persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Van de “Meiskes van Platteau” tot de Koningin Elisabethwedstrijd
VOLK/ STRATEN – 08 februari 2022 – Tussen twee anonieme poorten in Sint-Amandsberg ligt – buiten het zicht van de argeloze voorbijganger – een klankstudio die tot in Amerika bekend is!
Het was wijlen Gilbert Steurbaut die een voormalig confectieatelier omtoverde tot een wereldvermaarde studio.
Wat daar achter die poorten gebeurde, dat wist ‘Jan met de Pet’ helemaal niet. Misschien slechts een handvol omwoners?
Confectie van Platteau
Aan de Antwerpsesteenweg 197-199 in Sint-Amandsberg staat een weliswaar breed, maar verder onopvallend rijhuis. Het ligt twee huizen links van restaurant Rustika. Er is een poort met versierd gekleurd glas.
Wat de argeloze voorbijganger niet ziet, is dat er achter die poort een halle schuilt, die zich uitstrekt parallel met de Joseph Gerardstraat, en via een L-vorm in die straat – ook weer – op een poort uitkomt. Ter hoogte van huisnummer 41, naast de voormalige post.
Tussen die twee poorten huisde vanaf 1922 het voormalige confectieatelier van Henri Platteau.
Je ziet het logo nog verwerkt in ijzer op de poort aan de Gerardstraat.
De productie bestond uit hemden, pyjama’s en lingerie. Er werkten ongeveer 100 vrouwen en één man: de chauffeur.
Het bedrijf had in zijn hoogdagen tussen de 100 en 200 naaisters in dienst, de zgn. ‘Meiskes van Platteau’. Begin 1970 werd het overgenomen door de UCO.
In 1922 kreeg Henri Platteau toelating om een gasmotor van 2,5 pk voor het starten van een confectieatelier. Na WOII werd het atelier met nog eens 700m2 uitgebreid.
Studio Steurbaut
In 1975 kocht Gilbert Steurbaut het fabrieksgebouw. Daar richtte hij een gigantische opnamestudio in waar hij in de jaren ’80 zelfs symfonische en klassieke orkesten kon ontvangen. Hij maakte ook gebruik van de natuurlijke akoestiek van het gebouw en werd erom geroemd.
Toen Gilbert Steurbaut het leegstaande gebouw bezocht, stelde hij meteen vast dat de ruimte een ideale akoestiek had. Met zijn 28m x 26m en 7 meter hoogte, was het een ideale ruimte voor een opnamestudio. De ruimte bood plaats genoeg om een volledig symfonieorkest in volle bezetting te laten opnemen.
Gilbert had tevens de gave – of beter gezegd: het gehoor – om tijdens de opname een perfecte mix te maken. En … hij investeerde in de beste apparatuur.
Lees verder onder de video
“From their very first long-playing record, issued on the Polydor and Karussell label imprints, this is the ‘Jeggpap New-Orleans Jazz Band’.
These recordings were made in the studios of engineer Gilbert Steurbaut in Ghent in 1972.” [periode aan de Koning Albertlaan in Gent] – Jazz Centrum Vlaanderen
Gilbert groeide uit tot één van de belangrijkste opnameleiders in Vlaanderen. Zijn studio werd bekend als ‘Sound Recording Center Steurbaut‘.
Hij realiseerde honderden plaat- en cd-opnames voor bekende labels als Colombia, Deutsche Gramophon, EMI, Erato, Decca, Philips, Polydor en René Gailly. Hij werkte met orkesten en artiesten als dirigent Sylvain Cambreling, operazanger José Van Dam, zanger Jan De Wilde, orkest Prima La Musica, en zo veel meer.
Hij maakte ook fel gesmaakte plaatopnames op verplaatsing, in historische gebouwen her en der in Europa. Jarenlang verzorgde hij de opnames van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Vele grote opnamen met symfonische orkesten en kamerorkesten werden in opdracht van ministeries van cultuur door zijn klankstudio verzorgd.
Geluidstechnicus Gilbert Steurbaut werd geboren in Bottelare en overleed in Laarne in januri 2016, aan de vooravond van zijn 75e verjaardag. Hij werd begraven op Campo Santo.
Toen hij in 1975 zijn intrek nam in het gebouw aan de Antwerpsesteenweg, had hij al sinds 1967 zijn ‘Studio Steurbaut‘ in een kamer van zijn toenmalige woning aan de Koning Albertlaan.
Sinds 2009 worden de opname-activiteiten van Gilbert Steurbaut verder gezet en uitgebreid naar filmopnames door ‘The Academy of Film and the Arts‘ vzw (S.E.V.A) met vestigingen in België (Sint-Amandsberg), Italië en de V.S.
Joseph Gérardstraat
Deze straat werd genoemd naar de grondeigenaar die in de 19de eeuw deze verkaveling verwezenlijkte. Joseph Désirè Gerard werd geboren in Gent in 1804
en bezat in Sint Amandsberg heel wat eigendommen tussen de Antwerpsesteenweg, Meerstraat (thans: Halvemaanstraat) en Gentstraat (thans: Visitatiestraat), en ook naast en achter de eigendommen ^waarop ‘de meulen van Alfons Braeckman‘. Joseph overleed in Sint Amandsberg in 1892.
Bron: Document in pdf van Werner Bockstaele: ‘En toerke in Sentmansbirg’
Foto’s van de binnenkant van de studio hebben we helaas niet gevonden.
Lees ook op deze blog: