BLOG – Ook in 2022 ging het goed met de blog, dank u.


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Jaarverslag van de werkzaamheden van persblog.be in 2022 – JAARGANG 8 

25.01.2023 – De consolidatie zet zich door. In 2022 telde deze blog op jaarbasis iets meer paginaweergaven dan in 2021: ca. 190.000 t.a.v. ca. 180.000.

In dit verslag lees je ook over de leespieken per onderwerp, de top 5 van meest gelezen artikels doorheen het jaar, de grote en de kleine ogen die we doorheen het jaar gegooid hebben, onze redactionele aanpak van de Gentse Feesten, onze series en verzamelartikels.

Dit zijn de paginaweergaven van persblog.be doorheen het jaar 2022 (die van frankpersblog moeten daar bijgeteld worden) – grafiek Google Analytics

KERNCIJFERS

We breken hierna de cijfers op tussen de hoofdblog (persblog.be) en bijblog (frankpersblog). Die laatste is de blog waar we in 2015 mee startten. Vanaf 2016 gingen we verder met persblog.be. De bijblog is nog steeds online.
De hoofdblog leverde in 2022 182.515 paginaweergaven op. Voor de bijblog is dit 8.699. De exacte som is 191.214 paginaweergaven.
Ter vergelijking: in 2021 was dit respectievelijk 166.311 en 15.202, wat zich totaliseerde in 181.513 paginaweergaven.
Er is dus een stijging van ca. tienduizend paginaweergaven in 2022 t.a.v. 2021. De bijblog verliest lezers, wat voor een niet-actief “archief” niet abnormaal is. Dat verlies wordt ruim goedgemaakt door een grotere winst op de hoofdblog.

In 2020 was het aantal paginaweergaven ca. 200.000. We noemen dat dan ook een “boerenjaar”. Was het COVID die de mensen meer tijd gaf om te lezen?

De ‘harde kern’ van de lezers van persblog.be bestaat uit een 9.000 personen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de vele sporadische of onregelmatige lezers.

LEESPIEKEN

Tsjoeleboele – pic Paul Cover

Het portret over drankorgel en vrouw-op-den-dool Tsjoeleboele scoort het hoogste in de leespieken. Er zijn zelfs twee leespieken dienaangaande: één in april en één in november.
In de categorie van het meest gelezen doorheen het jaar scoort dit verhaal >3400 paginaweergaven
Het verhaal gooide hoge ogen. Net zoals het verhaal over de ‘Boudewijnstraat en haar cafétijdperk‘ onuitgegeven was in Gent in 2021 – niemand had er ooit gestructureerd een artikel aan gewijd – vulde het verhaal over Tsjoeleboele duidelijk een leemte.
Dit bleek niet enkel uit de leespiek, maar ook uit de talrijke reacties van lezers in facebookgroepen, en uit het aantal keren dat de post daar gedeeld werd. In de categorie van leescijfers doorheen het jaar staat hij niet in de top 10.

De tweede hoogste leespiek is voor het portret van de Zakman. Hij scoort in oktober. Doorheen het hele jaar scoort hij >2100.

De derde hoogste leespiek komt voort uit het verhaal aan eind juli over het “spookhuis” in centrum Gent. De score doorheen het jaar is >1300.

De vierde hoogste leespiek gaat naar de beschouwing van Jo Veldeman over “zijn” jaren ’70. Deze werd gepubliceerd in augustus. Doorheen het jaar zijn dit 500 paginaweergaven.

In de jaren 1970 bewoonde een voortvluchtige man een grafkelder op het kerkhof van Ledeberg.

De vijfde hoogste piek is voor het kerkhof van Ledeberg, c.q. het verhaal over de man die daar in een familiekelder woonde. Het verhaal – dat we als halloweenverhaal presenteerden – scoorde eind oktober. Eind juli was er al eens een hoge notering. De score doorheen het jaar is >1500.

TOP 5 DOORHEEN HET JAAR

Het portret van Tsjoeleboele dat de hoogste piek maakte in leescijfers, is niet verhaal dat doorheen 2022 het meest gelezen werd.
Wat het meest gelezen werd, staat zelfs niet in onze pieken. Het is een “oud” verhaal dat al langer onze evergreen is: ‘Er waren toen nog zekerheden in het leven‘. De score op jaarbasis is: 13.300 paginaweergaven.

Het portret over Tsjoeleboele komt op nummer twee. De Zakman op drie.
De reportage over Klein Turkije en haar studentencafés op vier, ondanks dat die niet voor een piek zorgde.
Het waargebeurde halloweenverhaal uit Ledeberg staat op vijf.
De daaropvolgende plekken worden ingenomen door: het “spookhuis“, de oude cinema’s, de Hollandse tv in Gent

RADIO2 EN VRT NWS

Ward Schouppe (Radio 2 en vrt nws) en Frank Depreitere, blogman persblog.be op Campo Santo

Eind oktober 2022 werden we gevraagd voor een interview met vrt, naar aanleiding van 1 november. Het ging over een eerder gepubliceerd verhaal, genaamd ‘Grafmonument met galmgaten op Campo Santo‘, wat uiteraard goed paste in de verslaggeving over dodenherdenking op 1 november.
Het interview resulteerde in een artikel met podcast in de website van VRT NWS op 31 oktober en een uitzending op Radio 2 op 1 november.

PRIMEURKES, OUDE EN NIEUWE

In onze voortdurende zoektocht naar interessante onderwerpen over Gent, haar erfgoed, haar heemkunde… botsen we soms op een primeurke. Dit wil zeggen: een nieuwsfeit dat nog niet door andere media naar buiten is gebracht.
Een primeur is een schaars goed. Doorheen de jaren verzamelden we er zo een vijftal.
We bundelden die primeurkes – in drie delen – om een overzicht te creëren: ‘Over primeurkes’. Let op het verkleinwoord omdat het belang van die primeurkes natuurlijk erg relatief is.

Nijverheidstraat, Bijgaardepark – De oude Malmarfabriek, Toen we deze ‘ROA’ vonden, in 2017, in een afgesloten deel van de bouwvallige fabriek – we vonden een kijkgaatje door een muur die hem aan het zicht onttrok – vonden we hem gaaf. Vijf jaar later, 2022 – met de bouw van het co-housingproject – stelt lezer Yves De Bruyckere vast dat er doodleuk doorheen dit kunstwerk een regenpijp is getrokken !?

In het eerste deel hebben we het over de verborgen ‘ROA’ (die wij ontdekten) en ‘het vermiste rode meisje‘ (verdwenen beeld, dat wij als eerste op het spoor kwamen).
In deel twee behandelen we ‘het mysterieuze beeld van piesende kinders’ dat onaangekondigd op de plek van het weggenomen Leopold II-borstbeeld verscheen. persblog.be ontdekte als eerste dit vreemde voorval en ontsluierde vervolgens ook wat er aan de hand was.
In het derde deel komen aan bod: ‘De kerk was verkocht en geen gazet die het meldde‘ en ‘Geo Henderick en de restauratie‘.
Het eerste onderwerp gaat over de Sint-Theresia van Avila-kerk aan de Muide die enkele jaren geleden ineens te koop stond. (Overigens stond ze in 2022 opnieuw te koop). Het tweede onderwerp betreft de plotse – d.w.z. niet-aangekondigde – restauratie van de directeurswoning van de scheepsmotorenherstelplaats aan de Terneuzenlaan. In beide gevallen kwam persblog.be als eerste op het nieuws.

Uiteraard is het onze roeping niet om op primeurjacht te gaan – dit is voer voor gazetten – maar het (Hollandse) spreekwoord luidt: “Een vliegende kraai vangt altijd wat”. 

Lourdesstraat Oostakker Grafkruisen – pic Frederik Vanderstraeten, Heemkunde kring Oost-Oudburg

“De inkt” van ons overzicht was niet “droog” of daar botsten we in Oostakker op grafkruisen die aan de rand van de spoorweg opdoken en verborgen staan achter een hoge heg. Omdat er veel vreemde aspecten zijn aan die vaststelling, vroegen we de medewerking van ‘De Heemkundige Kring De Oost-Oudburg‘ die Oostakker o.a. in haar werkterrein heeft.
Het resultaat lees je in ons verhaal ‘Grafkruisen bij spoorwegberm in Oostakker misleidend‘.

GENTSE FEESTEN: ‘LIVE’ BLOG

Tijdens de Gentse Feesten in 2022 introduceerden we een succesvolle nieuwe aanpak in de verslaggeving: een ‘live’ blog.
Tot dan brachten we een soortement dagverslag over wat we die dag toevallig allemaal hadden meegemaakt. Dit was vrij random, geïnspireerd op onze “goesting” en onze mogelijkheden van het ogenblik.

De Vlasmarkt tijdens de Gentse Feesten 2022 op donderdagochtend om 05:00 – pic Dieter Vanmarcke

In 2022 hanteerden we dus voor het eerst het concept ‘live’ blog waarin we gedurende de volledige duurtijd van de Feesten continu ofte non stop nieuwsjes met bijhorende mooie foto’s brachten. We konden hierbij rekenen op de medewerking van enkele externe gelegenheidsfotografen. Resultaat: onze verslaggeving over de Gentse Feesten werd beduidend meer bekeken dan vorige jaren. De ‘live’ blog liep onder de naam ‘De Feestenweek‘.

BIJZONDERE SERIE: VAN RYSSELBERGHE

Als onze negendelige reeks over ‘Napoleon en Gent‘ een belangrijke serie vormde in 2021 op deze blog, was dit voor 2022 ongetwijfeld de serie over de eminente gezinsleden Van Rysselberghe. Met dank aan Bea De Vos.
Eveneens in negen delen zette ze haarfijn uiteen welke de (maatschappelijke) verdiensten waren van elk van de kinderen uit dit Gentse gezin.
Dit verhaal is een sterkhouder. Het is uniek en exclusief voor persblog.be geschreven. Bea deed veel researchwerk, waarbij ze zelfs contacten onderhield met naar het buitenland uitgeweken familieleden en aanverwanten.

portret van Maria Van Rysselberghe-Monnom
en haar dochter Elisabeth (1902)
commons.wikimedia.org – Les Meloures

VERZAMELARTIKELS

Het zijn géén series, maar ze bestaan wel uit meerdere artikels over verwante onderwerpen: de verzamelartikels.
Omdat we bij persblog.be na acht jaar publiceren heel veel artikels over verwante onderwerpen neerpenden, kan het zeker geen kwaad om die te clusteren zodat het overzicht en het inzicht groter wordt.
Dergelijke verzamelartikels gaan over: –Nostalgie 70 80  –Anekdotes van de Blogman  –Bizarre maar waargebeurde verhalen uit Gent  –Primeurkes van persblog.be (in drie delen)  –Volksfiguren die tot de verbeelding spreken  –Vier sterke vrouwen uit de “recente” Gentse geschiedenis  –UGent pioniersvrouwen  –Boeket bestaande beluiken  -Maak kennis met de oude Rabotwijk

In 2021 hadden we al verzamelartikels, onder andere: Boeketje begraafplaatsen

Bizarre maar waargebeurde verhalen uit Gent

 

DUBBELRUBRIEK ‘GENTSE WINTER’/ ‘GENTSE ZOMER’

Het was in het voorjaar van 2016 dat we die dubbelrubriek startten. Tot op heden zette we die elke week opnieuw verder. Het resultaat: zeven onafgebroken jaren van verslaggeving over kleine Gentse nieuwsjes. Niet noodzakelijk – zelfs meestal niet – wat de gazet haalt, maar wat de Blogman interessant vindt/ vond.
De rubriek is een mooie dagboek, een kroniek en wordt dus uiteindelijk een faits divers naslagwerk. Het is een roman fleuve over gebeurtenissen in de stad.
De rubriek is opgedeeld in twee jaarhelften: van ca. oktober tot maart: ‘Gentse Winter‘ en de rest van het jaar ‘Gentse Zomer‘.

Frank Depreitere alias De Blogman

Lees ook op deze blog:

Youtube-kanaal: 400 eigengemaakte video’s over Gent

 

 

Ook in 2023 verkeerde de blog in blakende gezondheid

Consolidatie in 2021

Opnieuw forse groei in 2020

Deze stadsblog in 2019

Wat te leren over je stadsblog in 2018?

Meest verrassende bevindingen in 2017

Leer meer over deze stadsblog in 2016

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook