GENTSE ZOMER 2022 – 15-24 juli 2022 – In deze speciale uitgave van de rubriek ‘Gentse Zomer’ – N° 20 – brengen we on-going nieuwsjes over de Feesten, of in de rand van de Feesten.
In mei jongstleden ging zij heen op 99 jaar, en zij stond model op de Gentse feesten affiches en bierkaartjes in 2003.[Trefpunt, Sint-Jacobs] →


Hij overtrof zichzelf en de verwachtingen van het publiek: hij en zijn band bleven maar liefst 7 uur onafgebroken spelen! Een kleine honderd muzieknummers passeerden de revue. Met Raymond komt een einde aan deze editie van de Gentse Feesten, eentje dat erg gesmaakt werd na jaren van gemis door Corona. De Feesten brachten naar schatting 1.57 miljoen mensen op de been.
De foto is van Bart Jacobs
















Edmond liet een bushok aan de Belfortstraat omtoveren tot “nachtwinkel” om er zelf bier te verkopen. Als protest, maar evenwel een ludieke actie die niet lang heeft geduurd.→


De foto’s zijn van Francine Vernack →






















De foto’s zijn van Gertjie Henderick









Ze kregen een minuut stilte omwille van wat hen eerder dit jaar is overkomen. Los daar van waren de burgemeester en de Feestenburgemeester enthoesiast om de groep te ontvangen in de stad.
Kort tevoren had de burgemeester prinses Astrid en prins Lorenz uitgeleide gedaan. Zij waren naar Gent afgezakt voor een misviering in de Sint-Baafskathedraal, naar aanleiding van de nationale feestdag.









De foto is van Sven Vandevenne





















Olivier is een Gentenaar die in de Franse Provence woont. Hij heeft een repertoire “van Brel tot Bruel”. Uit een portret: “Dans un spectacle tout aussi élégant que puissant, Olivier Laurent fait revivre sur scène les mots, les gestes et la poésie de Jacques Brel les chansons …” Overigens lijkt hij fysiek een beetje op Brel.
Hier bekijk je een imitatie van ‘Ne me quite pas’, ‘Dans le port d’Amsterdam’…






Honderd jaar geleden had het rijk volk daar haar eigen Gentse Feesten. Geniet van de dans en de kostuums van toen, tijdens het bekijken van een reportage van een eerder gehouden bal. Bekijk onze nieuwste videoreportage (2022) →
















– pic Bruno Vanneste ↓




Deze pittige verschijning heeft op zijn onnavolgbare manier bijgedragen tot onder meer het succes van de heropgestarte Gentse Feesten van Walter De Buck. Hij was l’artiste-pur met zijn mondmuziekske, castagnetten en zelfgebouwde instrumenten.
Lees meer over Don Camillo

Lees over John Massis

Het initiatief kwam van de burgerij, gesteund door de industriëlen. Hoewel het niet de bedoeling was, was het Gemeentefeest echter oorspronkelijk geen volksfeest, zodat de arbeiders wegbleven. In 1918 kwam daar verandering in. Maar in de jaren1950-1960 volgde een serieuze dip.
De gazet ‘Le messager de Gand’ kondigde in 1843 de Feesten aan!

Langzaam maar zeker moest de rebelse spirit van ‘Mei ‘68’ van de Gentse Feesten echter wijken voor de commerciële belangen.
De jongste affiche van de Feesten heeft het over ‘de wedergeboorte‘ van de Gentse Feesten. Dit is natuurlijk omwille van de drooglegging als gevolg van Corona. Of is er ook een nieuwe spirit?
Maandag vond hierover een debat plaats in ‘MIRY Concertzaal’ in de Biezekapelstraat, met als moderator: Jan Dumolyn (historicus UGent).
De concertzaal is deel van de gebouwen ‘De Sikkel‘.

Luc zal legendarisch blijven voor Gent. Bekijk de reportage van AVS. De foto is van Nadine Glorieux












Zijn bijnaam was “Den Gentschen Béranger“, een Franse tijdgenoot die ook zowel sociaal-geëngageerde, als vermakelijke liedjes bracht. Waeri klaagde in zijn liedjes onder meer de schrijnende sociale toestanden van zijn tijd aan. Het beeld werd gemaakt door Walter De Buck, zelf volkszanger. Het is een hommage aan de oude zanger. Wijlen De Buck was gek op Waeri. “Zijn” eerste Gentse Feesten stond bol van Waeri’s oeuvre.→

Op de foto: Op de affiche van de officiële start, in 1970, was Karel Waeri prominent aanwezig. – pic expo Trefpunt

Op de foto: raambeschildering in de Gebroeders Van Eyckstraat in 2017: Luc De Vos en Walter De Buck, beiden in de hemel.



De Marokkaanse theetent staat er wel. Voor deze feesteneditie werd gekozen voor een “open” tentontwerp, dat bijgevolg ‘meer volk zal trekken’… →








Op het Walter De Buckplein is er een kot waar je je statiegeld terug krijgt. Er is er ook eentje in het Baudelopark. Je moet het wéten! En als je erover hoorde, vindt het maar in het donker! Dit is een leerpunt!!!




pic facebook
















Bekijk ook op deze blog: De Gentse straten van Claus & Co

Gust Buysse zorgde, vanaf het begin van de jaren 1980, elk jaar voor een stunt tijdens de Gentse Feesten. Lees over Gust op deze blog


Op het einde van de jaren zestig blies Walter De Buck de Gentse Feesten nieuw leven in. Dit was eigenlijk onrechtstreeks te danken aan de marktkramers, want die joegen hem weg op hun markten. Lees op deze blog over die tijd




Bekijk onze reportage over de expo op deze blog →




De foto ontlokte bij Deborah Huylebroeck de kreet: “Botrams mee uuflakke, sjooko, mosterd of kaas!! De Vlasmarkt !!! En bluute bursten!“





