VOLK – Geen Oostakkerse gedichten, wel: tekeningen


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Sander alias Daaze
Sander D’haese

VOLK – 22 september 2018 – Geen Oostakkerse gedichten à la Hugo Claus, wel Oostakkerse tekeningen zijn het creatiedomein van deze jongeman, inwoner van… Uustakker. Zijn thema’s hebben betrekking op zijn directe leefwereld: de jeugdbeweging, de gemeente… Door een aantal van zijn tekeningen – die hij ook nog op het internet deelt – mag je hem eigenlijk wel een ambassadeur voor zijn gemeente noemen.

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli maakte Sander een tekening over hoe hij naar Vlaanderen kijkt. Met balpen op een A4 cursusblad, beeldde hij allerlei elementen af die er op één of andere manier naar verwijzen: Stroppendragers, Flanders Fields, Ambiorix, Vlaamse bouwstijl, wielrennen, voetbal, muziekfestivals en de bekendste torens van Vlaanderen.

Vlaanderen

Hij maakte dezelfde oefening voor zijn gemeente. De Oostakkerse feestdag ‘Vlaaiendagdindsag’, de laatste dag van de Oogstkermis,   was de aanleiding om dit te doen. Uiteraard ontbreekt daar de  grot van Lourdes niet.

Van louter ‘afbeeldingen’ zette Sander ook de stap naar cartoons. Dit bracht er hem toe om enkele inzendingen te doen voor het Cartoonfestival Knokke-Heist.

Oostakker

Het hoeft voor Sander echter niet altijd kunst op de tekenplank te zijn. Het mag soms ook wat praktischer. Zo schetste hij ook de plattegrond van ‘Bruudruusterrock‘ van vorig jaar, en ontwierp een affiche voor de plaatselijke Chiro – zijn Sint-Amandus Chiro!

Zijn ouders zijn beiden afkomstig uit buurtprovincies, maar voor Sander is Oostakker het universum van zijn hele jonge leven. Hij volgde er zwemlessen in Rosas, zat op de schoolbanken van EDUGO, ging fuiven in het OCO, beleefde mooie avonden in het jeugdhuis en had er een 15- jarige carrière in de Chiro.

Chiro Oostakker

“Graag tekenen is iets dat me met   de genen werd meegegeven via mijn grootouders. Zelf ben ik nooit naar een tekenschool gegaan en heb ik geen opleiding gevolgd om me verder te specialiseren. Toch zou ik in de verre of nabije toekomst met tekenen mijn brood willen verdienen” vertelt Sander.

Tot dusver kreeg hij enkele opdrachten voor werkjes voor jeugdbeweging en voor de scholen in de buurt. Uiteraard creëert hij ook gewoon verder uit zichzelf.

Bruudruuster Rock

Sander ondertekent zijn werkjes steeds met de fonetische schrijfwijze van zijn familienaam. D’haese wordt Daaze.

Als Hugo Claus er in slaagde om de aandacht van Vlaanderen en Nederland te vestigen op de gemeente Oostakker, zonder zelf ooit te hebben gewoond, moet Sander zeker hetzelfde kunnen door middel van zijn tekeningen. Wait and seeF.D.

Lees op deze blog over Hugo Claus:

De Gentse straten  & Hugo Claus

 

 

Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claus

 

 

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
VOLK in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT