persblog.be – Wat te leren over je stadsblog in 2018?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

JAARGANG 4

persblog.be – Verhalen uit en over Gent had in 2018 65.000 paginaweergaven. Deze stadsblog wordt uitgegeven als een online magazine en benadert een breed scala aan thema’s op beschouwende, duidende wijze. Deze aanpak heeft als gevolg dat niet enkel Gentenaars de stadsblog lezen.

Deze stadsblog gaat in 2019 zijn vijfde jaargang in. De vierde jaargang is gecompleteerd. De drie jongste jaargangen vindt men op een WordPressformat als persblog.be

De eerste jaargang zit, sinds 2015, onder dak in een Blogger-format als frankpersblog en wordt thans benoemd als Archief, dat overigens nog steeds druk wordt bekeken.

persblog.be (in WordPress format)
frankpersblog (Archief) in Blogger format

Paginaweergaven – Google Analytics tekende in 2018 voor persblog.be in WordPress-format 47.887 paginaweergaven op, waarvan 33.997 unieke (d.i. met aftrek van pagina’s die meerdere keren door dezelfde lezers worden aangetikt)

Het Archief, frankpersblog, gemeten door Blogger, tekende een extra 17.150 paginaweergaven op voor 2018, hetzij 1.429 paginaweergaven per maand. Dit jaar overschreed het Archief de 100.000 paginaweergaven sinds haar bestaan.

paginaweergaven in 2018 persblog.be – Google Analytics
paginaweergaven in 2018 Archief – Blogger

Samengevat en afgerond, mogen we stellen dat deze stadsblog in 2018 65.000 paginaweergaven telde.

 

Lezers en acquisitie – Gedurende 2018 telde persblog.be 19.343 lezers die samen 25.978 leessessies hadden, en gemiddeld elk 1,84 pagina’s bekeken.

46% van de lezers kwam bij persblog.be via de sociale media, w.o. facebook. 37% van de lezers kwam binnen via zoekmachines als Google search. De overige lezers kwamen direct of referentieel.

Acquisitie lezers in 2018 persblog.be – Google Analytics

Bereik in geografieNaast Gent en omgeving, heeft persblog.be een bereik over heel Vlaanderen, maar ook in Brussel en sporadisch in delen van Wallonië. Ook Nederlanders vinden hoe langer hoe meer de weg naar persblog.be. 

Geografisch bereik in België in 2018 – Google Analytics

Sociale mediaOngeveer de helft van de lezers komt naar de blog via de sociale media. Een van de hoogtepunten op dit vlak dit jaar was bv. het enthousiaste onthaal op de sociale media van het artikel Er waren toen nog zekerheden in het leven – 1970s-80sHet bericht werd een kleine 100 keer gedeeld op de sociale media. Een ander voorbeeld: Het artikel De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarktvan welke onze videoreportage rechtstreeks op facebook werd gezet, werd meer dan 50 keer gedeeld. Idem voor Ode aan de Sint-Michielshelling dat een 40-tal keer werd gedeeld.

 

Naast de instroom via zoekmachines, werft persblog.be lezers via o.a.: facebook, Instagram, twitter, DeWereldMorgen Community, Linkedin, google+ en meer

persblog.be in, DeWereldMorgen Community – Citadelpark

UitstralingIn anderhalf jaar tijd publiceerde persblog.be zowat 50 bijdragen over Gent op de blogpagina van de online krant DeWereldMorgen. Zes verhalen van persblog.be werden door de redactie geselecteerd om op de cover te verschijnen van de krant DeWereldMorgen.

Daarnaast werden een 30-tal persblog.be-verhalen geselecteerd voor de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen. Het gros verscheen in de nieuwsbrieven van 2018.

 

Google ranking voor ‘blog over Gent’

 

Verhalen zoeken en vinden – Door haar format, heeft deze stadsblog het voordeel dat haar inhoud gemakkelijk vindbaar blijft – ook de oudere bijdragen. En dit, niet enkel via het zoekvak binnen de blog zelf. Ook onze Googleranking evolueert zeer goed. Er is een steeds groter wordende instroom van lezers via deze internetzoekmachine.

Aanvullend: videotheek en fototheek – In symbiose met de bloginhoud bouwde persblog.be ook aan een videotheek op YouTube met tientallen videoverslagen

en een fototheek op Flick’r met 14.000 foto’s. Die zijn altijd en overal gratis raadpleegbaar.

 

Verhalen, van anekdotisch naar historischpersblog.be neemt een unieke positie in, in het landschap van blogs over Gent door een combinatie van eigen reportages en achtergrondverhalen, waardoor de lezers op een plezante manier worden meegenomen in een verhaal dat begint met wat je ziet in de stad, en eindigt met wat je erover moet weten in de historische context. We houden ook van de aparte invalshoek in de verslaggeving. Deze aanpak vatten we samen in de ondertitel van de stadsblog: “van anekdotisch naar historisch”.

Redactionele positionering – persblog.be geeft een eigenzinnige blik op de stad Gent en de Gentenaars. Net zo eigenzinnig als de Gentenaars zelf zijn. persblog.be opereert wars van de agenda’s van belangengroepen. De stadsblog draagt haar onafhankelijkheid hoog in het vaandel. persblog.be  maakt eigen achtergrondverhalen, reportages en series over een brede waaier van thema’s die de Gentenaars maken tot wat ze zijn. De thema’s gaan van monumenten tot feesten, tot recente en vervlogen geschiedenis, tot issues over sociale bewogenheid… persblog.be heeft ook aandacht voor het industriële verleden van de stad (en de nieuwe bestemmingen van de sites) en brengt die op bevattelijke manier bij de lezers. Eén van onze paradepaardjes over dit laatste, is bv. het groot textieldossier. Dit dossier is heel zeker het enige in haar soort.

Groot scala aan thema’s
Het groot textieldossier in meerdere delen

persblog.be geeft de informatie vorm in de rubrieken: Stad (historische monumenten, plekken, gebeurtenissen), Straten (historische straten maar ook janmodaalstraten), Event (actuele gebeurtenissen), Volk (merkwaardige mensen), Entrepreneur (oude ondernemers en hun bedrijven, nieuwe bestemmingen van de sites) en andere (zoals Oldtimers in Gent…). In de rubriek Gentse Winter of Gentse Zomer brengt deze stadsblog het kleine nieuws, ingegeven door wat ons tijdens de week heeft verrast.

Lees ook op deze blog:

Top 10: Meest gelezen in 2018

 

 

Reportages en dossiers in 2018

 

 

De blogman geblogd

 

 

BLOG – Ook in 2022 ging het goed met de blog, dank u.

persblog.be – Verhalen uit en over Gent. De stadsblog in 2019

persblog.beMeest verrassende bevindingen in 2017

persblog.beLeer meer over deze stadsblog in 2016

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook