VOLK – Daniel Foucart tekent erfgoed


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

‘Tekenaar zoekt opdrachtgevers’

STAD/ VOLK – 01 maart 2023 “Freelance illustrator te huur” is wat je na het aanklikken van zijn website in het oog springt. Tekenaar Daniel Foucart “tekent op bestelling realistische onderwerpen met potlood en papier, scant, bewerkt, print, snijdt, drukt en lijst in, op ambachtelijke wijze.”

Deze “mondvol” is nog maar een topje van de ijsberg. Daniel tekent thans vooral erfgoed – en dan tegenwoordig nog het meest erfgoed uit Gent!

Daniel Foucart is niet meer van de jongsten, maar niettemin springlevend. De tekenplank staat dagelijks klaar om een cent bij te verdienen bovenop zijn pensioentje als zelfstandige. Hij wordt 75 in juni.

Afkomstig van Herzele, verhuist hij met zijn ouders en zus naar De Pinte, loopt school in het Gentse Sint-Barbara en Sint-Lievens, studeert in Utrecht, en woont later in de Sportstraat in Gent, en meer.  Voorts leefde Daniel gedurende zijn professioneel leven in de drukke wereld van een zelfstandig verkoper.
Hij vrat kilometers. Na 40 jaar de baan te hebben gedaan, moeten er dat 2 miljoen geweest zijn…
Dit leven eiste zijn tol. In de jaren ’90 werd hij chronisch vermoeid. Hij moest zijn levensstijl drastisch omgooien.

Maar zolang heeft hij niet gewacht alvorens te beginnen met potloodtekeningen en pastels. Reeds in de jaren ’80 was hij lid van tekenverenigingen en tekende hij ‘naar levend model’.
In de loop der jaren voegde hij daar landschappen, portretten, de “Groote Oorlog” en meer aan toe.

Na het overlijden van zijn vrouw, in 2011, legde hij zich vooral toe op erfgoed.
Hij tekende en tekent nog altijd monumenten in vele steden en gemeenten, waaronder Brugge en Gent. Hij laat prentkaarten van maken van zijn tekeningen. Hij kon daar een centje aan bij verdienen. Sinds zijn pensionering is hij ‘kunstenaar in bijberoep’.

“Kon” staat er, niet “kan”, want sinds Corona viel deze business nagenoeg stil. Je kan nog prentkaarten van Gentse monumenten kopen in het winkeltje van het ‘Craenkindershuys’, maar daar houdt het voorlopig op.

Kraanlei – Huis van de Gilde van de Kraankinders

Daniel zoekt een nieuwe relance, daarom is hij erg actief op facebookgroepen teneinde zijn talent te blijven etaleren, en in de hoop om nieuwe opdrachtgevers op te vissen voor tekeningen op bestelling.
Bouwstijlen is wat hij het liefste tekent.
Zijn afzetgebied? Musea, hotels, boekhandels, souvernirwinkels, bedrijven, verenigingen, tijdschriften, steden en gemeenten…

Thans woont hij in Oudenaarde. Op facebook. Zijn website

Sint-Michielsbrug
Gravensteen – poorter
Belfort
Prinsenhof – Donkere Poort

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024