Gentse avonturen in ‘De robot van ’t Rabot‘ en in ‘Het geheim van de Dulle Griet‘.
THOMAS PIPS
En wie herinnert zich de familievader ‘Thomas Pips‘ die later detective werd? Dit personage van tekenaar Buth illustreerde ook de dagelijkse verslaggeving over de Ronde van Frankrijk in de krant Het Volk. In ‘Het Geheim van de vliegende schotels‘ maakt Thomas Pips mee hoe vliegende schotels onder meer de draak van het Belfort vernielen… In ‘De Zoemende makronkast‘ – waarmee naar het verleden kan worden gereisd – arriveert hij op de Kouter tijdens de Gentse Feesten, alwaar het ‘Bal 1900‘ aan de gang is. Hij komt ook in een café aan de Vrijdagmarkt, waar Karel Waeri optreedt… En veel meer.
GENTSE GESCHIEDENIS PUR SANG
De belangrijkste stripverhalen die over pur sang Gentse geschiedenis handelen zijn: ♦ De strip ‘Keizer Karel. De laatste Bourgondiër‘ uit 1999. ♦ De Verdwijning van ingenieur Diesel‘ uit in 2013. Rudolf Diesel verdween na zijn bezoek aan WT 1913 in Gent.
De benedictijn-monnik Alison in ‘Het Geheim van de gevallen engelen‘ uit 2003 uitgegeven door de Kunsthal Sint-Pietersabdij. En: ‘Het Losgeld‘. Beide verhalen handelen over conflicten met de Franse bezetter in Gent en uiteraard ook over de Sint-Pietersabdij. Lees op deze blog: De kroniek van de Sint-Pietersabdij
In 1994 was er de publicatie van ‘Het begon met de English Club…‘, uitgegeven in 1894 door PHTI Gent. Het vertelt het bloemrijk verhaal van de provincieschool, dat nu op de Henleykaai zit.
Amandus, Borluut, Artevelde, Keizer Karel… Een strip van en voor stroppen. Ze figureren allen in een stripverhaal dat in 1990 werd uitgegeven door Stad Gent, onder de titel: ‘De Strip van Gent‘.
GENTSE GESCHIEDENIS, MAAR FANTASIE
Ook over de “diefte van de Rechtvaardige Rechters” zijn stripverhalen verschenen. Zij het dat die geen historische waarde hebben. In De Kiekeboes van Merho wordt ernaar verwezen in het album ‘Tiznoland’. Een ambtenaar van het ministerie van cultuur denkt dat het gestolen paneel onder Kiekeboe’s keukenvloer ligt, en om daar te graven moest de familie even weg…
Ook stripauteur Yan Gevuld met zijn ‘De avonturen van Razor’ maakte een album getiteld: ‘De Rechtvaardige Rechters‘. Het verhaal kwam tot stand in 2011. Het gaat over rechters in een geheim genootschap, die in het bezit zijn van het paneel, en een coup plannen.
Ook in het weekblad Kuifje… En in Flikken… Het complete artikel in Gandavum2 kan je hieronder in het “venster” lezen: Gent en/in het stripverhaal; De Strip van Gent. Het is een uiterst zorgvuldig gedocumenteerd werkstuk met uitleg over de striptekenaars en de uitgevers.
Lees ook op deze blog:
Lees ook op deze blog: