GW 2022-2023 – 06

GENTSE WINTER 2022-2023 08 november 2022 In deze zesde editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 06′ – hebben we het o.a. over: Blogman (naast vrt nws, ook op Radio 2), Nerotische wandeling, mijmeringen, beelden van ’t weekend, de “Gentse connectie” van de Oostendse Compagnie… en Katrien Van Hecke!

BLOG – Zoals vorige keer gemeld in deze rubriek, hield de Blogman een interview met vrt naar aanleiding van 1 november, en meer in het bijzonder over de bijzondere graftombe van Georges Martens-Sotteau op ‘Campo Santo’ in Sint-Amandsberg. Dit resulteerde in een artikel met podcast in de website van vrt nws op 31 oktober, én in een uitzending op Radio 2, op 1 november.
In eerste instantie zou de  uitzending op Radio 2 Oost-Vlaanderen gebeuren op woensdag 2 november, zoals in de vorige editie gemeld, maar naderhand bleek dit, door een programmatiewissel, een landelijke uitzending op Radio 2 te worden op dinsdag 1 november.

We blikten het audiofragment van Radio 2 in, in deze video…

VOLK – Leuke fotoshoot met twee “Nero-gidsen”: Pieter Philips en Yves Verstraete. Mieke Thienpont, voorzitter van de ‘Gentse Gidsen‘: “tijdens ‘De Week van het Gents’ nemen ze je mee op hun ‘Nerotische wandeling‘.  Ook persblog.be wijdde artikels aan Nero. We zijn immers in het ‘Nero-jaar’!
Kouter op de vorige, grijze zaterdag – Koninklijke Harmonie ‘Ster van Maastricht

Mijmeringen – Het was mei of juni 1980. De Blogman zat ’s avonds met een maat in cafe ‘Gitane‘ in de Meerseniersstraat. Opvallend: in de hoek speelde een in het zwart gekleed mannetje – met zijn rug naar het publiek –  verwoed op een zwarte piano. Pas decennia later  begreep de Blogman dat hij ‘Don Camillo van Gent‘ aan het werk had gezien.
Lees over deze bijzondere artiest op deze blog
Kalandeberg op zaterdag – de koopjes, genaamd: ‘Winterstocksale
Mijmeringen – Het was mei of juni 1980. De Blogman zat in de namiddag in café ’t Vliegend Peerd‘ in Klein Turkije. Een stoere man in een soortement matrozenpak stond bij de toog te gesticuleren tegen enkele meisjes. Pas decennia later begreep de Blogman dat hij naar Slosse had staan kijken.
Lees ook op deze blog: “Slosse”, een volksfiguur die tot de verbeelding sprak
Cafe ‘Giuseppe’s’ is de huidige naam voor waar ooit ’t Vliegend Peerd’ zat.
Waterkluiskaai, bij Gentbruggebrugge, Sint-Amandsberg – ‘Taverne Ambiance‘ op zondagmiddag.
Mijmeringen – Als het geheugen niet faalt, dan was het allicht in 2002 in de Simon de Mirabellostraat dat de laatste avond van de Prinsenhoffeesten ene Walter De Buck voorbij struinde. De Blogman & co, op de stoep gezeten, genietend van de meeneempizza en het karton rode wijn, haalden de brave man er bij. Na een gezelllig samenzijn reed de Blogman Walter naar huis. Hoewel, achteraf zij iemand dat Walter bij zijn broer werd gedeponeerd (aan de Leiekant achter de torens van de Watersportbaan).  Lees erover op deze blog
Gentbruggestraat, Sint-Amandsberg – “Vijftig jaar nadat de familie Morel hun wijnwinkel ‘Caves St-Amand‘ opende aan de straatkant langs Gentbruggebrug, is de winkel terug naar het originele pand verhuisd, wat dieper op het perceel. De vorige winkel is afgebroken en maakt plaats voor een appartementencomplex.” Uit: ‘Made in Oost-Vlaanderen‘.

Kouter – Vorig weekend was er ‘Feest van het boek’, ook in de Standaard Boekhandel
Katrien Van Hecke hield zaterdag een signeersessie voor haar boek ‘Oostende is niet ver meer’. De auteur doet in dit boek de bijna vergeten ‘Oostendse Compagnie‘ herleven, een scheepvaartbedrijf dat in de 18de eeuw handel dreef met Bengalen en China.
Ze kreeg een schitterene recensie, o.a. in de site ‘hebban‘. Een fragment daaruit: “(…) Onderweg naar China weet ze haar lezers te boeien voor met haar uitleg over geografie, flora, fauna, de economie en de gewoontes van de 18de eeuw, scheepsbouw en navigatie. Beter dan de beste documentaire van National Geographic. (…) Trouwens, ‘Oostende is niet ver meer‘, is absoluut een verfilming waard!”
Wie dacht dat Gent niets met de ‘Oostendse Compgnie’ te maken had, dacht verkeerd. Twee stadspaleizen in Gent zijn met winsten van die Compagnie gebouwd. Gentenaar Jean-Baptiste Van Goethem, naast aandeelhouder ook administrateur van de Oostendse Compagnie, bouwde met zijn opbrengsten het prestigieuze Hotel Van Goethem in het Ingelandgat.
Een andere aandeelhouder was Jean Baptiste de Pestre, een textielhandelaar uit Ath. Zijn dochter Jeanne Agnès de Pestre verhuisde naar Gent en trouwde er op 10 september 1746. Wat wij niet wisten, maar Katrien VanHecke wél: Met haar Compagnie-erfenis liet ze in 1755 op de Gentse Kouter het Hotel Falligan optrekken. Het stadspaleis werd naar haar echtgenoot Hector Falligan genoemd.
Lees op deze blog: 18e eeuwse stadspaleizen
Het jongste nummer van ‘Ghendsche Tydinghen‘ wijdde een artikel aan de “Gentse connectie” met de ‘Oostendse Compagnie‘. Het artikel is van de hand van Katrien Van Hecke.
Lievebrug – pic Guy Piens
Bernadettewijk, Sint-Amandsberg – Bekijk ook op deze blog: De gekraakte panden van Sint-Bernadette  – pic Mt Nadine

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook