CURSIEF – De kerk was verkocht en geen gazet die het meldde


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Deel III: Primeurke no. 4 en no. 5

Vorige keer behandelden we hier ons primeurke over het beeldje met piesende kinders, dat de plaats innam van het borstbeeld van Leopold II. (no. 3) Eerder hadden we het over de primeurkes m.b.t. ‘ROA’ en ‘Het Rode Meisje’ (no. 1) en (no. 2)

CURSIEF/ BLOG  02 juni 2022 – (no. 4) De kerk aan de Meulesteedsesteenweg stond al maanden te koop. En ineens was die verkocht. Dit was in 2018. (no. 5) Het historische gebouw van Geo Henderick aan de Terneuzenlaan werd na jaren bouwval gerestaureerd. Dit was begin 2022. Geen gazet had het opgemerkt. 

KERK VERKOCHT EN OPNIEUW TE KOOP

Meulesteedsesteenweg – De Moeskopperij – zicht op de kerk Sint-Theresia van Avila

Je kan haar zien liggen vanop het land van de ‘Moeskopperij’: Sint-Theresia van Avila. Nu klinkt dit alsof we het ineens niet meer over Gent hebben. Wel: dit is de Muide. De Moeskopperij is een buurttuin, een tijdelijke invulling van een braak terrein van liefst 4.000m2.

De kerk Sint-Theresia van Avila ligt wat verderop, langsheen de Meulesteedsesteenweg. Tijdens het voorjaar van 2018 werd die kerk een eerste keer verkocht. Nu staat ze opnieuw te koop.

Zonder stoef: persblog.be was de eerste om dit te melden, nog eerder dan de gazetten. Het toeval speelt een rol. Niet enkel doorkruist de Blogman ogenschijnlijk vaak doelloos de stad, even vaak doorbladert hij, schijnbaar zonder doel, het Internet.

DE FOOZ

Het toevoel wil dat zijn oog viel op de website van vastgoedmakelaar De Fooz. Daarin stond toen een foto van het kerkinterieur, vergezeld van een pancarte ‘Verkocht’.

Mocht het niet een Internetpagina, maar een gedrukt pamflet zijn, dan had de Blogman kunnen vertellen dat hij nog de inkt rook, of dat het vel op Internet nog niet droog was – zoals dit soms het geval is bij versgedrukte gazetten.
Echter, het Internet is droog en het riekt niet. Maar het zal de neus van de speuder geweest zijn, die hem diets maakte dat dit nieuwsje nog niet lang op de website stond.

Website De Fooz in 2018

Dus, wist de Blogman wat hem te doen stond: de naam van de kerk gaan googlen.

En neen hoor: geen enkele gazet noch radio- noch televisiestation had de verkoop gemeld. Wél had maanden eerder in een gazet gestaan dat de kerk te koop was. Maar niet dat ze intussen al verkocht was.
Op zo’n moment gaat de Blogman de vondst volop gaan bloggen. We schrijven 16 juni 2018.

OLDTIMERMUSEUM?

Nu bleek daar nog een belangrijk randaspect bij te komen. Dit was de roddel, geen bevestigde informatie: de kerk zou gekocht zijn met het oog op het inrichten van een museum voor oldtimers! Bij een oldtimer-liefhebber als de Blogman veroorzaakt dit een adrenalinestoot. 
Wie was dan wel de koper? Dit soort informatie staat natuurlijk niet op websites van vastgoedmakelaars, ook is men niet geneigd dit soort informatie via de telefoon aan om het even wie mede te delen. Begrijpelijk.

pic De Fooz

MAHY
De geruchten uit ‘de wandel’ waren afkomstig uit de Gentse automobielwereld. Even dacht de Blogman dat het misschien de familie Mahy zou zijn die achter de aankoop zat. Je moet weten dat die familie – het meest bekend van haar Renault-garage aan de Brusselsesteenweg sinds 1978, en eerder haar Fiat- en Renault-garage in het Wintercircus – over een enorme collectie oldtimers beschikt. Nadat de garageactiviteiten naar Ledeberg waren verhuisd, bleef de collectie oldtimers evenwel staan in het Wintercircus. Pas verhuisde die in 1997, toen bleek dat Mahy geen vergunning voor een automuseum kon krijgen.
De collectie verhuisde naar Leuze, in Henegouwen.

Uiteindelijk bleek niet de familie Mahy de nieuwe eigenaar van de kerk te zijn, maar de voormalige eigenaar van de Volvo-garage aan de Ijzerweglaan in Ledeberg. Dit is bij de Bellevue.
Voorts stond er dat de nieuwe eigenaar in de kerk geen oldtimermuseum zou inrichten, maar wel dat hij met de idee had gespeeld!

EN OPNIEUW

Sinds enkele maanden hangt opnieuw een plakkaat bij de kerk met het bordje ’te koop’…
persblog.be meldde dit op haar blog op 6 januari 2022 middels een update-melding op haar oudere artikel over de eerste verkoop. Alsook in een cursiefje dat op 7 januari werd gepubliceerd.

Zowel de aankondiging van de verkoop in 2018, als het opnieuw te koop aanbieden van de kerk begin dit jaar, zou pas een werkweek later in de kranten verschijnen.

Onze foto: 6 januari 2022: kerk opnieuw te koop

GEO HENDERICK & DE RESTAURATIE

Al sinds jaren keek de Blogman met de vaste regelmaat het bouwvallige gebouw van Geo Hendrick aan de Terneuzenlaan recht in de muil. Dit gebeurde al sinds 2017, telkens op vrijdagavond, als een sessie aan de dansschool was afgelopen in de voormalige fabriek van Galveston.

Wie de parking verlaat, moet dit van de Hurstweg via de Parallelweg doen. Die loopt recht op de Wiedauwkaai. Aan de overzijde van het dok ligt de Terneuzenlaan. Het gebouw van Geo Henderick springt in het rechteroog.

Omdat de bouwval zo gortig was, bracht persblog.be in juli 2021 de zaak nog eens onder de aandacht in augustus 2021.

(pic uitklikbaar)

In april van dit jaar, 2022, was het gebouw opnieuw in het oog gesprongen, zij het dit keer via een foto in een facebookgemeenschap, in het bijzonder van Joachim Boderé. Het gebouw stond in stellingen!

Op 9 april 2022 blogde de Blogman in zijn persblog.be het grote nieuws. Hij drukte er meteen de bewuste foto bij af, en vermeldde haar bron. De kranten zouden opnieuw pas een werkweek later over het nieuws berichten.

persblog.be – publicatie 9 april 2022 (pic  uitklikbaar)

Het gebouw betreft het voormalige ‘art nouveau‘ kantoorgebouw van het atelier voor scheepsmotoren van ‘Beauval & Goedeme’. Het staat al decennia te verpieteren. Het gebouw was al eens voorgesteld in de blog
Geo Henderick was een befaamd Gents architect.

De Blogman

 

Lees in Deel I over de ‘ROA’ en over ‘Het Rode Meisje’. Lees in Deel II over de piesende kinders

Lees ook op deze blog:

STAD – Parochiekerk aan Muide verkocht

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022