Op 27 jaar vergiftigd (?) en begraven in de Sint-Baafsabdij…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Wat was er met Michelle de France ?

VOLK – 24 juni 2023Ze was een dochter van Karel VI van Frankrijk en van Isabella van Beieren. Zij werd in 1409 de eerste echtgenote van Filips de Goede.
Ze was geliefd in Gent, waar ze verbleef in het Posteernehof. Daar stierf Michelle de France alias de Valois (Parijs, 11 januari 1395 – Gent, 8 juli 1422) op 27-jarige leeftijd. Ze werd begraven in de Sint-Baafsabdij. De grafplaat werd later overgebracht naar de Sint-Baafskathedraal.

Michelle de France – pic wikipedia

Jan zonder Vrees, Bourgondische graaf, werd de kop ingeslagen door de kroonprins van Frankrijk op 10 september 1419.
Jan’s zoon, Filips de Goede verblijft dan reeds zes jaar in het Hof ten Walle in Gent. Hij is op dat moment gehuwd met Michelle de France, zus van de moordenaar van zijn vader.

Volgens de boeken moet hij geroepen hebben tot zijn vrouw “uw broer heeft mijn vader vermoord!” en heeft hij daarna Gent verlaten, om regelingen te treffen om zijn vader op te volgen.
Zijn vrouw, Michelle, bleef in Gent (onder bewaking) maar sterft op 8 juli 1422. Als doodsoorzaak wordt melancholie vermeld, en hier en daar wordt melding was dat er geruchten waren van vergiftiging. Tot daar gaan de meeste boeken niet.

Er was een grote strijd tussen de rijke Bourgondiërs en de Franse koning. In die situatie is het onmogelijk dat Filips de Goede gehuwd kon blijven met Michelle de France. De nakomelingen zouden bloedverwanten hebben met de moordenaars van zijn vader! En scheiden in die tijd kon evenmin.

Was Michelle dan echt omgekomen door vergiftiging?
De geruchten kwamen vooral van de Gentenaars zelf, bij wie Michelle de France heel geliefd was. Ze had een zachtmoedig karakter en een goede invloed op de ambitieuze
Filips de Goede.

Filips de Goede – pic nl.wikipedia.org

Als dader werd, in de geruchten, een hofdame van Michelle de France aangewezen. Ze was gehuwd met Jacques de la Viesville, raadgever en kamerheer van Filips de Goede.
Nog voordat Michelle was gestorven op 8 juli, waren de geruchten er al en verliet de hofdame in kwestie Gent, en trok naar haar echtgenoot in Aires-sur-la-Lys (nabij Saint-Omer).

Met de dood van Michelle werd de ontsteltenis steeds groter, dat de schepenenbank van Gent 26 mannen stuurde naar Aires-sur-Lys om haar op te halen. Ze werden door haar echtgenoot afgescheept met de belofte dat de zaak zal onderzocht worden en de hofdame bleef waar ze was.
De mannen keerden terug naar Gent, maar de schepenenbank was zo ontsteld over de mislukking van hun opdracht, dat de mannen een tijd lang een gevangenisstraf kregen.

Michelle werd begraven in de sint-Baafsabdij en kreeg een praalgraf, dat met de beeldenstorm is vernietigd. Enkel een stuk steen ervan is wat rest van het graf en verhuisde naar de Sint-Baafskathedraal.

Sint-Baafskathedraal – Michelle de France – pic Hugo Maertens

Filips de Goede kwam pas jaren later het graf eens bezoeken.
En het proces tegen de hofdame werd in de doofpot gestopt. Zelfs de archiefstukken in Gent rond het sturen van een delegatie zijn verdwenen…

Dit artikel werd geschreven door Willem Debeck

 

 

Bron: boek ‘Oeuvres de Georges Chastellain‘ p.311

Het grafmonument van de eerste echtgenote van Filips de Goede, opgericht in de Sint-Baafsabdij, werd in 1540 naar de Sint-Baafskathedraal overgebracht, is in de noordelijke transeptarm wederopgesteld, in 1575 overgebracht naar de crypte, en is nadien verdwenen. Bron: Art in Flanders

Na de dood van Michelle huwde Filps de Goede in 1424 met Bonne van Artois. Echter stierf ze een jaar later. In 1430 huwde hij met Isabella van Portugal, en had drie zonen met haar. Eén van hen was Karel de Stoute.
Filips zou ook 18 onwettige kinderen hebben gehad.
Bron: History of Royal women 

 

De uitgelichte foto bovenaan de pagina is een beeld van Michelle de France gepubliceerd in catawiki

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024